Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
BBC citēta aptauja liecina, ka 78% aptaujāto uzskata, ka Francijas prezidents Fransuā Olands pieļāvis kļūdu, sniedzot grāmatā publicētās intervijas. 86% nevēlas viņa atkārtotu kandidēšanu uz prezidenta amatu.

Franču nepopulārākā prezidenta klupiens

Ja jūs būtu visu laiku nepopulārākais prezidents valsts vēsturē, kuram mēneša laikā jāizšķiras par kandidēšanu pēc pusgada notiekošajās prezidenta vēlēšanās, vai šādā gadījumā jūs piekristu izdot grāmatu, kurā apkopotajās intervijās jūs apvainojat gandrīz visus – nabadzīgos iedzīvotājus, futbolistus, politiķus, tiesnešus, migrantus, intelektuāļus, musulmaņus un pat bijušo dzīvesbiedri?

 Tieši to ir izdarījis Francijas prezidents Fransuā Olands, izraisot neizpratnes, atspēkojumu un taisnošanās viļņus ne tikai Francijas sabiedrībā, bet arī pasaules medijos.

13. oktobrī iznākusi grāmata likusi pat  Olanda tuvākajiem politiskajiem līdzgaitniekiem Sociālistu partijā publiski novērtēt grāmatā pausto kā "narcistisku sevis izcelšanu" un vaicāt, kāpēc Olands, piekrītot grāmatas izdošanai, nav pieprasījis ne iespēju noteikt tās izdošanas datumu, ne redzēt manuskriptu, raksta BBC. Pašam Olandam jau nācies taisnoties, ka viņš ir pārprasts un nepareizi interpretēts viņa teiktais, vēsta France24.com.

672 lappuses biezo grāmatu Un president ne devrait pas dire ca… (Prezidentam nevajadzētu sacīt, ka…), balstoties uz 61 privātu interviju kopš viņa ievēlēšanas amatā 2012. gadā, sarakstījuši laikraksta Le Monde žurnālisti Žerārs Davē un Fabriss Lomms. Associated Press vērtē, ka šī ir vispolemiskākā no vismaz astoņām grāmatām, kas pēdējā laikā uzrakstītas, balstoties uz prezidenta intervijām. 

BBC akcentē dažus no viņa izteikumiem, kas izraisījuši vislielākos pārmetumus, diskusijas un taisnošanos. Olands paziņojis, ka tiesu sistēma ir pilna ar "gļēvuļiem, kuri izliekas šķīsti", Francijā ir "pārāk daudz imigrantu", "pastāv problēma ar to, ka islāms mēģina izvirzīt pretenzijas uz kļūšanu par Francijas Republikas reliģiju", tā apdraudot republikas principus stingrai reliģijas nošķiršanai no valsts.

Ticis arī Francijas futbolistiem, sevišķi tiem, kuri paraksta vilinošus kontraktus ar ārzemju klubiem. Olands citēts apgalvojam, ka "puišiem no daudzdzīvokļu mājām, bez īstas audzināšanas, bez kādām vērtībām, kuri pamet Franciju pārāk ātri, vajadzētu vairāk trenēt nevis muskuļus, bet smadzenes".

Intelektuāļi savukārt "nav ieinteresēti Francijas idejā".

Savu priekšteci prezidenta amatā, vienu no Republikāņu partijas kandidātiem nākamajām prezidenta vēlēšanām Nikolā Sarkozī Olands nosaucis par "primitīvu mini de Gollu, kurš vienmēr ceļ paniku" un salīdzinājis ar "Duracell trusi".

Visu Jura Tihonova rakstu lasiet pirmdienas, 24. oktobra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits