Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lietuvā poļi valodas jautājumā skaļāki par krieviem

Lietuvas lielākās minoritātes poļi un krievi iedzīvotāju skaita ziņā ir līdzvērtīgas, tomēr viedokļa paušana un skaļa cīņa par savām tiesībām valodas jautājumos vērojama tikai poļu pusē.

Lietuvas laikraksta Lietuvos rytas galvenā redaktora vietnieks Marus Laurinavičs Dienai pauž, ka tas ir skaidrojams ar Viļņā valdošās poļu partijas aktīvo propagandu, kas saasina minoritātes tiesību jautājumus.

Lietuvas poļu pretreakciju uz šogad pieņemto Izglītības likumu, kas paredz mazākumtautību skolās ieviest noteiktus priekšmetus lietuviešu valodā, ir radījusi tās pārstāvētā partija, nevis pati kopiena, uzskata M. Laurinavičs. Poļu kopiena esot norūpējusies tieši par likuma pārejas periodu, kas beidzas 2013. gadā. Tas nozīmē, ka pēc diviem gadiem lietuviešiem un mazākumtautību skolu beidzējiem būs jākārto vienāds valsts valodas eksāmens. "Kopienu uztrauc tikai šis pārejas periods. Bet tagad tas ir politisks jautājums, un tiek virzītas citas prasības," situāciju klāsta žurnālists.

Pēc viņa stāstītā var secināt, ka ar trim vietām parlamentā pārstāvētās poļu partijas Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kurai ir liels vēlētāju atbalsts poļu apdzīvotajās pašvaldības, rīcībā manāma zināma līdzība ar Saskaņas centru (SC). Poļu partija, līdzīgi kā SC, kas pēc vēlēšanām notikušajā piketā pret tā neņemšanu valdībā piketētājus uz norises vietu nogādāja centralizēti, dalībniekus uz mītiņu par poļu tiesībām veda ar autobusiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits