Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Itālijas pilsēta nevēlas ātro uzkodu ēstuvi vēsturiskajā laukumā

McDonald's cīnās pret "diskrimināciju" Florencē

Florences Doma laukums, kas ir viens no iecienītākajiem tūristu galamērķiem Eiropā, ierauts strīdā starp ātrās ēdināšanas uzņēmumu McDonald’s un Itālijas senās pilsētas vadītājiem. Amerikāņu kompānija iesūdzējusi tiesā Florences mēriju par tās lēmumu neatļaut jaunas McDonald’s ēstuves atvēršanu Doma laukuma tuvumā.

Pilsētas tēvi savu pretestību skaidrojuši ar vēlmi aizsargāt Florences tradicionālos ēdienus un produktus. McDonald’s un citām ārvalstu ātrās ēdināšanas ķēdēm Itālija vienmēr bijis grūti iekarojams tirgus, jo itāļi ēdienu uztver kā nozīmīgu nācijas kultūras sastāvdaļu.

Dzejnieka Dantes Aligjēri un mākslinieka Mikelandželo pilsētā Florencē jau darbojas deviņas McDonald’s ēstuves, bet uzņēmums pavasarī vērsās pilsētas domē ar iesniegumu atļaut jaunas ēstuves izveidi pie paša Doma laukuma, kurā atrodas arī slavenā Florences katedrāle. Tas izraisīja vietējo iedzīvotāju neapmierinātību – vairāk nekā 24 tūkstoši cilvēku internetā parakstīja petīciju, kurā pašvaldība tika aicināta noraidīt McDonald’s vēlmi.

Florences mērs no centriski kreisās Demokrātiskās partijas Dario Nardella jūnijā atteicās izsniegt atļauju McDonald’s jaunas ēstuves atvēršanai. "Esmu pret McDonald’s Doma laukumā. Tas būtu pretrunā ar mūsu gadiem ilgo cīņu pret ātrajām uzkodām un minimārketiem, lai aizsargātu pilsētas tradīcijas un identitāti," toreiz savu lēmumu paskaidroja Nardella. Vēlāk pilsētas galvas lēmumu atbalstīja arī institūcija, kas rūpējas par Florences vēsturiskā mantojuma saglabāšanu.

Pilsētas vadība noraidīja McDonald’s ieceri, par spīti uzņēmuma solījumiem izpildīt Florences mērijas šogad pieņemtos ēdināšanas iestāžu licencēšanas noteikumus. Tie paredz, ka restorāniem, kas tiks atvērti Florences vēsturiskajā centrā, būs jānodrošina, ka ēdienā 70% sastāvdaļu audzētas vai ražotas Florencē vai Toskānas reģionā. McDonald’s apņēmās nodrošināt, ka iecerētajā ēstuvē vismaz 80% ingredientu nāks no vietējiem ražotājiem, raksta izdevums The Wall Street Journal.

McDonald’s uzskata, ka ticis diskriminēts, un iesniedzis tiesā prasību par 18 miljonu eiro piedziņu no Florences mērijas. "Mēs pilnībā piekrītam, ka ir jāaizsargā Itālijas vēsturisko pilsētu kultūras mantojums, bet nevaram pieņemt diskriminējošus noteikumus, kas kaitē privātās iniciatīvas brīvībai," paziņojis uzņēmums.

Nardella atbildējis, ka Florences vadībai neesot aizspriedumu pret uzņēmumu, bet tai bijušas tiesības noraidīt McDonald’s plānus.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14. novembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits