Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rumānijā protestē pret plānu apžēlot tūkstošiem cietumnieku

Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē trešdienas vakarā vairāki tūkstoši cilvēku izgāja demonstrācijā, protestējot pret valdības plānu apžēlot tūkstošiem cietumnieku. Valdība ir paziņojusi, ka šī plāna mērķis ir mazināt spiedienu uz Rumānijas pārpildītajiem cietumiem. Plāna īstenošana dotu labumu arī dažiem korumpētiem valdības atbalstītājiem.

Premjerministrs Sorins Grindjanu bija cerējis trešdien valdības sēdē apstiprināt attiecīgus likuma grozījumus ar ārkārtas dekrētu, kas nozīmētu grozījumu tūlītēju stāšanos spēkā bez parlamenta vai prezidenta apstiprinājuma, bet prezidents Klauss Johanniss trešdien bloķēja šos grozījumus.

Opozīcijā esošās Liberālās partijas līdere Raluka Turkana apsūdzēja valdību mēģinājumā slepeni pieņemt šos grozījumus. "Tā ir uzticības ļaunprātīga izmantošana, noziedzniekam labvēlīga rīcība, ļaunprātīga rīcība pret sabiedrību," sacīja Turkana.

Par spīti salam, protestētāji pulcējās pie valdības mītnes Bukarestē, kliedzot "Atkāpšanās!" un saucot valdošo Sociāldemokrātisko partiju par "sarkano mēri". Mazāka mēroga protesti pret apžēlošanas plānu notika Klužas, Sibiu, Jasu un Krajovas pilsētās.

Tieslietu ministrija plāna projektu publiskoja trešdien, kas pārsteidza Rumānijas ģenerālprokuroru un opozīcijas politiķus.

Tas paredzēja apžēlot 2500 ieslodzītos — galvenokārt ar soda termiņu līdz pieciem gadiem, izņemot tos, kas notiesāti par seksuāliem, vardarbīgiem vai korupcijas noziegumiem.

Ieslodzītajiem vecumā virs 60 gadiem, grūtniecēm un ieslodzītajiem ar maziem bērniem sodi tiktu saīsināti uz pusi neatkarīgi no izdarītajiem noziegumiem.

Starp tiem, kas gūtu labumu no šī plāna, ir valdošās Sociāldemokrātiskās partijas līderis Liviu Dragneja, kuram 2016.gadā tika piespriests divu gadu nosacīts cietumsods par krāpniecību vēlēšanās. Viņam kā notiesātajam pašlaik ir liegts ieņemt premjera amatu.

Labumu gūtu arī valdības atbalstītājs mediju magnāts Dans Voikulesku, kurš ir 70 gadus vecs un izcieš 10 gadu cietumsodu par naudas atmazgāšanu.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits