Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Stambulas terorakta sarīkotājs saņēmis rīkojumus no Islāma valsts

Par 39 cilvēku nošaušanu Stambulas naktsklubā aizdomās turamais vīrietis apliecinājis, ka saņēmis rīkojumus no džihādistu grupējuma Islāma valsts Sīrijā, trešdien ziņo Turcijas mediji.

34 gadus vecais Uzbekistānas pilsonis Abdulgadirs Mašaripovs tika aizturēts pirmdien pēc 17 dienu bēguļošanas. Kopā ar viņu tika aizturēts kāds irākietis un trīs sievietes no Ēģiptes, Senegālas un Somālijas.

Amatpersonas pavēstījušas, ka aizturētais, kurš esot apmācīts Afganistānā, atzinies terorakta sarīkošanā. Aizturētā pirkstu nospiedumi arī atbilst uzbrucēja pirkstu nospiedumiem.

Viņš policijai atzinis, ka, izmantojot segvārdu Ebu Muhameds Horasani, 2016.gadā ieradies Turcijā no Irānas, dodoties uz Konjas pilsētu valsts centrālajā daļā, vēstīja laikraksts Hurriyet.

"Kad es biju Konjā, no [Sīrijas pilsētas] Rakas pienāca rīkojums, lai es sarīkoju uzbrukumu Taksima" laukumā Stambulā, viņš atzinis liecībā Turcijas policijai. Raka ir Islāma valsts pašpasludinātā kalifāta galvaspilsēta.

16.decembrī Mašaripovs devies uz Stambulu un izlūkojis slaveno laukumu Turcijas lielākajā pilsētā, lai atrastu piemērotu vietu uzbrukumam.

"Es Jaungadā ierados Taksimā, bet tur bija intensīvi [drošības] pasākumi. Nebija iespējams sarīkot uzbrukumu," sacījis aizturētais.

"Es atjaunoju kontaktu ar personu, kas deva man rīkojumu, un mēs vienojāmies, ka Taksims nav piemērots uzbrukuma veikšanai. Man tika uzdots izpētīt jaunu mērķi teritorijā," viņš teicis.

Aizdomās turamais pēc tam esot ar taksometru devies gar Bosfora šauruma krastu, kad pamanījis naktsklubu Reina.

"Neizskatījās, ka drošības pasākumi ir augstā līmenī," skaidrojis aizturētais.

"Es izskaidroju situāciju personai, kas man deva rīkojumu, un sacīju viņam, ka Reina ir piemērota" vieta uzbrukumam, viņš atklājis policijai.

Pēc "zaļās gaismas" saņemšanas no neidentificēta Islāma valsts džihādista Sīrijā Mašaripovs devies pēc ieroča, atgriezies klubā un sarīkojis uzbrukumu.

Jau ziņots, ka Stambulas naktsklubā Jaungada svinību laikā bruņots uzbrucējs atklāja uguni, nogalinot 39 cilvēkus, arī 24 ārzemniekus, un ievainojot vēl 69 cilvēkus.

Atbildību par teroraktu uzņēmās Islāma valsts.

Top komentāri

analfabētisms
a
Jau ziņots, ka Stambulas naktsklubā Jaungada svinību laikā bruņots uzbrucējs atklāja uguni, nogalinot 39 cilvēkus, arī 24 ārzemniekus, un ievainojot vēl 69 cilvēkus. ____________________________ Nogalināja 63? Ja 39 ir cilvēki, bet vēl 24 kaut kādi ārzemnieki.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits