Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Kadāfi aiziešana nav nesusi labākus laikus Lībijai

Piecus gadus pēc nīstā diktatora nāves Lībijā valda haoss

Cerības uz mieru un demokrātiskas valsts izveidi Lībijā nav piepildījušās piecus gadus pēc diktatora Muammara Kadāfi nāves. Ziemeļāfrikas valstī faktiski valda anarhija, jo par varu cīnās vairāki grupējumi, tostarp teroristiskā organizācija Islāma valsts (IV), ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Līdzšinējie starptautiskās sabiedrības centieni panākt stabilitāti Lībijā ir beigušies bez panākumiem, bet ilgstošais haoss un skaudrie dzīves apstākļi daudzos Lībijas iedzīvotājos raisījuši nostalģiju pēc laika, kad valdīja Kadāfi.

Par Tuvo Austrumu trako suni dēvēto Kadāfi notvēra un nogalināja 2011. gada 20. oktobrī drenāžas caurulē dzimtajā pilsētā Sirtā, kur viņš slēpās pēc gāšanas no varas divus mēnešus iepriekš. Viņa nāve no opozīcijas kaujinieku rokas simboliski pielika punktu vairāk nekā 40 gadu valdījušam režīmam, kas lielai daļai lībiešu iedvesa bailes un nežēlīgi izrēķinājās ar pretiniekiem. 

Pirms vadoņa nāves Lībijā astoņus mēnešus norisinājās pilsoņu karš, kas sākās pēc tam, kad, sekojot tā sauktā Arābu pavasara notikumiem kaimiņvalstīs Tunisijā un Ēģiptē, valsts otrajā lielākajā pilsētā Bengāzī sākās plaši protesti, kuros tika pieprasīta Kadāfi atkāpšanās un demokrātiskas pārmaiņas. 

Pēc Kadāfi nāves ASV un Eiropas Savienība aicināja Lībijas iedzīvotājus būt vienotiem, lai valsts varētu veiksmīgi pāriet uz demokrātiju. Diemžēl lībieši nebija spējīgi pārvarēt iekšējās domstarpības un valsti pārņēma politiskas un bruņotas cīņas, bet tās radīja varas vakuumu 6,4 miljonu iedzīvotāju lielajā valstī. 

Politiķu un bruņoto grupējumu cīņās par varu visvairāk cieš iedzīvotāji, kuriem jāsaskaras ar regulāriem elektrības padeves traucējumiem, inflāciju un skaidrās naudas trūkumu. Politiskās nestabilitātes un energoresursu zemo cenu dēļ dramatiski samazinoties ieņēmumiem no naftas ieguves, kas ir faktiski vienīgais Lībijas ienākumu avots, valsts ekonomika atrodas uz sabrukuma robežas, apgalvo Pasaules banka.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 20.oktobra, numurā!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits