Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Zivju restorāns Le Dome

Klusā Vecrīgas ieliņā, tieši pusceļā starp Doma baznīcu un Rīgas pili, ir kāds 400 gadus sens nams ar vēl senākiem pamatiem, tātad tas atceras laikus, kad vietējie zvejnieki Daugavā vēl zvejoja divmetrīgas stores Rīgas un visas Livonijas gardēžu galdiem. Šis UNESCO arhitektūras pieminekļu sarakstā iekļautais nams Miesnieku ielā 4, protams, nav vienīgais senais nams Vecrīgā, taču šodien Rīgas un Jūrmalas gardēžu atmiņas kartē tas ir atzīmēts kā īpaši svarīga vieta – tā uzmirdz, tiklīdz šajā atmiņas kartē ievadi jēdzienu «zivju restorāns Rīgā».

Šo jēdzienu var papildināt – «labākais»  vai «vienīgais» zivju restorāns Rīgā vai pat «Latvijā», arī tad meklētājs norādīs uz Miesnieku ielu 4. īgais»>

Tā tas ir jau sešus gadus, kopš šā nama saimnieki, viesnīca Dome Hotel savu restorānu Le Dome pārveidoja zivju restorānā. Līdz tam Rīgas galvenais zivju restorāns bija meklējams Vāgnera ielā – tur pagājušā gadsimta 90.gados un vēl šā gadsimta sākumā lepni turējās SKONTO zivju restorāns, taču, vai nu tā servisā sāka klibot pompozitātes un kvalitātes samērs, vai gardēžu publika sāka meklēt ko svaigāku gastronomisko ideju ziņā, bet 2010.gadā SKONTO zivju restorāns tika slēgts. Tomēr Rīga bez sava zivju restorāna nepalika – šo misiju tagad godam veic Le Dome restorāns jeb, ja gribas intīmāk, restorāniņš, jo Le Dome arhitekts Reinis Liepiņš kādreizējo zirgu iebrauktuves telpu ir pārveidojis nelielā (26 vietas) un tik mājīgā vietā, ka te gribētos vadīt laiku nesteidzīgās sarunās ilgi, ilgi, un ārā skriet tikai tad, ja kāds uz ielas sauktu, ka Daugavā atkal noķerta un tepat pie Lielā Kristapa tiek celta laukā milzu store. Uzdrošinos apgalvot, ka pat tādā brīdī tas Le Dome apmeklētājs, kurš būtu sācis mieloties ar restorāna šefpavāra Sergeja Šiporova gatavoto stori – alkšņu skaidās kūpinātu stores fileju ar kartupeļu fondantu, saldo puravu un gurķu - mārrutku mērci –, laukā vis neskrietu, jo tik izcilu ēdienu pamest nav iespējams.

Sergejs Šiporovs ir Le Dome vizītkarte un kvalitātes atslēga kopš 2015.gada septembra. Pirms tam pavārmeistarības un profesionālās komunikācijas smalkumus apguvis, 15 gadus strādājot ne tikai citos Rīgas restorānos, bet arī četrus gadus papildinoties ar Michelin zvaigznēm novērtētā restorānā Le Manoir aux Quat Saisons Oksfordā (viesnīca Le Manoir aux Quat Saisons, tāpat kā Dome Hotel & SPA, pie kuras pieder restorāns Le Dome, ir Relais & Chateaux viesnīcu asociācijas biedrs), Šiporovs tagad ar prieku nostabilizējies Le Dome un šeit rada ēdienus ar stāstu. Šajos stāstos viņš ir gatavs dalīties ar ikvienu restorāna apmeklētāju latviešu, angļu un krievu valodā, gan atklājot, kādi produkti izmantoti katra ēdiena gatavošanā, no kura zvejnieka ņemtas zivis un kādas ir to gatavošanas nianses, gan reizēm arī pats apkalpojot viesus. Vārdu sakot, Le Dome viesiem šefpavārs ir ne tikai vārds, bet dzīvs cilvēks, ar kuru komunicēt un kura jaunradi izbaudīt.

Šiporovs ir ieviesis savu rokrakstu Le Dome ēdienkartē, balstītu Eiropas modernajā virtuvē un vietējo produktu izmantošanā. Restorāna pastāvīgo klientu iecienīta pozīcija ēdienkartē ir dienas loms, ko varētu saukt arī par dienas pārsteigumu, jo dienas lomā var būt dažādas zivis, kuras šefpavārs pats izvēlējies Rīgas Centrāltirgū pie uzticamiem pārdevējiem. Lielākoties tās ir Latvijas iekšējo ūdeņu vai Baltijas jūras zivis, kuru zvejotāji fotogrāfa, bijušā Liepājas zvejnieka Ulda Brieža melnbaltajās fotogrāfijās rotā restorāna atturīgo interjeru. Galvenais Le Dome gardums laikam gan ir store, nākusi no Mottra audzētavas, un Latvijas ezeru zutis. Iecienīts ir arī zandarts un sams, bet citreiz Šiporovs piedāvā arī līdakas knēdeļus, asara fileju, Baltijas lasi, kurš garšo daudz labāk nekā audzētavu lasis, un, protams, Rīgas jūras līcī zvejotas reņģes, butes un sīgas. Ceptas reņģes ar spinātiem un mārrutku – sviesta mērci ir restorāna klasika. Tāpat arī zivju zupas, piemēram, Latvijas upju zivju zupa. Ziemeļjūru ēdienkartē pārstāv vispirms akmeņplekstes un zeltplekstes. Bet arī gaļas cienītāji un veģetārieši Le Dome ēdienkartē nav aizmirsti, te tiek piedāvāta gan pīles krūtiņa ar pastinaka krēmu, marinētām plūmēm, ceptu bieti un heresa mērci, gan truša gaļas balotīne ar kaneloni, selerijas krēmu, spinātu biezeni, burkāniem un Madeiras mērci, gan teļa fileja ar baraviku mērci, gan tortellini ar baravikām... Un, protams, Le Dome pastāvīgie klienti no pirmās dienas zina restorāna īpašo desertu, rupjmaizes kārtojums ar krēmsieru un ogu mērci, kurš nelīdzinās citviet pasniegtajiem smagnējiem rupjmaizes kārtojumiem.

Pa Miesnieku ielu ejot garām Le Dome, restorānā vienmēr redz apmeklētājus, lai gan ieliņa ir klusa un sāņus no galvenās tūristu plūsmas. Varbūt arī šis miers ir restorāna papildu bonuss. No ielas ienākot, nav iespējams pateikt, ka Le Dome ir viesnīcas restorāns. Pastāvīgie klienti zina, ka vasarā var doties arī augstāk, lai viesnīcas jumta terasē baudītu grilētus labumus, lūkojoties nesen atjaunotajā Doma baznīcas tornī.          


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti