Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Annijas interesi raisošais zvārgulītis vecīša cepures bumbuļa galā zvana, mirgo un ir aprīkots ar GPS navigācijas sistēmu. Lai rūķi vienmēr zinātu vecīša atrašanās vietu

Septiņgadīgā Annija intervē Ziemassvētku vecīti

Annija Miezīte ir septiņus gadus veca un joprojām tic Ziemassvētku vecītim. Viņasprāt, vecītis ir mīļš un sagādā dāvanas pēc nopelniem, un Ziemassvētki ir skaisti svētki, jo visi sanāk kopā un jautri pavada laiku. Pēc sarunas ar vecīti Annija pati atzīst – visvairāk atmiņā iespiedušies vārdi par dāvanu ražošanu un rūķu pievilināšanu.

Annija. Kā vecītis var zināt, kurā valstī katrs bērns atrodas?

Ziemassvētku vecītis. Man rūķi visu pasaka priekšā, man ir ceļvedis, plāns. Mums ir arī planšete, kurā ir GPS navigācijas sistēma. Vecītis skatās kartē – re, te divi, te trīs bērni. Vecītim parasti Ziemassvētkos ir tik daudz jāstrādā un ātri visur jābūt, ka es bieži vien atstāju dāvanas zem eglītes un piebungāju, ka es te esmu bijis. Man ļoti jāsteidzas, es ļoti gribētu pasēdēt un parunāt, taču tāpēc jābrauc te, pie manis, uz Ziemupi, Ziemassvētkos vecītim reti kad ir tik daudz laika.

A. Bet man visos Ziemassvētkos vecītis ir pasēdējis un parunājis.

Z. V. Tev ir veicies, tad es noteikti jau pie ceļojuma beigām esmu bijis, kad ir skaidrs, ka varēšu paspēt pie visiem bērniem. Vecītim ir arī brālēni – tad, kad vecītis galīgi nevar paspēt, viņš piezvana brālēnam, lai aiziet viņa vietā.

A. Man katrus svētkus ir cits vecītis.

Z. V. Bet brālēnu ir daudz. Cik mums bija? Man liekas, ka 72,5..

Rūķis Rakstītājs. ..tūkstoši..

Z. V. ..uz kvadrātkilometru.

R. R. Jā, jo pasaule ir liela, un vecītis dažreiz izvēlas, uz kurām valstīm viņš dosies. Šim vecītim prioritāte ir Latvija.

Z. V. Ja gribi pārliecināties [ka vecītis ir īsts], paprasi viņam sertifikātu. Ziemassvētku vecīša brālēniem ir sertifikāts.

A. Kas ir sertifikāts?

Z. V. Tas ir tāds papīrs, kuru es parakstu, ka viņš ir pilntiesīgs mani pārstāvēt. Viņš ir mācīts, un viņam ir informācija par labajiem un sliktajiem darbiem.

A. Kā rūķi visu var zināt, kur kas atrodas?

Z. V. Tāpēc jau ir rūķu saime. Tu pat nevari iedomāties, cik daudz rūķu ir! Vislabāk paskaties pagrabā pie zaptes burciņas, tur varbūt kāds rūķis našķojas, jo viņi ir kāri uz saldumiem. Tāpēc mums reizēm ir jāpārstāj dot bērniem konfektes. Ir gadījies arī iztrūkums.

R. R. No vienas puses, labāk lai Rūķis Kariess apēd, nekā bērnam pēc tam ir problēmas.

Z. V. Ja gribi kādreiz rūķi redzēt, uzsmērē aveņu zaptes maizi un noliec tējas krūzi blakus. Viņi ir kā traki uz aveņu zapti!

A. Kur nolikt?

Z. V. Pagrabā.

A. Man nav pagraba. Tikai garāža.

Z. V. Garāžā īsti nesanāks. Omei nav pagraba?

A. Laukos ir.

Z. V. Īstā vieta, kurā nolikt lamatas rūķiem! Kuš, tikai nevienam nestāsti!

A. Kā jūs varat iesaiņot tik daudz dāvanu? Ir kaut kādi automāti?

Z. V. Ir arī automāti. Mums tagad ir jaunākais modelis Saiņotājs 3010 PM, tas ārkārtīgi ātri strādā, vienīgi ir jābūt standarta iesaiņojumam. Tas māk iesaiņot dāvanu līdz 2,5 kilogramiem.

R. R. Vēlams, kantainu, tas ir, kaut ko, kas ir kastē, jo tādas dāvanas ir daudz vienkāršāk iesaiņot ar mašīnu.

Z. V. Pašdarinātās dāvanas mēs gan saiņojam ar rokām. Krūzes atļaujamies iepakot ar automātu, bet omes adītās zeķes mēs obligāti saiņojam ar rokām.

A. Kur jūs tiekat pie visām tām lietām, dāvanām?

Z. V. Ir slepena rūķu organizācija. Pirmā sapulce ir uzreiz pēc Ziemassvētkiem, kad apspriežam, kas mums izdevies, nav izdevies, kā labāk sagatavoties nākamajiem Ziemassvētkiem. Rūķiem ir dāvanu sagādāšanas organizācija, kurā viņi strādā. Pēc Rūķa Rakstītāja sagatavotās bilances mēs saprotam, kādas dāvanas būs vajadzīgas, un rūķi piegādātāji tās arī piegādā. Dāvanas ražo vasarā, karstākais laiks ir no jūlija līdz augustam.

R. R. Ir ļoti dažādas ražotnes, viss atkarīgs no dāvanas specifikācijas. Viens no pamatiem ir tas, ko bērni raksta vēstulēs, tāpēc ir svarīgi precīzi uzrakstīt savas vēlmes. Ar Samsungiem [telefoniem] ir traki. Ja mēs izdomājam, ka dāvana nav īsti atbilstoša… mēs arī izvērtējam bērna nopelnus un pārējos apstākļus un tad arī vienojamies, vai tā ir īstā dāvana.

Z. V. Ja galīgi nevaram saprast, viens rūķis iet uz mājām skaidroties ar vecākiem.

R. R. Ziemassvētku vecītis arī ne vienmēr atnes to, kas ir rakstīts uz papīra, bet to, ko vajag.

A. Kā jūs saņemat vēstules?

Z. V. Tās mums Latvijas pasts atgādā. Ja uzraksta uz vēstules: Ziemassvētku vecītim, Rūķupe, Ziemupes pasts, Vērgales pagasts, Pāvilostas novads, LV-3463. Atnāk bieži vien arī tās, kam nav pat tik daudz uzrakstīts.

A. Ko tu dari brīvajā laikā, kad nav jātaisa dāvanas un par visu jādomā?

Z. V. Man patīk kolekcionēt tauriņus. Es ķeru un pētu tauriņus. Man patīk vērot dabu.

Visu stāstu par Ziemassvētku vecīti un svētkiem Latvijā lasi 23.decembra žurnālā SestDiena!

Top komentāri

Pareizi Paavests teica
P
Visas runas grozaas ap mantu. Ziemassveetku jeega ir aizmirsta. Sekas mees redzam, bet retais saprot, kaapeec pasaule ir kluvusi taada.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata