Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kopdziedāšana ar Hendeli

Vai pie mums, kordziedāšanas zemē, vēl var rasties jauna, nebijusi kopdziedāšanas tradīcija? Izrādās, var. Ikviens ir aicināts piedalīties vācu baroka mūzikas meistara Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas Mesija atskaņojumā 18. decembrī Rīgas Domā kopā ar diriģentu Intu Teterovski, solistiem Eviju Martinsoni, Sergeju Jēgeru, Mārtiņu Zvīguli, Paulu Putniņu, Vidzemes kamerorķestri un koriem Balsis, Aura, Monēta un DeCoro. Koncerts dos atspērienu Eiropā, ASV, Kanādā un Jaunzēlandē iecienītās Sing along (kopdziedāšanas) tradīcijas aktīvai iedzīvināšanai arī pie mums.

"Koncertā varēs līdzdarboties visi – gan tie, kuri vēlas atsvaidzināt savas nošu lasīšanas vai koros iegūtās kopdziedāšanas prasmes, gan klausītāji, kuri uz koncertu nāks baudīt pasaules mūzikas literatūras klasiku. Sing along jeb kopdziedāšana ir nebijis muzikāls piedzīvojums, kurš, cerams, iesakņosies arī pie mums," cer projekta Sing Along Latvia mākslinieciskais vadītājs diriģents Ints Teterovskis. Pilnīgi visi klātesošie tiks aicināti izdziedāt populāro, vitāli dzīvespriecīgo oratorijas fināla kori Alleluja. Diriģents uzsver, ka vienlaikus koncerts būs arī pilnvērtīgi baudāms ikvienam apmeklētājam.

Hendeļa oratorija Mesija ir viens no pasaulē iemīļotākajiem Ziemassvētku laika skaņdarbiem. Tā slavenākās taktis kaut reizi ir dzirdējis ikviens, jo koris Alleluja (Hallelujah) dažādos izpildījumos un aranžējumos Adventes laikā skan daudzos dievnamos, koncertzālēs un radiopārraidēs. Īpaši lielu popularitāti oratorija Mesija bauda angliski runājošajās zemēs – Lielbritānijā, ASV, Kanādā, Austrālijā, arī Jaunzēlandē –, Sing along kustības notikumos Ziemassvētku laikā pulcējot daudzus simtus dalībnieku. Scratch Messiah, People’s Messiah, Come sing Messiah, DIY Messiah, Sing-it-yourself Messiah, Sing along Messiah, Messiah party – ja redzat kādu no šiem nosaukumiem, varat būt droši, ka stāsts ir tieši par šāda veida kopdziedāšanas kustību. Šie pasākumi parasti notiek baznīcās vai koncertzālēs, un ikviens pat bez īpašas iepriekšējas sagatavotības ir aicināts ņemt līdzi notis un kļūt par kora dalībnieku, dziedot kopā ar profesionāliem solistiem un orķestra mūziķiem.

Šī tradīcija piedzima Lielbritānijā un kopš 1974. gada Karaliskajā Alberta zālē ik gadu pulcē vairāk nekā 3000 dalībnieku. Lielbritānijā izplatīto nosaukumu Messiah from Scratch iedvesmojusi nevis nejauka skrāpēšana, bet gan omulīga pavārmāksla – angļu valodā scratch ir ne tikai "skrāpējums, nobrāzums", bet arī kaut kas, ko uzmeistaro no pieejamām izejvielām, un vissātīgākie gardumi nereti rodas no tā, kas aizķēries ledusskapī.

Varbūt tas nav trijzvaigžņu restorāna repertuārs, toties lielisks iemesls sasēsties ap galdu un pavakariņot labā kompānijā. Mesijas gadījumā – baudīt kopības sajūtu un ielaist sirdī Ziemassvētkus. Saskaņā ar jau paša Hendeļa iedibināto tradīciju ienākumi no koncertiem lielākoties tiek ziedoti labdarībai. Turīgi ļaudis mēdz tikties arī mazākās kompānijās, piemēram, saposties koncerttērpos vai XVIII gadsimta kostīmos un klavieru pavadījumā dziedāt Mesiju "no lapas" klavieru pavadījumā. Londoniešu kopdziedāšanas piemēram jau pēc diviem gadiem (1976) sekoja līdzīgas tradīcijas Do-it-yourself Messiah uzsākums ASV, Čikāgā. Jau vairāk nekā trīsdesmit gadu šāda kopdziedāšana ir iemīļots Ziemassvētku gaidīšanas veids Kanādā, Toronto.

Turklāt Hendeļa oratorijas kopdziedāšana Toronto jau ilgus gadus ir latviešu diriģenta Ivara Tauriņa un viņa vadīto mūzikas kolektīvu – baroka kamerorķestra un kora Tafelmusik – rokās. Tieši viņa vadītā pasākumā Hendeļa Mesijas spēju radīt kopības sajūtu vairākos tūkstošos ļaužu savulaik baudījis šīs tradīcijas rosinātājs Latvijā – Kanādā dzimušais un augušais Mārtiņš Šmits. Kopš 1999. gada viņš dzīvo Latvijā un producē dažādus kultūras notikumus. Sing along koncertu Rīgas Domā viņš iecerējis kā Ziemassvētku dāvanu savai mammai Dacei Šmitai, kura savulaik iesaistījusi šādā kopdziedāšanā visu ģimeni.
 

Visu rakstu par Singalogiem lasi 16.decembra žurnālā SestDiena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata