Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Uz jautājumu, kāpēc par foruma norises vietu izvēlēta tieši Latvija, brālis Hanjols atbild kodolīgi: "Jo mēs jūs mīlam"

Satikšanās laiku mainīt nedrīkst

No 28. decembra līdz 1. janvārim Rīgā risināsies kristīgais forums Tezē, uz to, lai vienotos lūgšanās, galvaspilsētā ieradīsies teju 15 tūkstoši jauniešu no visas pasaules. Šī būs jau 29. šāda veida gadumijas sagaidīšana, taču Baltijas jūras krasts par tikšanās vietu izvēlēts pirmoreiz.

Triju mēnešu vietā visa dzīve

Brālis Hanjols Tezē kopienai pievienojās pirms 28 gadiem. "Es nāku no kristīgas ģi­menes un, mācoties vidusskolā, biju šo to lasījis par Tezē. Man iepatikās ideja, ka klosteris apvieno dažādu konfesiju un tau­tu pārstāvjus. Taču tas likās ļoti tālu un ne­aizsniedzami," viņš atminas. Pāris gadu vēlāk, jau studējot universitātē Seulā, Han­jols sastapa Tezē brāļus, un viņiem izvei­dojās ciešs kontakts. "Kā jebkurš jauns vī­rietis es tolaik meklēju savu dzīves ceļu, Koreja šķita mazliet par mazu man, vēlē­jos doties turp, kur nevienu nepazīstu, at­rast citu pasaules redzējumu. Ideja par Te­zē man sāka šķist arvien pievilcīgāka, lai gan biju redzējis vien pāris bilžu un dzir­dējis stāstus. Pirmā bilde, kas joprojām stāv man acu priekšā, ir attēls ar dažādas «krāsas» cilvēkiem, kas sadevušies rokās un dejo, tas bija kaut kas skaists."

25 gadu vecumā Hanjols strādāja par žurnālistu kādā korejiešu preses izdevu­mā, kuru pameta, lai sākotnēji kā ciemiņš dotos uz Franciju apskatīt plaši izdaudzi­nāto klosteri. "Atceros, kolēģi teica, ka va­ru taču paņemt triju mēnešu atvaļināju­mu un tad atgriezties, nav vajadzības iet prom no darba. Taču es vienmēr esmu gri­bējis būt brīvs savās izvēlēs," stāsta mūks. Pēc pāris mēnešu ciemošanās Tezē Hanjols sapratis, ka tā ir vieta, kurā viņš vēlē­tos dzīvot arī turpmāk. 

Vīrietis vairākkārt apgalvo, ka viņam nepatīk ierobežojumi un, lai gan klosteri parasti asociējas tieši ar striktiem noteikumiem, tur viņš tos nejū­tot.

"Sevi nesaucu par mūku, es kļuvu par brāli, pēc paša gribas veltot Dievam visu savu dzīvi. Jā, mums ir noteikumi, piemē­ram, mēs dzīvojam celibātā, taču kopienā ir liela brīvība, kas balstīta indivīda izvē­lēs. Bieži mēs domājam par to, ko zaudē­jam, piemēram, es atstāju savu darbu, ģi­meni un garšīgo korejiešu ēdienu. Taču es nekad nedomāju par to kā par zaudēju­mu, tieši pretēji, kā par dārgumu, kuru ie­guvu."


Klosteris kā brīvības simbols

Ir īpaša lūgšana, kuras laikā tiek uzvilkts balts apmetnis un cilvēks uzņemts brāļu vidū. Atceroties uzņemšanas ceremoniju, Hanjolam gluži vai iedegas acis: "Tas bija tik skaisti, skanēja mūzika, bija ieradušies vairāki mani draugi no Korejas, viņi rau­dāja un smiedamies teica, ka es vienmēr varu atgriezties, taču es zināju, ka tas ir uz visiem laikiem. Daudzi no maniem drau­giem nespēja noticēt, ka pievienošos ko­pienai, viņi slēdza derības par to, cik ilgi tur spēšu izturēt. Viņi domāja, ka es neva­ru iederēties kādā kopienā – vienmēr biju ļoti liels brīvdomātājs, kam nepatīk iero­bežojumi."

Ikdiena kopienā ir diezgan vienveidīga – rīta, vakara, kā arī pēcpusdienas lūgša­nas un dažādi darbi atlikušajā laikā –, to­mēr garlaicīgi neesot: "Darbi katru nedēļu mainās, vienu nedēļu tu esi atbildīgs par virtuvi, tad par baznīcu, ir arī darbnīca, kurā veidojam māla podus, ko vēlāk pār­dodam." Arī dzīves apstākļi esot visai pie­ticīgi – mūki mitinās nelielās istabiņās, kurās atrodama vien gulta, galds un ska­pis. "Sākotnēji man bija jumta istaba, kurā izslieties pilnā augumā varēja, vien atro­doties pašā centrā, tolaik es bieži atsitu galvu pret griestiem," smejas vīrietis. Visi brāļi, izņemot pašus vecākos, regulāri do­das arī uz dažādām pasaules valstīm, lai sludinātu kristīgo vēsti un organizētu jau­niešu tikšanās.

Jāatzīmē, ka Latvija nebija vienīgā valsts, kura šogad vēlējās organizēt Tezē jauniešu tikšanos, citas valstis pat esot apvainojušās, ka izvēle nav kritusi par labu tām. Uz jautājumu, kāpēc tieši Latvija, Hanjols atbild kodolīgi: "Jo mēs jūs mīlam."

Pirmie jaunieši no Latvijas uz Tezē forumu devās vēl pirms dzelzs priekškara krišanas astoņdesmito gadu beigās, un, kā pārliecināts luterāņu arhibīskaps Jānis Vanags, "par spīti krīzēm, kuras piedzīvo Eiropa, tikšanās Rīgā būs cerības zīme. Daudzie jaunieši, kas sapulcēsies Rīgā no austrumiem un rietumiem, kā arī no citiem kontinentiem, būs spēcīgs iedvesmas avots visiem, kas cenšas veidot atvērtu un iekļaujošu Eiropu".

Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 23.-29.decembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata