Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ģēniji un idioti. Ko nozīmē būt cirka māksliniekam XXI gadsimtā?

Ar jaunu filozofiju ne tikai pret ziloņiem un klauniem, bet arī dzīvi, pasauli apkārt un citām mākslām – tā sevi piesaka laikmetīgais cirks. Ko īsti nozīmē būt cirka māksliniekam XXI gadsimtā, kādam skatītājam tas domāts un ko vēl bez brieža ragiem un trikiem var redzēt uz skatuves, stāsta trupas Svalbard akrobāts Toms Brands.

Hēdoniskas svinības uz robežas starp civilizāciju un mežonīgo, cirku un mūziku, cilvēku un dzīvnieku – tā savu galveno viesu, cirka trupas Svalbard, uzvedumu Visi – ģēniji. Visi – idioti piesaka laikmetīgā cirka festivāla Re Rīga! rīkotāji. Izrāde 25. augusta vakarā Kongresu namā noslēgs Re Rīga! trīs dienas garo programmu. Tās apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt savus priekšstatus par cirka mākslas izpausmēm mūsdienās.

"Šis vakars ir savāds, gandrīz halucinācijas izraisošs…" pēc Svalbard priekšnesuma noskatīšanās kādā Londonas festivālā raksta izdevuma The Guardian teātra apskatniece Lina Gārdinere, kura iestudējumā Visi – ģēniji. Visi – idioti pamanījusi mirklīgu ieskatu nākotnē. Zviedrijā izveidotā starptautiskā trupa Svalbard darbojas tikai trīs gadus, un to veido četri mākslinieki – Toms Brands, Santjago Ruiss Albalate, Dž. Saimons Viborns un Bens Smits. Ģimene, kā Svalbard dalībnieki sevi dēvē apvienības mājaslapā, satikusies studiju laikā Stokholmas Universitātes Dejas un cirka skolā (DOCH). Rīgā redzamā izrāde Visi – ģēniji. Visi – idioti esot trupas pirmais, lielais kopīgi veidotais iestudējums. "Izrādes tapšana prasīja daudz laika, un tajā parādās daļa no mums katra. Tas ir ļoti personīgs darbs," pirms ierašanās Rīgā sarunā ar SestDienu atklāj Svalbard dalībnieks Toms Brands. Viņam uzstāšanās festivālā Re Rīga! būs pirmā viesošanās Latvijā. "Esmu no draugiem un citiem māksliniekiem dzirdējis, ka pie jums ir jauki un patīkami uzstāties. Iepriekš neesmu bijis nevienā Baltijas valstī," atklāj 28 gadus vecais mākslinieks.

No galdnieka līdz virvēm

"Es cirkā sāku darboties vēlu – kad man bija gandrīz 21 gads," stāsta Toms Brands. Pirms tam viņš vēlējies kļūt par galdnieku, sācis jau apgūt šo profesiju, strādājis ar kokmateriāliem un veidojis lietišķās mākslas priekšmetus. Tomēr, atskatoties uz savu dzīvi retrospektīvi, viņš secina, ka jau no bērnības esot aizrāvies ar mākslas formām, kuras prasa attīstīt savu ķermeni un tā spējas. Šī interese gan bijusi neapzināta. "Kad bērnībā skatījos videoklipus televīzijas kanālā MTV, lielākoties pievērsu uzmanību fona dejotājiem, jo to kustības likās interesantākas par solistiem, kuri vienkārši dzied mikrofonā."

Kad Tomam bija 20 gadu, kāds viņa draugs, kurš brīvajā laikā aizrāvies ar žonglēšanu, ierosinājis kopā doties uz cirka skolu Norvēģijā. "Tā arī paliku cirkā. Viens gads pārtapa par septiņiem, un te nu es esmu – ceļoju pa pasauli kopā ar savu trupu," par savu negaidīto aizraušanos ar šo mākslu saka puisis, kura specialitāte ir virves akrobātika. Sākot apgūt cirka mākslu, viņš gan neesot nojautis, ka tieši šī disciplīna liksies saistošākā. "Man vienmēr paticis redzēt kādu apmetam salto vai veicot citas kustības, kuras, šķiet, pats nespētu izpildīt. Kad sākām studijas, es neko nezināju par akrobātiku, iepriekš nodarbojos tikai ar futbolu, tāpat kā citi mana vecuma jaunieši. Mācību process radīja atkarību. Kad sajūti adrenalīnu, ir viegli aizrauties, un es visu apguvu diezgan ātri."

Nonākot cirka skolā, Toma dzīve sākusi pilnībā griezties ap šo mākslas formu: "Pasaule kļūst par burbuli, kura centrā ir cirks. Tu pavadi laiku ar citiem trenējoties, radot un rotaļājoties. Nodarbības ir saspringtas un fiziski izaicinošas, visu laiku strādā ar sevi, nevis ar lietām, kuras ir ārpus tava ķermeņa." Šajā ķermeniskajā pieredzē Toms saskata šīs mākslas formas pievilcību un vienlaikus arī lāstu. "Atšķirībā no amatniecības, kur tu ko iesāc, pabeidz un vari aplūkot, strādājot ar sevi un savu ķermeni, – tāpat kā aktieri un dejotāji – nekad nevari aiziet no sava darba, tas vienmēr ir ar tevi." Tomēr mākslinieks par savu profesiju stāsta ar izteiktu aizrautību un viegluma sajūtu, treniņus viņš uztver kā piedzīvojumu. "Šodien satikšos ar pārējiem puišiem, atkārtosim programmu. Nevaru sagaidīt!"

Saplūdināt visu kopā

Cirka mākslai mēdz pievērsties cilvēki no dažādām vidēm, fiziski vieglāk, protams, esot tiem, kuri iepriekš ir nodarbojušies ar citām ķermeniski prasīgām disciplīnām. "Ir tādi, kuri nāk no sporta vingrošanas, ielu dejām – breika un līdzīgiem virzieniem, dažādiem cīņas sportiem, kā arī aktiermākslas…" par cirka mākslinieku izcelsmes dažādību stāsta Toms. Viņš pats aizraujoties arī ar laikmetīgo deju: "Studiju gados vasarās devos uz dejas festivāliem, brīvajā laikā daudz improvizēju." Dejas elementi sastopami arī programmā Visi – ģēniji. Visi – idioti.

Svalbard savās izrādēs saplūdina visdažādākos mākslas virzienus – mūziku, deju, filmu, teātri, dzeju, filozofiju. "Mēs ticam starpdisciplinārai mākslai," saka Toms un uzsver, ka laikmetīgā cirka vide ir ļoti atvērta dažādām izpausmes formām. Tieši interese par citiem mākslas veidiem studiju laikā savedusi kopā Svalbard trupu. "Mūs saista dažādas lietas, patīk eksperimentēt un rotaļāties. Diviem no mums patīk laikmetīgā deja, Bens vienmēr ir bijis ļoti muzikāls." Dažādībā mākslinieki saskata laikmetīgā cirka lielākās priekšrocības. "Praktiski iespējams paņemt, ko vien vēlies, un iekļaut to savā darbā, mums tas ir interesanti – eksperimentēt un saprast, kā mēs varam radīt vienotu mākslas formu, nevis vairākus atšķirīgus slāņus, izpildot tikai trikus, dejojot vai... Mums ir svarīgi, lai šī saplūšana ir organiska," uzsver Toms un piebilst, ka trupas dalībnieki nekādā gadījumā nevēlas izskatīties pēc cirka māksliniekiem, kuri vienkārši aizraujas ar mūziku un cenšas to iekļaut savos uzvedumos. "Mums gribas visu paveikt kvalitatīvi."

Visu rakstu par akrobāta Toma Branda cirka dzīvi un trupu Svalbard lasiet šīsnedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata