Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Jūlija Gurviča apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru un iecelta par ordeņa virsnieci

Triju Zvaigžņu ordeņa saņēmēja Gurviča: Vienmēr saglabāt cilvēcību

Latvijas Nacionālā baleta visspožākā primabalerīna Jūlija Gurviča kopš savas 24 gadus ilgušās skatuves karjeras noslēguma 2014. gada pavasarī jau trešo gadu dalās pieredzē ar topošajiem skatuves māksliniekiem Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā un vienlaikus studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas horeogrāfijas bakalaura programmā.

Mākslinieces neatkārtojami filigrānais sniegums visa klasiskā repertuāra galvenajās lomās, īpaši baletos Gulbju ezers, Riektskodis, Apburtā princese, Žizele, Silfīda, un neatkārtojami ekspresīvie laikmetīgā baleta (Romeo un Džuljeta, Anna Kareņina u. c.) skatuves tēli mūsu baleta vēsturē ierakstāmi zelta burtiem.


Kad Elga Skane no Operas man uzrakstīja apsveikumu, sākumā pat nesapratu – vai tas ir joks? Tas tiešām bija ļoti negaidīti. Ja es vēl dejotu, saņemt atzinību būtu loģiski. Bet nu jau pagājuši divarpus gadu, kopš vairs nedejoju. Nebiju domājusi, ka aiziešu pensijā un mani vēl sasniegs kāds apbalvojums. Un vēl tik liels – augstāk jau vairs nav kur! Brīnišķīgi. Ļoti patīkami – tāda atzinība tik augstā līmenī. Protams, sirdi silda skatītāju aplausi, atmosfēra baleta izrādēs, pielūdzēji, manas mākslas ilggadējie cienītāji, bet novērtējums augstākajā valsts līmenī ir liels gods.

Man nepatīk masu pasākumi, uz uguņošanām neeju. Valsts svētki ir brīvdiena, un parasti 18. novembrī braucu pie vecākiem. Paēdam pusdienas, iedzeram vīna glāzi. Mēs reti redzamies, un gribas pabūt ar viņiem kopā. Citreiz tiekos ar draugiem vai vienkārši atpūšos. Bet šogad man būs tiešām svinīga diena. Uz apbalvošanu prezidenta pilī došos kopā ar dēlu un vecākiem. Mamma nāks līdzi arī uz svinīgo koncertu Nacionālajā teātrī.

Mums ir daudz spilgtu mākslinieku – mūziķu, kino un teātra aktieru. Man Latvija vispirms ir mākslas zeme, un ir ļoti žēl, ka valsts pienācīgi neatbalsta mākslu, kultūru. Mēs taču viesizrādēs visā pasaulē reprezentējam savu zemi. Pasaulē augstu novērtē mūsu operas un baleta zvaigžņu līmeni, bet šķiet, ka "augšās" nevienam to nevajag. Viņiem ir citas prioritātes. Es pat nerunāju par smieklīgo pensiju, kuru esmu nopelnījusi, 24 gadus strādājot teātrī. Daudzu vienkāršo ļaužu niecīgās pensijas mūsu zemē vispār ir kauns, īpaši uz deputātu un ierēdņu nemitīgās algu palielināšanas fona. Normālu algu nav arī baletskolā, smacē arī biznesu. Es nevarētu tagad studēt, ja man par studijām būtu jāmaksā…

Žēl, ka pie valsts stūres ir cilvēki bez sirdsapziņas. Viņi iznīcina cilvēku patriotismu. Jā, mēs mīlam savu zemi – mežus, laukus, tīrumus, pļavas, mūsu lieliskos cilvēkus. Šī ir mūsu dzimtene. Taču mēs nemīlam tos, kuri noveduši valsti tādā haosā, nabadzībā un bezcerībā. Es to ļoti pārdzīvoju, jo mīlu Latviju. Cik ļoti gan vajag nemīlēt savu tautu, lai novestu, piemēram, veselības aprūpi tādā stāvoklī, kādā tā ir pašlaik? Tā ir nācijas iznīcināšana. Latvija ir mana dzimtene, te dzīvo man vistuvākie cilvēki. Protams, sāp sirds par to, kas notiek.

Mūsu, Latvijas, cilvēki ir unikāli ar savu pacietību. Tā ir jau slimīga. Lai cik mums taisa uz galvas – visu paciešam, norijam, samierināmies, neprotestējam. Itālijā mašīnas būtu apgāztas un logi izsisti, bet mēs tikai klusējam un mazliet pačīkstam virtuvē. Bet augšas izdomā, ko vēl ar likumu aizliegt – arī apspriest notiekošo.

Visiem novēlu veselību. Izturību. Sīkstumu. Gara stingrību. Un visās situācijās saglabāt cilvēcību un garīgumu!

Top komentāri

pilnīgi piekrītu
p
pateikt labāk ir grūti, bezdomu premjerministrs un daļa no ministriem oligarhu ielikteņi- ar īpašu stulbumu apveltītie Rasnačs un Reizniece, pusaizmigusī, ar populistiem un atsēdētajiem piepildītā saima un pats lielākais kronis - prezidents absolūts IDIOTS
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata