Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Nebija ne vainas. KNAB uzmanību Gatim Truksnim pievērsa viņa attiecības ar uzņēmēju jūliju Krūmiņu, kura meitai piederošajos smalkajos apartamentos mērs mitinājās it kā dzīvokļa remonta laikā. Tagad viņam šai ēkai liegts tuvoties.

Viens pats Jūrmalā

Jūrmalas domes mājaslapā redzamajā deputātu sarakstā Gata Trukšņa vārds un portrets vēl nesen bija pašā augšā, jo viņš bija domes priekšsēdētājs. Tagad Truksnis pēc alfabēta sastādītajā sarakstā nobraucis uz priekšpēdējo vietu kā ierindas deputāts. Procesi kūrortpilsētas pašvaldībā turpinās, un raksta tapšanas brīdī nav īsti skaidrs, vai viņš turpmāk darbosies domes koalīcijā vai opozīcijā.

Jelgavnieks Truksnis ir ienācējs Jūrmalā. Viņš bija izpilddirektors laikā, kad šai pilsētā notika Jūrmalgeitas skandāls, iepriekšējā sasaukumā divarpus gadu vadīja domi, tika gāzts, solīja atgriezties un arī atgriezās 2013. gada vēlēšanās ar iespaidīgu kampaņu un pēdējos gados nepieredzēti labiem vēlēšanu rezultātiem. Viņam izdevās sev nodrošināt arī stabilu vairākumu, kas tomēr pajuka brīdī, kad par nu jau bijušo mēru ieinteresējās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Pat tad, ja KNAB ierosinātā lieta pret uzņēmēju Jūliju Krūmiņu, Truksni, Jorenu Raitumu un, iespējams, arī uzņēmēju Anrī Kursīti izčākstēs, Trukšņa reputācija pirms nākamajām domes vēlēšanām būs iedragāta, un ne tikai šīs apsūdzības dēļ. Pēc starpgadījuma, kad KNAB kratīšanas laikā Truksni aizveda ar ātrās palīdzības auto, arvien skaļāk skan to cilvēku balss, kas norāda, ka Jūrmalas mēram jau ilgāku laiku ir problēmas ar alkoholu. Situācijā, kad KNAB un politiskie konkurenti pastiprināti sekos līdzi priekšvēlēšanu reklāmas kampaņai, iespējams, tā vairs nebūs tik masīva un nepievērsīs Trukšņa atbalstītāju pulkam, piemēram, tās pensionāres, kuras 2013. gadā pie Kauguru kultūras nama priecīgā balsī šī raksta autoram apliecināja, ka balsojušas "za našego Gatisa".*

Šarmē ar valodu un sveicieniem

Jūrmalā Gatis Truksnis nokļuva 2004. gadā, kad toreizējais domes izpilddirektors Arturs Grants aizgāja strādāt uz Privatizācijas aģentūru un ieteica Truksni savā vietā. Laiks apmetis cilpu, un Grants atkal ir izpilddirektors – vismaz pagaidām, kamēr nav skaidrības, vai jaunais mērs būs no līdz šim valdošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) vai tomēr citas partijas.

Angļu filologs, kura tulkojumā filmu Viens pats mājās joprojām rāda TV3 katros Ziemassvētkos, jau strādādams Jūrmalā, ieguva arī jurista diplomu. Filologa gēns Truksnī reizēm gan tomēr ierunājies arī domes sēžu laikā. Piemēram, pārfrāzējot Šekspīra domu un vaicājot, vai roze smaržotu citādi, ja to citā vārdā sauktu, – ar to domājot ēkas, kam atļaujas izsniegtas kā viesnīcām, bet kas beigās pārvērtušās par daudzdzīvokļu namiem. Dzirdēta arī Jūrmalas oficiālo viesu sajūsma par mēra lielisko angļu valodu.

Jaunībā Truksnis, kā stāsta, bijis gluži labs amatierteātra aktieris, atveidojot, piemēram, titullomu Jalmara Bergmaņa romāna Klauns Jāks dramatizējumā. Viņa sieva ir Jelgavas kultūras centra speciāliste, pēc izglītības režisore. Tomēr dažas mēra aktivitātes kultūras popularizēšanā uztvertas kā paša spalvu spodrināšana pirms vēlēšanām, piemēram, cirka biļešu dalīšana bērniem, par ko īpaši skaļa jezga sacēlās 2013. gadā. Jūrmalas mērs apgalvoja, ka biļetes bez maksas piedāvājusi konkrēta firma un klāt pieliktā apsveikuma kartīte ar mēra parakstu nav priekšvēlēšanu reklāma. Ar mēra parakstu Ziemassvētkos pirms iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām bija arī vēstule, kurā informēja par nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi, tāpat mēra uzvārds bija uz sudraba karotītes iesaiņojuma kārbiņas – tādas tika dāvātas jaundzimušajiem jūrmalniekiem.

Vēlmi kādu apsveikt nu jau bijušais mērs nebija zaudējis arī šajā sasaukumā – jaunlaulātajiem Jūrmalas dzimtsarakstu nodaļā pēc ceremonijas vēl šovasar piedāvāja nofotografēties bez maksas, un apmēram desmit minūšu laikā izgatavoja fotoattēlu, kam uz rāmja lasāms uzraksts: "Apsveicu Jūs kāzu dienā! Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis." 

Par zaļu pat vēl zaļāks

Brīdī, kad Truksnis sāka strādāt domē, to vadīja Juris Hlevickis, kurš politisko karjeru sāka kā sociāldemokrāts, taču gāza savu partijas biedru Daini Urbanoviču un vēlāk pievienojās Aināra Šlesera vadītajai LPP/LC. Vēlāk ar šo partiju savu nākotni saistīja arī Truksnis. 2009. gada pašvaldību vēlēšanās, startējot no Latvijas Zemnieku savienības, Kristīgi demokrātiskās savienības un LPP/LC apvienotā saraksta ar pēdējo, 18. numuru Truksnis, pateicoties biļetenos ievilktajiem plusiem, vienīgais iekļuva domē. 

*Par mūsu Gati – krievu val

Visu rakstu par nu jau bijušo Jūrmalas mēru lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata