Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Budapeštā vēlas panākt referendumu pret 2024.gada olimpisko spēļu rīkošanu

Budapeštā uzsākta parakstu vākšana, lai ierosinātu referendumu pret pilsētas pretendēšanu uz 2024.gada Vasaras olimpisko spēļu rīkošanu.

Ungārijas galvaspilsēta uz četrgades prestižākā sporta notikuma organizēšanu pretendē ar Losandželosu un Parīzi, bet galējais lēmums tiks pieņemts septembrī.

Kandidēšanu uz olimpisko spēļu rīkošanu atbalsta ar sportu apsēstais valsts premjerministrs Viktors Orbāns un to apstiprinājusi gan pilsētas vadība, gan arī parlaments. Tomēr oponenti bažījas, ka šāds pasākums radīs milzīgus tēriņus un korupciju, tāpēc vairākkārt centušies ierosināt referendumu, ko gan allaž bloķējusi pilsēta vai Augstākā tiesa.

Kāda jaunatnes organizācija tagad paudusi apņēmību savākt 138 000 parakstu, lai ierosinātu referendumu. Tās līderis Andrāšs Fekete-Ģērs paudis, ka parakstus apņēmušies vākt aptuveni 300 brīvprātīgie. Parakstu vākšana sāksies ceturtdien un jāpabeidz 30 dienu laikā.

"Budapeštas kandidatūras bloķēšana ir nacionālās nozīmes jautājums," Fekete-Ģērs izteicies preses konferencē. "Mūsu organizācijas biedriem patīk sports, mums patīk skatīties olimpiskās spēles, tomēr kandēšana parāda visas mūsu sistēmas slimības."

Kā teica organizācijas vadītājs, naudu, ko iztērētu olimpiskajās spēlēs, labāk būtu jāizlieto izglītībā, veselības aprūpē un sabiedriskajā transportā. Viņš uzsvēra, ka organizācija ir arī pret citiem Orbāna lēmumiem. Skandalozais politiķis regulāri tiek apsūdzēts demokrātijas vērtību apdraudēšanā.

Kaut Ungārija ieņem desmito vietu kā visu laiku titulētākā Vasaras olimpisko spēļu dalībniece, Centrāleiropas valsts nekad nav organizējusi šāda līmeņa pasākumu. Budapešta pagājušajā gadsimtā piecas reizes kandidēja uz olimpisko spēļu rīkošanu, taču allaž uzvarēja citas pilsētas.

Pēdējās desmitgadēs olimpisko spēļu rīkotājpilsētas regulāri pēc nozīmīgā sporta pasākuma uzņemšanas saskārušās ar ievērojamām finansu problēmām. Lai to novērstu un mudinātu jaunas pilsētas pretendēt uz spēļu uzņemšanu, 2014.gada izskaņā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pieņēma tās prezidenta Tomasa Baha radītu 40 punktu pārmaiņu programmu, kas paredz pasākumu rīkotājvalstīm padarīt lētāku un draudzīgāku.

Budapeštai, Losandželosai un Parīzei līdz 3.februārim jāiesniedz dokumenti, kas apliecina pilsētu gatavību rīkot olimpiskās spēles. Pēc tam pavasarī SOK Vērtēšanas komisija apmeklēs visas trīs kandidātes, bet gala ziņojums tiks publicēts jūlijā.

2024.gada vasaras olimpisko spēļu rīkotāja tiks paziņota septembrī Peru galvaspilsētā Limā.

Pērn Vasaras olimpiskās spēles norisinājās Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro, bet 2020.gadā tās notiks Japānas galvaspilsētā Tokijā. Savukārt 2018.gada Ziemas Olimpiāde risināsies Phjončhanas pilsētā Dienvidkorejā, bet vēl pēc četriem gadiem spēcīgākie ziemas atlēti tiksies Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.

Top komentāri

No malas
N
Apsveicami! Olimpiskaas speeles ir IOC funkcionaaru un korumpeetu politikju iedzivoshanaas pasaakums. Priecee, ka Ungaarijaa ir speeki kas to ir sapratushi un dod pretsparu Putina draugjelim.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi