Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atkal dzīvojam uz parāda - pieaug banku izsniegto kredītu apjoms

Saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) statistikas datiem šogad pirmajā pusgadā mājsaimniecībām no jauna izsniegti kredīti par kopējo summu 106,4 miljoni latu, kas ir par 17% vairāk nekā tādā pašā periodā pērn. Pieaugums vērojams visos galvenajos kredītu veidos - kredīti mājokļa iegādei, rekonstrukcijai, remontam, kā arī kredīti patēriņa preču iegādei, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Šī tendence iezīmē to, ka notiek Latvijas ekonomikas atjaunošanās un izaugsme, novēroto tendenci Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) vārdā komentē LKA preses sekretāre Baiba Melnace. Stāsts par krīzes pārvarēšanu vispirms atspoguļojās makroekonomikas datos, un pēc tam arī seko pozitīvais efekts uz cilvēku ienākumiem. Pietiekami lieli un stabili ienākumi ir pamats, lai cilvēks vēlētos uzlabot savus dzīves apstākļus, iegādājoties jaunu vai uzlabojot esošo mājokli un pērkot jaunas sadzīves preces, vērtē B. Melnace. Kredītu apjoma pieaugums vērtējams kā labs rādītājs, jo bankas, izsniedzot kredītu, vērtē kredītņēmēja ienākumu pietiekamību un stabilitāti, kas pēdējos gados, salīdzinot ar krīzes gadiem, protams, pieaug.

Banku izsniegto kredītu dinamika mainās līdz ar ekonomisko situāciju, tās attīstību vai lejupslīdi. Augstākais punkts bija pirms pieciem septiņiem gadiem. Vēlāk, krītoties kopējam patēriņam, kritās arī kreditēšanas apjomi.

"Šī gada griezumā izsniegtie apjomi ir ar pieaugošu tendenci," stāsta Nordea privātpersonu kredītu produktu un pakalpojumu attīstības vadītājs Raivis Gūtmanis. FKTK apkopotā informācija rāda, ka kopš 2009. gada tomēr turpinās mājsaimniecību atlikušo parādsaistību apmēra kritums. Tas nozīmē to, ka izsniegtie kredīti tiek pakāpeniski atmaksāti.

FKTK dati rāda, ka mājsaimniecībām pērn (gada laikā) no jauna izsniegti vairāk nekā 82 tūkstoši kredītu par kopējo summu 184,3 miljoni latu. Pērn vispopulārākais kredītu veids pēc jaunizsniegto kredītu skaita bija aizdevumi patēriņa preču iegādei, liecina FKTK statistika. To, ka izsniegto kredītu daudzums pieaudzis, apliecina arī Zanda Alviķe, bankas Citadele kredītu produktu vadītāja. Piemēram, patēriņa kredītu darījumu skaits Citadelē šā gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, pieaudzis par 67%.

Patēriņa kredīts domāts ikdienas vajadzībām, kas var būt lielāks pirkums, piemēram, sadzīves tehnika, ceļojums - lietas, kas jebkuram no mums maksā vienādi, neraugoties uz ieņēmumiem, skaidro R. Gūtmanis. Attiecīgi arī veidojas kredīta summas, kas ir saistītas ar ikdienas patēriņa grozu un vajadzībām. Viņš min, ka visbiežāk Nordea bankas izsniegtā kredīta summa ir no 100 latiem līdz 8500 latiem. Salīdzinoši reti esot patēriņa kredīti, kas pārsniedz 2000 latu summu. Savukārt Swedbank Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Ainārs Balcers atklāj, ka viņu bankā visbiežāk kredīti tiek izsniegti auto iegādei, kā arī auto vai dzīvokļa remontam. Tāpēc aizņēmuma summas neesot lielas, vidēji ap 1000 latiem. Līdzīgiem mērķiem saviem patērētājiem kredītus izsniedz Citadele - arī mēbeļu, santehnikas vai elektrotehnikas iegādei. Nereti patēriņa kredīts tiekot ņemts medicīnas pakalpojumu apmaksai, izglītībai, kā arī ceļojumam. Zanda Alviķe stāsta, ka vidējā patēriņa kredīta summa Citadelē šogad septembrī pieaugusi un bijusi ap 1400 latiem, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā gadu iepriekš, kad vidējā summa patēriņa kredītam bija vien 800 latu.

Plašāk lasiet Ingas Patmalnieces rakstā Uz parāda - auto, remonts, ceļojums pirmdienas, 28.oktobra, laikraksta Diena 10.-11.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses