Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
"Šādi komersanti, kas nakts laikā uzpērk mantas, met tumšu ēnu uz visu nozari," uzsver Evertovskis

Arī nelegālos lombardus saudzē

"Kontrolējot bargāk tos, kas ir reģistrēti, nekādā ziņā netiek ierobežoti tie, kas nav reģistrēti," par situāciju lombardu tirgū intervijā Romānam Meļņikam stāsta Banknotes vadītājs Agris Evertovskis.

Fragments no intervijas:

Pēdējā laikā uzņēmēji bieži pauž satraukumu par to, ka valsts institūcijas aktīvi kontrolē legālo biznesu, nemitīgi apgrūtina to darbības apstākļus ar dažādiem jauniem nosacījumiem, savukārt tos, kuri darbojas nelegāli vai puslegāli, neviens neaiztiek. Arī jūs līdzīgu problēmu reiz aktualizējāt saistībā ar nelicencēto lombardu darbību.

Uzņēmuma Banknote pamatbizness ir divu veidu kreditēšana – lombarda kredīts un patēriņa kredīts. Lombardu nozarē regulējums ir labs, nozare, var teikt, ir diezgan labi sakārtota, taču joprojām ir vairāki tādi komersanti, kuri sniedz pēc būtības lombarda pakalpojumus, bet nav licencēti šajā jomā. Piemēram, ja jūs nakts laikā aizietu uz Merķeļa ielu, vēloties aizņemties naudu pret ķīlu vai pārdot mantu, tas vēl joprojām ir iespējams. Lai gan jau piecus gadus spēkā regulējums, kas liedz lombardu darbību naktī.

Liegums ir, bet neviens nepārbauda?

Tirgus tiek uzraudzīts, taču ne pilnībā. Kontrolējot bargāk tos, kas ir reģistrēti, nekādā ziņā netiek ierobežoti tie, kas nav reģistrēti. Ir divi pārkāpumu veidi, ko kontrolējošās institūcijas, tajā skaitā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), liekas nemanām.

Viens, ka vispār ir uzņēmumi, kas darbojas pēc tā paša principa kā lombardi, taču bez attiecīgas licences. Cilvēks atstāj savu mantu, saņem naudu un pēc tam, ar atpakaļpirkumu samaksājot vairāk, to mantu dabū atpakaļ. Mums ir informācija, ka šādi uzņēmumi darbojas ne tikai Rīgā, bet arī Jūrmalā, Daugavpilī, Alūksnē.

Otra, manuprāt, vēl lielāka problēma ir tā, ka šādu pakalpojumu sniedzēji darbojas nakts laikā, kā jau minēju, tepat Rīgā, Merķeļa ielā. Šādi komersanti, kas nakts laikā uzpērk mantas, met tumšu ēnu uz visu nozari. Jo sabiedrība jau nešķiro, kurš licencēts, kurš ne.

Ja uzpirkšanas punkts darbojas līdzīgi kā lombards, to uztver par lombardu un attiecīgi secina, ka šī joma ir nesakārtota.

Ja tie ir nelicencēti pakalpojumu sniedzēji, viņiem nav saistošas arī visas prasības, kas attiecas uz īpašumtiesību pārbaudi, proti, tas var būt arī ātrais noieta ceļš zagtām mantām?

Jā, uz šiem uzpirkšanas punktiem neattiecas regulējums, kas pieņemts, lai nodrošinātu, ka zagtas mantas lombardā nevar nodot. Tāpēc jo vairāk PTAC vajadzētu koncentrēties tieši uz tiem, kas neievēro likumus, atrod veidus, kā viltīgi apiet likumus.

Visu interviju lasiet laikraksta Diena otrdienas, 20.decembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses