Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Šogad būtiskie nodokļi paaugstināti netiek. Neievieš iepriekš plānotās obligātās minimālās sociālās iemaksas. Stājas spēkā Jaunuzņēmumu likums

Gads, kas var aizsākt jaunuzņēmumu izaugsmes periodu

Šogad valsts varas pārstāvji Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem to ekonomiskajā dzīvē nekādus īpašus pārsteigumus – ne priecīgus, ne bēdīgus – nav sagatavojusi. Būtiskie nodokļi – iedzīvotāju ienākuma nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – paaugstināti netiek, taču darbaspēka nodokļu slogs paliek līdzšinējais, bez redzamas virzības uz tā samazināšanu.

Viens no būtiskākajiem jaunumiem – 3. aprīlī paredzētā dabasgāzes tirgus liberalizācija, kas nozīmē, ka uzņēmumi un mājsaimniecības varēs izvēlēties tirgotāju, ar kuru slēgt līgumu par dabasgāzes piegādi. Tirgotāja izvēle sāksies jau 10. februārī, un noslēgtie līgumi stāsies spēkā no 1. maija. Pašlaik interesi par dabasgāzes tirdzniecību izrādījis līdzšinējais monopolists Latvijas gāze, uzņēmums Enefit, kas plašāk pazīstams kā elektroenerģijas tirgotājs, un uzņēmums Latvenergo


Pieaug minimālā alga

Nelielas pārmaiņas palielinājuma virzienā šogad ir saistītas ar zemāk atalgoto darba ņēmēju finansiālo stāvokli. Proti, no  1. janvāra minimālā mēnešalga pieaug par desmit eiro līdz 380 eiro mēnesī, kas nozīmē, ka "uz rokas" tie būs nedaudz vairāk par septiņiem eiro. Līdz ar ieviesto diferencēto neapliekamo minimumu šogad minimālais mēneša neapliekamais minimums samazinās no 75 eiro līdz 60 eiro, bet pieaug maksimālais gada neapliekamais minimums līdz 1380 eiro. Jāpiebilst, ka tā dēvētais gada apliekamais ienākums, līdz kuram to piemēro, ir 4800 eiro. Maksimālais gada neapliekamais minimums tiek piemērots minimālajām algām. Pārējo algu saņēmēji savu gada neapliekamo minimumu var aprēķināt pēc īpaša kalkulatora. Jāatgādina, ka šogad var iesniegt ienākumu deklarācijas Valsts ieņēmumu dienestā, lai saņemtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākumu nodokli par 2016. gadu saistībā ar diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu. Savukārt tiem darba ņēmējiem, kas šogad zaudēs darbu, jārēķinās, ka tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu būs tikai tad, ja bez pārtraukuma nostrādāti 12 mēneši 16 mēnešu periodā līdzšinējo deviņu mēnešu 12 mēnešu periodā vietā.


Par sociālajām iemaksām

2016. gada nogalē tika atcelta norma, kas paredzēja, ka 2017. gadā obligātajām sociālajām iemaksām jābūt vismaz 75% apmērā no minimālās algas, bet 2018. gadā – 100% apmērā no minimālās algas. Tajā pašā laikā ir pieaugusi obligāto sociālo iemaksu likme pašnodarbinātām personām no 30,58 procentiem uz 31,13 procentiem, savukārt pašnodarbinātām personām pensijas vecumā – no 28,1 procenta uz 29,25 procentiem. Pārmaiņas saistībā ar obligātajām sociālajām iemaksām skar arī uzņēmumu valdes locekļus. Proti, no 1. janvāra kapitālsabiedrības valdes loceklis, ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par valstī noteiktās minimālās mēneša algas apmēru, kas reizināts ar koeficientu pieci, un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par minimālās mēneša darba algas apmēru, ir pakļauts pensiju un invaliditātes apdrošināšanai. Savukārt valdes loceklis, ja tas ir pensijas vecumā, ir pakļauts tikai pensijas apdrošināšanai. Tāpat no 2017. gada 1. janvāra stājas spēkā fiksētais obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksu avansa maksājums taksometru nozarē – 130 eiro mēnesī par katru mašīnu.


Pieņemts start-up likums

Uzņēmējiem šā gada "karstākais" jaunums ir tas, ka mikrouzņēmumu nodoklis uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro pieaug līdz 12 procentiem, savukārt uzņēmumiem ar apgrozījumu no 7000,01 eiro līdz 100 000 eiro – līdz 15 procentiem, un iegūtā starpība tiks novirzīta valsts sociālās apdrošināšanas budžetā. Līdztekus no 1. janvāra stājas spēkā Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, kas attieksies uz inovatīviem uzņēmumiem jeb tā dēvētajiem start-up. Jaunuzņēmumam ir tiesības pieteikties fiksēta maksājuma veikšanai par darba ņēmēju no divu Ministru kabineta noteikto minimālo mēneša darba algu apmēra, piemērojot obligāto sociālo iemaksu likmi. Attiecībā uz uzņēmumu ienākuma nodokli jaunuzņēmumiem ir tiesības piemērot nodokļa atlaidi 100% apmērā no atbalsta periodā aprēķinātā apliekamā ienākuma.

Ar šo gadu visiem uzņēmumiem no darba ņēmēja ienākumiem, par kuriem maksā algas nodokli, izslēgs darba devēja maksātos darba koplīgumā noteiktos darbinieka ēdināšanas izdevumus, kuri nepārsniedz 480 eiro gadā. Plānotais iedzīvotāju ienākuma nodokļa atbrīvojums gan netiks piemērots darba devējam, kas ir valsts vai pašvaldības sektora, nevis privātā sektora darba devēji, vai publiski privātā kapitālsabiedrība. Tāpat no 2017. gada ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek apliktas izglītojamam darba vidē balstītu mācību ietvaros izmaksātās stipendijas līdz 280 eiro mēnesī.


PVN un akcīzes jaunumi

Sākot ar 2017. gada 1. janvāri, tiek atcelts PVN taksācijas periods, kas ir puse no kalendāra gada, nosakot, ka PVN jomā ir divi taksācijas periodi: viens kalendāra mēnesis un viens ceturksnis. Savukārt reversais PVN uz ierobežotu laika periodu tiek ieviests dārgmetālu jomā, tostarp neapstrādātu dārgmetālu un dārgmetālu piegādēm. 

Šogad vairākām precēm pieaug akcīzes nodokļa likmes – no 1. janvāra tās pieaug cigāriem un cigarellām, kā arī smēķējamai tabakai, tabakas lapām, karsējamai tabakai un smalki sagrieztai tabakai cigarešu uztīšanai, no 1. marta – alkoholiskajiem dzērieniem, un no 1. jūlija – cigaretēm.


Pārmaiņas auto jomā

No 1. janvāra pārmaiņas skar automašīnu īpašniekus. Proti, stājas spēkā grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kas paredz transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes piemērot atkarībā no transportlīdzekļa radītā oglekļa dioksīda izmešu daudzuma. Lai transportlīdzekļu lietotājiem dotu laiku pāriet uz videi draudzīgākiem transportlīdzekļiem, paredzēts pārejas periods, kas nosaka, ka transportlīdzekļiem, kuri pirmo reizi reģistrēti Latvijā pēc 2008. gada 31. decembra, bet līdz 2016. gada 31. decembrim, likumā noteiktās transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes atkarībā no oglekļa dioksīda izmešu daudzuma stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī. Iepriekš minētajiem transportlīdzekļiem, kuriem motora tilpums pārsniedz noteiktu kritēriju papildus noteikta transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likme 300 eiro apmērā. Savukārt transportlīdzekļiem, kuru pirmās reģistrācijas datums ir pēc 2008. gada 31. decembra, taču Latvijā tie pirmo reizi reģistrēti pēc 2016. gada 31. decembra, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likme tiek piemērota atkarībā no oglekļa dioksīda izmešu daudzuma, jau sākot no 2017. gada 1. janvāra. Līdztekus jāmin, ka tiek atcelts pašreizējais vieglo automobiļu un motociklu nodoklis, bet palielinātas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes vieglajiem automobiļiem par 7,4 procentiem.


Pārmaiņas pašvaldībās

Šogad Rīgas iedzīvotājiem nav gaidāmas būtiskas pārmaiņas pašvaldības sociālo pabalstu piešķiršanas kārtībā. Galvenais jaunums – ar 1. janvāri galvaspilsētas bērnudārzos tiek nodrošinātas brīvpusdienas trūcīgo, maznodrošināto un daudzbērnu ģimeņu bērniem. Tāpat 2016. gada 1. septembrī sāktā programma par brīvpusdienu piešķiršanu visiem skolēniem līdz 9. klasei tiek paplašināta, un tajā tiek iekļauti arī skolēni, kas mācās Kultūras ministrijas pakļautības izglītības iestādēs, piemēram, Doma kora skolā. Jāpiebilst, ka Rīgas vispārējo skolu pedagogi šogad saņems pašvaldības nomaksātas veselības polises.

Savukārt Valmieras iedzīvotājus gaida pārmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa nomaksas kārtībā. No šā gada 1. janvāra nekustamā īpašuma nodoklis būs 1,5 procenti no kadastrālās vērtības tiem fizisko un juridisko personu mājokļiem, kuri paredzēti dzīvošanai un kuros nav deklarēta neviena persona. Savukārt ierastās nekustamā īpašuma nodokļa likmes – 0,2%–0,6% no kadastrālās vērtības – saglabājas, ja 2017. gada 1. janvārī attiecīgajā mājoklī deklarēts vismaz viens iedzīvotājs.

Tāda pati kārtība no 1. janvāra stājusies spēkā arī Jēkabpilī. Daugavpils saviem pensijas vecumu sasniegušajiem iedzīvotājiem no 1. janvāra nodrošinājusi bezmaksas braukšanu pilsētas sabiedriskajā transportā, savukārt Jūrmalas dome no 1. janvāra izsniedz 50 eiro pabalstu visiem Jūrmalas pilsētas pensionāriem zāļu iegādei un ārstniecības pakalpojumu saņemšanai.

Top komentāri

VVZ
V
Tiek palielināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, faktiski samazinot neapliekamo minimumu, bez tam šī nodokļa atgūšanai notiek naudas iesaldēšana uz pusotru gadu. Un tā nav vienīgā riebeklība, tā ka, Rūta- pirms rakstīt muļķības, ir jāiepazīstas ar nodokļu likumu izmaiņām!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses