Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Izstrādāti jauni noteikumi par IIN deklarācijas aizpildīšanas kārtību

Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi jaunus Ministru kabineta noteikumus par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību.

Jaunie noteikumi regulēs IIN deklarāciju un avansa maksājumu aprēķina veidlapas un to aizpildīšanas kārtību, apvienojot vairākus pašlaik spēkā esošus noteikumus. Nodokļu maksātāju - fizisko personu ērtībai jaunajos noteikumos apvienotas IIN aprēķināšanai nepieciešamās deklarāciju veidlapas, skaidro FM.

Noteikumi regulēs deklarācijas pielikumu aizpildīšanas kārtību, IIN avansa maksājumu aprēķinu no saimnieciskās darbības ienākuma, ienākuma precizēšanas deklarācijas aizpildīšanas kārtību. Jaunajos noteikumos saglabāta spēkā esošā IIN avansu maksājumu aprēķina veidlapa un deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma.

Jaunajos noteikumos saglabāta līdzšinējā vienkāršotā deklarēšanas kārtība, tas ir, ja ir gūti tikai tādi ienākumi, no kuriem nodoklis ir ieturēts izmaksas vietā, lai izmantotu visu gada neapliekamo minimumu, atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, nodokļa maksātājs iesniedz tikai deklarācijas D4 pielikumu un aizpilda tikai to deklarācijas D 11.-17.rindu, kas atbilst konkrētajam nepiemērotajam atskaitījumam.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā nodokļa maksātājam gada ienākumu deklarācijā būs pieejama VID rīcībā esošā informācija, norādīta deklarācijas attiecīgajās ailēs. Ja nodokļa maksātājs deklarāciju aizpildīs papīra formā, VID pēc pieprasījuma izsniegs tā rīcībā esošo deklarācijas aizpildīšanai nepieciešamo informāciju.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī un būs piemērojami 2012.gada ienākumu deklarēšanai gada ienākumu deklarācijā, avansa maksājumu aprēķinam par 2013.gadu un 2013.gadā gūto ienākumu no kapitāla pieauguma deklarēšanai.

Noteikumi attiecināmi uz nodokļa maksātājiem, kuri iesniedz gada ienākumu deklarācijas. 2008.gada ienākumu deklarāciju iesniedza 483 000 fizisko personu, 2009.gada - 451 000, 2010.gada - 441 000, 2011.gadā - 106 000. Nodokļu maksātājs var iesniegt gada ienākumu deklarāciju trīs gadus noteiktā nodokļa maksāšanas termiņa, lai piemērotu attaisnotos izdevumus un citus nodokļa atvieglojumus, tāpēc statistika par iesniegto deklarāciju skaitu mainās, skaidro FM.

Lai īstenotu šo valdības noteikumu prasības, VID Informācijas sistēmās nepieciešams finansējums 251 000 latu apmērā, kas tiks novirzīts no VID informācijas sistēmu uzturēšanai plānotā finansējuma 2012. un 2013.gadam.

Patlaban komersanti, individuālie uzņēmumi, tai skaitā arī zemnieku vai zvejnieku saimniecības, kooperatīvās sabiedrības, nerezidentu pastāvīgās pārstāvniecības, iestādes, organizācijas, biedrības, nodibinājumi un fiziskās personas, kuras reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas, par izmaksātajām summām paziņo VID. Tādējādi nodokļu administrācijai ir daļēja informācija par nodokļa maksātāja gūtajiem ienākumiem, piemērotajiem atvieglojumiem un samaksāto nodokli, savukārt nodokļu maksātājam šī informācija ir jānorāda gada ienākumu deklarācijā atkārtoti. Tas būtiski sarežģī gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanu un tajā ietverto datu pārbaudi, skaidro FM.

Likumā par IIN šā gada janvārī stājās spēkā norma, ka deklarācija ar tai pievienotajiem dokumentiem iesniedzama VID taksācijas gadam sekojošajā gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam un deklarācijā uzrādāma tikai tā informācija, kas nav pieejama valsts informācijas sistēmās. Savukārt VID aizpilda tās deklarācijas sadaļas, par kurām informācija ir pieejama valsts informācijas sistēmās.

Lai jaunais Ministru kabineta noteikumu projekts stātos spēkā, tas jāpieņem valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses