Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

NĪN atvieglojumu daudzbērnu ģimenēm plāno piemērot no 2014.gada

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumu daudzbērnu ģimenēm plānots piemērot no 2014.gada, paredz pirmdien, 30. jūlijā, valdības komitejā atbalstītie grozījumi likumā par NĪN.

Grozījumi likumā par NĪN paredz nodokļa atvieglojumu 50% apmērā personām, kuru aprūpē ir trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni vai bērni līdz 24 gadu vecumam, un personai vai tās laulātajam ar vismaz trijiem no šiem bērniem ir kopīga deklarētā dzīvesvieta.

NĪN nodokļa atvieglojumu paredzēts piemērot par dzīvojamo māju vai dzīvokli un tam piekrītošo zemi. NĪN atvieglojumu piemēros arī gadījumos, ja nekustamā īpašuma īpašnieks ir kāds no bērniem. Atvieglojumu nav paredzēts piemērot garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām, kā arī dzīvojamo māju palīgēkām.

Plānots, ka NĪN atvieglojums daudzbērnu ģimenēm tiks piemērots automātiski - pašvaldība, nosūtot nodokļa maksāšanas paziņojumu, informāciju iegūs no valsts pārvaldes iestādēm. Tiks izmantoti dati no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Valsts zemes dienesta un Tiesu namu aģentūras pārziņā esošām valsts informācijas sistēmām. Datu savietošanas tehniskā risinājuma izstrāde ir laikietilpīga, tāpēc NĪN nodokļa atvieglojumu daudzbērnu ģimenēm paredzēts piemērot no 2014.gada, skaidro Finanšu ministrija (FM).

Lai nodrošinātu NĪN atvieglojuma daudzbērnu ģimenēm piemērošanu, nākamā gada budžetā vairākām institūcijām plānots piešķirt kopumā vairāk nekā 100 000 latu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministrijai nākamā gada budžetā būs nepieciešami 79 000 latu, no kuriem 40 000 latu novirzīs Valsts reģionālās attīstības aģentūrai valsts informācijas sistēmas pilnveidošanai un uzturēšanai, bet 39 000 latu pārskaitīs Rīgas domei, lai segtu izdevumus par NĪN administrēšanas sistēmā nepieciešamajām izmaiņām. Šo sistēmu, kas atrodas Rīgas domē, izmanto arī citas pašvaldības. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei būs nepieciešami 20 000 latu, bet Tiesu administrācijai - 10 000 latu.

Valsts informācijas sistēmas uzturēšanai gan 2014., gan 2015.gadā Valsts reģionālās attīstības aģentūrai būs nepieciešami 5000 latu.

FM lēš, ka valstī vidējais aprēķinātais NĪN maksājums daudzbērnu ģimenēm būtu 10,23 lati gadā un ar atvieglojumu - 5,12 lati gadā.

Grozījumi likumā par NĪN arī paredz, ka nākamgad pašvaldībām būs tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, taču nodokļa likme varēs pārsniegt 1,5% robežu tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek atbilstoši uzturēts.

Piemēram, ja pašvaldība konstatē, ka būve netiek atbilstoši uzturēta, tai var piemērot nodokļa likmi līdz 3%. Grozījumi likumā par NĪN paredz, ka ar 2013.gadu nodokļa bāze šādiem objektiem tiek noteikta no lielākās kadastrālās vērtības - būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības.

Patlaban lauksaimniecības un lauku attīstības likums paredz pienākumu nodrošināt atbilstošu zemes izmantošanu un nepieļaut augsnes auglīgās kārtas iznīcināšanu vai kvalitātes pasliktināšanos. Ja zemes īpašnieks vai lietotājs šos pienākumus nepilda, par šo zemi var piemērot paaugstinātu nodokļa likmi līdz 3% no zemes kadastrālās vērtības. Turklāt jau pašlaik likumā noteiktā papildlikme neapstrādātai lauksaimniecībā izmantojamajai zemei tiks piemērota arī tad, ja pašvaldība izvēlēsies nodokļa likmi noteikt no 1,5% līdz 3%. Tādējādi, ja pašvaldība saistošajos noteikumos noteiks, ka neapstrādātai lauksaimniecībā izmantojamajai zemei tiek piemērota maksimālā nekustamā īpašuma nodokļa likme 3% apmērā, kopā ar likumā noteikto papildlikmi šai zemei piemērojamais nekustamā īpašuma nodoklis būs 4,5% apmērā, skaidro FM.

Likuma par NĪN grozījumu mērķis ir noteikt vienotus principus, kuri pašvaldībām jāievēro, nosakot NĪN likmes. Grozījumi paredz četrus principus, kuri jāievēro visām pašvaldībām: objektīva grupējuma princips, efektivitātes princips, atbildīgas budžeta plānošanas princips, prognozējamības un stabilitātes princips. Noteikti arī trīs izvēles principi, kurus pašvaldība var piemērot pēc saviem ieskatiem, - uzņēmējdarbības atbalsta princips, sociālās atbildības princips un teritorijas attīstības un teritorijas sakārtošanas princips. Taču sociālās atbildības princips pašvaldības būs obligāti jāievēro, piešķirot nodokļa atvieglojumus atsevišķām NĪN maksātāju kategorijām.

Grozījumi arī 2013. un 2014.gadā paredz pašvaldībām tiesības, izdodot saistošos noteikumus, piemērot nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu zemei vai saglabāt nodokļa apmēru zemei iepriekšējā gada līmenī, kā arī noteikt šī pieauguma ierobežojuma apmēru un piemērošanas nosacījumus. Tādējādi pašvaldībām ir radīta iespēja koriģēt nodokļa maksātājiem nodokļa slogu, ņemot vērā nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības attiecīgās pašvaldības teritorijā un tās iedzīvotāju maksātspēju, skaidro FM.

Patlaban spēkā esošā likuma redakcija noteic, ka pašvaldībām no nākamā gada janvāra būs tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Latvijas Pašvaldību savienība iepriekš iebilda pret FM sagatavotajiem grozījumiem likumā par NĪN un pauda atbalstu modelim, kas dod pašvaldībai tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības pēc saviem ieskatiem bez papildu nosacījumiem.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie jāatbalsta valdībā un jāpieņem Saeimā. Grozījumus plānots virzīt izskatīšanai parlamentā steidzamības kārtā.

NĪN likmes nākamajam gadam pašvaldībām būs jānosaka saistošajos noteikumos, kas jāpublicē līdz novembra sākumam. Ja pašvaldība līdz šā gada 1.novembrim nebūs publicējusi saistošos noteikumus, tad nākamgad tiks piemērotas šogad spēkā esošās NĪN likmes.

Kā ziņots, patlaban NĪN ir 1,5% zemei, ēkām, izņemot dzīvojamām mājām, garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī inženierbūvēm.

Dzīvojamām mājām, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, NĪN likme ir atkarīga no kadastrālās vērtības. NĪN likme dzīvojamām mājām ir 0,2% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 40 000 latu, 0,4% no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 40 000 latu, bet nepārsniedz 75 000 latu, un 0,6% no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 75 000 latu.

Patlaban NĪN 3% apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības var piemērot vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm, ja pašvaldības par to ir pieņēmušas saistošos noteikumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses