Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valdība atbalsta jaunu pievienotās vērtības nodokļa likumu

Valdība šodien atbalstīja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumprojektu, kas noteiks nodokļa piemērošanu iekšzemē veiktajiem darījumiem.

Jaunā likumprojekta mērķis ir redakcionāli uzlabot un pilnveidot esošā likuma normas, sakārtot likuma struktūru un precizēt lietoto terminoloģiju, lai īstenotu skaidru un saprotamu nodokļu politiku, veidotu precīzu, ar Eiropas Savienības tiesību normām saskaņotu nodokļu normatīvo bāzi, nepieļaujot dažādas normatīvo aktu traktēšanas iespējas, skaidro Finanšu ministrija (FM).

Pašreizējais likums par PVN ir spēkā no 1995.gada 1.maija, un tas grozīts 34 reizes.

PVN likumprojektā ir iekļautas arī vairākas jaunas normas, piemēram, ieviesta izvēles norma piemērot PVN lietota nekustamā īpašuma piegādes darījumos, paredzēta īpaša reģistrācija Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā uz noteiktu laika periodu, kā arī tiesības pircējam vai pakalpojuma saņēmējam pašam sev izrakstīt PVN rēķinu.

FM norāda, ka, pieņemot likumprojektu, tiks sekmēta PVN administrēšana, vienkāršoti nodokļa maksātāju pienākumi, nodokļa maksātājiem tiks dota iespēja samazināt administratīvos pienākumus un administratīvos izdevumus, kā arī tiks atvieglota PVN iemaksāšanas valsts budžetā kārtība un palielināta nodokļa maksātāju konkurētspēja un to darbības efektivitāte.

PVN ir patēriņa nodoklis, kas tiek iekļauts preces vai pakalpojuma vērtībā.

Likums definēs nodokļa maksātājus un ar nodokli apliekamos darījumus. Likumā tiks noteiktas piemērojamās nodokļa likmes: standartlikme 21%, samazinātā likme 12% un likme 0% apmērā.

Likumā tiks noteikti gadījumi, kad piemēro samazināto PVN likmi: medikamentiem, medicīnisko ierīču piegādēm, zīdaiņiem paredzēto pārtikas produktu piegādēm, pasažieru pārvadājumiem iekšzemē, mācību literatūrai un oriģinālliteratūrai, avīžu, žurnālu, biļetenu un citu periodisko izdevumu piegādei, kuri iznāk ne retāk kā reizi trijos mēnešos un kuru vienreizējā tirāža pārsniedz 100 eksemplāru. Nodokļa samazināto likmi piemēro izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs, malkai mājsaimniecības vajadzībām, siltumenerģijas piegādei mājsaimniecības vajadzībām u.c.

Likumā tikts noteikts, kādas preču piegādes un pakalpojumus neapliek ar PVN, - universālā pasta pakalpojuma sniedzēja veiktos pasta pakalpojumus, vēstuļu līdz diviem kilogramiem un pasta paku līdz desmit kilogramiem savākšanu, šķirošanu, pārvadāšanu un piegādi u.c.

0% likmi piemēro medicīnas pakalpojumiem, obligātām veselības pārbaudēm, zobārstniecības pakalpojumiem, pirmsskolas izglītības iestāžu sniegtajiem bērnu uzturēšanās un pirmsskolas izglītības pakalpojumiem, vispārējās, profesionālās, augstākās izglītības un interešu izglītības pakalpojumiem, dažādiem kultūras pakalpojumiem, finanšu darījumiem u.c.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Lai jaunais likums stātos spēkā, tas vēl ir jāpieņem Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses