Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ventspils naftas akcijas pārdod bez saskaņošanas ar tiesu

Aizvien asākas kļūst tā dēvētajā Aivara Lemberga krimināllietā iesaistīto personu (gan apsūdzības, gan liecinieku, gan cietušo) domstarpības par 2015. gada 17. septembrī notikušo darījumu, kura rezultātā AS Latvijas naftas tranzīts (LNT) pārdeva visas sev piederošās AS Ventspils nafta (VN) akcijas lielākajam VN akcionāram Euromin Holdings (Cyprus) Limited, otrdien vēsta laikraksts Diena.

45 190 423 VN akcijas LNT šajā darījumā pārdeva par cenu 1,77 eiro par akciju jeb kopsummā par 79 987 048,71 eiro, par ko sašutis ir LNT mazākuma akcionārs Escalada Holdings Ltd. (Escalada), apgalvojot, ka akcijas pārdotas trīs reizes lētāk par to reālo tirgus vērtību tajā brīdī, jo Finanšu kapitāla tirgus komisija (FKTK) obligātā akciju atpirkuma akcijas cenu noteikusi 4,56 eiro par vienu akciju. Escalada uzskata, ka zaudējumi atbilstoši FKTK akciju cenas aprēķinam nodarīti 126 081 280,10 eiro apmērā. 

Interesanti, ka joprojām ne apsūdzība, ne procesa virzītājs – tiesa – šīm sūdzībām īsti vērību nepievērš un arī nereaģē uz citu lietā iesaistīto personu iesniegumiem izmeklēt, vai šis darījums ir bijis likumīgs un vai tā rezultātā nav mazināta Lemberga krimināllietas ietvaros arestētās mantas vērtība. Šeit būtiski norādīt, ka LNT lielākais akcionārs ir AS Ventbunkers, kura padomes priekšsēdētājs ir Šveices advokāts Rūdolfs Meroni, kurš ir tā persona, kas pārvalda prokuratūras arestētos aktīvus. Savukārt Ventbunkers īpašnieku ķēdīte aizstiepjas uz ārvalstīm, kur figurē divi uzņēmumi, kuru aktīviem ar prokurora 2007. gada 17. decembra lēmumu ir uzlikts arests Lemberga krimināllietas ietvaros, proti, Yelverton Investments B.V. un Tomika International N.V.. Šajos uzņēmumos, pēc prokuratūras rīcībā esošajām ziņām, patiesā labuma guvēji ir Lembergu ģimene un glabātājs Meroni arī pirms aresta uzlikšanas pārvaldīja šos aktīvus. 

Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, Meroni tomēr pats uz savu galvu nav uzdrošinājies pārdot viņam glabāšanā nodotos aktīvus – šajā gadījumā VN akcijas, jo pirms šī soļa lūdzis apsūdzības uzturētāju grupas, tajā skaitā prokurora Jura Jurisa, lēmumu, vai uz VN akcijām būtu attiecināms lēmums par aktīvu arestu Lemberga krimināllietas ietvaros. Taču būtiski – nekur nav atrodama informācija, vai šādu atļaujas došanu Meroni būtu lūdzis tiesai, kā tas noticis iepriekš cita uzņēmuma akciju pārdošanas gadījumā. 

Jāatzīmē, ka gan VN akciju pārdošanas brīdī, gan arī patlaban tiesa ir procesa virzītāja, tāpēc prokuratūra nemaz nav tiesīga šādu iesniegumu izskatīt un tas būtu jāpārsūta tiesai. Par šo faktu lietā iesaistītā uzņēmuma SIA Pars termināls pārstāvis zvērināts advokāts Gatis Dirnēns vērsās Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret Meroni kā arestētās mantas glabātāju ar aizdomām, ka Meroni varētu būt izšķērdējis glabāšanā nodoto mantu vai apzināti pārkāpis arestētas mantas glabātāja pienākumus, tādējādi mazinot šo aktīvu vērtību. Dirnēns norāda, ka pirmā prokuratūras atbilde bijusi pamatā noraidoša un tās galvenā doma bijusi, ka nekādi pārkāpumi lietas ietvaros nav saskatāmi, jo prokurora rīcību varot vērtēt tikai tiesa. Dirnēna pārmetumi apsūdzības uzturētāju grupai par iespējamu paviršību VN akciju pārdošanas procesā, kas apzināti vai neapzināti ļāvusi nelikumīgi atsavināt arestētu īpašumu, neesot pamatoti, jo tie nav saistāmi ar pašu lēmumu par arestu uzlikšanu mantai.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 17.janvāra, numurā!

 

 

Top komentāri

Kozlovam
K
Muļķības! Visi iesaistītie, t.sk. lielie ofšoros noslēpušies bļāvēji, no šī darījuma ļoti labi nopelnīja, jo pēc tam Eiromin veica obligāto VN akciju atpirkšanu no neko ietekmēt nespējīgiem mazākuma akcionāriem par akcijas cenu, ko noteica FKTK (kopumā ļoti pieklājīga summa (ap 80 mio), ņemot vērā, ka VN dividendes tā arī nekad nemaksāja). Šobrīd tiek celts "tracis" tikai, lai kārtējo reizi novilcinātu vienas piejūras pašvaldības atstādinātā vadītāja notiesājošā sprieduma pasludināšanas brīdi. Vēlēšanas taču jāpārdzīvo. Zaļzemnieku lielā iespēja "administrēt" ES pēdējos miljardus pašvaldībās. Pēc tam kaut plūdi.
stragons
s
jautājums ir viens - cik tieši prokuroram nošķiņķots par šo?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses