Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LDz koncernam 9 mēnešos stabili finanšu rādītāji

Kaut arī 2016.gada sākums transporta un loģistikas nozarei bija sarežģīts, pateicoties aktīvam darbam nozares stabilizēšanā, kā arī īstenojot ievērojamu līdzekļu ekonomiju, VAS Latvijas dzelzceļš (LDz), kā arī uzņēmuma meitas sabiedrībām šī gada deviņos mēnešos izdevies nodrošināt finanšu stabilitāti un peļņu, portālu Diena.lv informē uzņēmuma pārstāvji.

Šī gada pirmajā pusē pieredzētā kravu apgrozījumu krituma ietekmē VAS Latvijas dzelzceļš neto apgrozījums 2016.gada deviņos mēnešos ir 139,7 miljoni eiro, kas ir par 15,6% mazāk nekā iepriekšējā gada šajā periodā, jo LDz kā publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja galvenais ieņēmumu avots ir pārvadātāju maksa par infrastruktūras izmantošanu (68,4% no neto apgrozījuma).

Uzņēmuma peļņa pēc nodokļiem ir 1,58 miljoni eiro (gadu iepriekš šajā periodā 9,8 miljoni eiro). Peļņas samazinājums skaidrojams mazāku pārvadājumu apjomu un infrastruktūras pārvaldītāja fiksēto izmaksu īpatsvaru, kurš nesamazinās proporcionāli kravu pārvadājumiem. 

LDz ir panācis līdzekļu ekonomiju, tostarp samazinot administrācijas izmaksas par 16,7% salīdzinot ar 2015.gada deviņu mēnešu periodu. Iepirkumu biroja sekmīgas darbības rezultātā panākta arī koncerna budžeta līdzekļu ekonomija vairāk nekā 5,5 miljonu eiro apmērā, salīdzinot ar plānoto.

Būtiski, ka šī gada deviņos mēnešos kravu pārvadājumos vilcienkilometru skaits, kas raksturo infrastruktūras noslodzi, samazinājies par 21,5%, bet pasažieru pārvadājumos – par 1,7%. Jāatzīmē, ka kopš augusta kravu pārvadājumu apjomam ir pozitīva dinamika, kas turpinājusies arī oktobrī un novembrī. Piemēram, oktobrī publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras izmantošana, salīdzinot ar septembri, palielinājās par 8,7%.

SIA LDz Cargo apgrozījums samazinās proporcionāli pārvadāto kravu apjomam.

LDz meitasuzņēmuma SIA LDz Cargo neto apgrozījums šī gada deviņos mēnešos ir 203,3 miljoni eiro, kas ir par 20% mazāk nekā pērn šajā periodā. Tas ir tieši saistīts ar dzelzceļa kravu pārvadājumu apjoma samazināšanos. Tomēr uzņēmums saimnieciskās darbības rezultātā ieguvis peļņu 8,15 miljonu eiro apmērā.

Kopumā uzņēmuma pārvadāto kravu apjoms šī gada deviņos mēnešos ir samazinājies –pārvadāti 34,26 miljoni tonnu kravu, kas ir par 19,6% mazāk nekā pērn. Samazinājies arī uzņēmuma veikto starptautisko pasažieru pārvadājumu apjoms – šogad pārvadāti 115 136 pasažieri, kas ir par 19% mazāk nekā pērn šajā periodā.

Par dzelzceļa vagonu un lokomotīvju saimniecību atbildīgais LDz meitasuzņēmums SIA LDz Ritošā sastāva serviss (LDz RSS) šī gada deviņos mēnešos strādāja ar 1,4 miljonu peļņu.

LDz RSS apgrozījums no pamatdarbības šī gada deviņos mēnešos ir 48,9 miljoni eiro, kas ir par 23,2% mazāk nekā pērn šajā periodā. Apgrozījuma samazinājums galvenokārt saistīts ar vagonu remonta programmas samazinājumu, uzstādīto jauno vagonu ratiņu samazinājumu, samazinājumu jaunu riteņpāru formēšanā, kā arī pārdotās dīzeļdegvielas apjoma un degvielas cenu kritumu, kas atkarīga no situācijas naftas produktu tirgū (degvielas cena pārskata periodā samazinājās par 16,7%, salīdzinot ar šiem pašiem rādītājiem pērn).

SIA LDz Infrastruktūra neto apgrozījums šī gada deviņos mēnešos ir 6,7 miljoni eiro, kas ir par 56,2% mazāk nekā pērn, taču uzņēmums strādājis ar 1000 eiro peļņu, kas ir ievērojami labāks rādītājs nekā pērn šajā periodā reģistrētie zaudējumi. 

Salīdzinot ar deviņu mēnešu periodu pērn ievērojami samazinājies sliežu ceļu kapitālā remonta un pārmiju pārvedu nomaiņu darba apjoms – kapitālā remonta apjoms samazinājies par 51%, savukārt sliežu ceļu remonts samazinājies par 60%, bet pārmiju pārvedu nomaiņa – par 81%. 

LDz piederošā apsardzes kompānija SIA “LDz Apsardze” šī gada deviņos mēnešos nodrošinājusi visstabilākos apgrozījuma rādītājus – 4,94 miljoni eiro, kas ir tikai par četriem procentiem mazāk nekā pērn šajā periodā.

Uzņēmuma peļņa pēc nodokļiem 2016.gada deviņos mēnešos ir 135 099 eiro, kas ir par 214 036 eiro mazāk nekā pērn šajā periodā. Uzņēmums stabili turpina iepriekšējos gados iesākto attīstību, izvēršot tehniskās apsardzes sniegtos pakalpojumus.

Apsardzes darbības pamatā ir plaša spektra apsardzes un ugunsdrošības pakalpojumu pārdošana LDz koncerna grupas, kā arī citiem Latvijas uzņēmumiem un privātpersonām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses