Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Sadarbības izveide ar Ķīnu nav vienkārša un prasa ilgu laiku, kā arī svarīgi ir personiskie kontakti

Nekas nav "tikai bizness"

Sadarbībā ar Ķīnu izšķiroši svarīgi ir personiskie kontakti, bez tiem bizness nenotiks, Dienai uzsver aptaujātie uzņēmumi, kuri piedalījās 16+1 valstu (Centrālās un Austrumeiropas valstis un Ķīna) biznesa forumā. Jāatzīmē tas, ka tie uzņēmumi, kuri noslēguši sadarbības līgumus par produkcijas eksportu uz Ķīnu, kā arī tie, kuri jau eksportē uz šo tirgu, norāda – sadarbības iniciatori bijuši Ķīnas uzņēmumi, kurus ieinteresējusi konkrētā prece, un no viņiem arī nācis sadarbības piedāvājums.

Visi aptaujātie uzņēmumu pārstāvji uzsver, ka sadarbībai ar Ķīnu ir liels potenciāls, jo tās tirgus ir milzīgs, turklāt strauji augošs. Tajā pašā laikā ieiešana Ķīnas tirgū nav viena vai divu gadu jautājums, tas aizņem daudz vairāk laika, ir jānodibina personiskie kontakti, jānokārto daudzas birokrātiskas formalitātes, vairākiem produktiem jāiziet sertifikācijas process.
 

Vairāki gadi līdz līgumam

Foruma laikā līgumu par sadarbību ar kādu Ķīnas eksporta un importa uzņēmumu noslēdza AS Aldaris. Uzņēmuma valdes loceklis Arturs Ilziņš stāsta, ka "ceļu uz līguma noslēgšanu varētu raksturot kā garu un ilgstošu procesu. Pirmās sarunas par sadarbību tika sāktas pirms trim gadiem, un sadarbība veidojās soli pa solim. Eksportētājiem jārēķinās, ka Ķīnas uzņēmumi strādās tikai ar tiem sadarbības partneriem, kuriem uzticas, savukārt uzticība un attiecību veidošana ir ilgstošs process, kurā jāiegulda pacietība un mērķtiecība." 

Noslēgtais līgums ir par Aldara alus eksportu uz Ķīnu, un tā ietvaros panākta vienošanās par pirmās testa partijas nosūtīšanu, lai izzinātu veiksmīgāko un efektīvāko transportēšanas un atmuitošanas kārtību. Aldara alus ar jūras transportu nonāks netālu no Honkongas esošajā Šeņdžeņas pilsētā ar 18 miljoniem iedzīvotāju. "Pirmie produkti, kurus piegādāsim uz Ķīnu, ir Mežpils gaišais un Mežpils tumšais alus. To izvēlējās mūsu sadarbības partneri, kuri te, Latvijā, bija degustējuši dažādas alus šķirnes," stāsta Ilziņš un piebilst, ka alus patēriņš šajā tirgū ir augošs. 

Pirmo savas produkcijas testa partiju uz Ķīnu 20. oktobrī nosūtīja ar zīmolu Laima saistītais uzņēmums Orkla Confectionery & Snacks Latvija. Uzņēmuma pārstāve Lineta Mikša stāsta, ka tas bija konteiners ar vafeļu tortēm. Tāpat kā Aldara gadījumā, arī šajā gadījumā produktu, kuram nonākt Ķīnas tirgū, izvēlējās sadarbības partneris no Ķīnas. Mikša stāsta, ka ceļš līdz produkcijas nosūtīšanai bijis gana garš un aizsācies jau pirms vairākiem gadiem pasaules Expo izstādē, kas notika Šanhajā. Šajā laikā notikušas daudzas pārrunas, Ķīnas pārstāvji vairākkārt bijuši uzņēmumā. Iekļūšana Ķīnas preču zīmju tirdzniecības reģistrā prasījusi pusotru gadu. Ilgu laiku tika pārbaudītas arī ražotās produkcijas sastāvdaļas. Mikša teic, ka sadarbības partneri  interesējoties arī par Selgas cepumiem un šokolādes produkciju. Ķīnas tirgus ir ļoti sarežģīts, taču tā lielo apjomu dēļ tajā ir labas perspektīvas, pārliecināta Orkla Confectionery & Snacks Latvija pārstāve. 

Savukārt uzņēmuma Baltic New Technologies padomes priekšsēdētājs Jurijs Adamovičs stāsta, ka uzņēmums kā dīzeļdegvielas ražotnes kompleksa Baltic Clean Fuels attīstītājs ļoti cerīgi raugās Ķīnas virzienā un pēdējā gada laikā aktīvi komunicē ar potenciālajiem sadarbības partneriem, finanšu institūcijām un enerģētikas nozarē strādājošajiem uzņēmumiem par potenciālu sadarbību. "Esam ieinteresēti piesaistīt investīcijas, stratēģiskos partnerus, kā arī apspriežam potenciālu sadarbību ar tehnoloģiskiem partneriem. Uzrunājot ķīniešu partnerus, ir jābūt pārliecībai, ka produkts vai pakalpojums, ko piedāvājam, patiešām viņiem ir vajadzīgs un ietilpst viņu stratēģiskajos plānos," bilst Adamovičs. 

Ar Rīgā notikušo biznesa forumu apmierināts ir arī Latvijas Viroterapijas centra biznesa attīstības vadītājs Andrejs Repiševskis, kurš teic, ka bijušas labas sarunas un kontaktu apmaiņa ar vairākiem Ķīnas uzņēmumiem. Repiševskis labas iespējas un perspektīvu redz medicīnas tūrisma pakalpojumu attīstībai. Proti, Ķīnas iedzīvotāji varētu ierasties Latvijā, lai saņemtu noteiktus veselības aprūpes pakalpojumus. 
 

Finanšu sektors un aviokravas

Sadarbības iespējas redz ne tikai ražotāji, bet arī finanšu pakalpojumu sniedzēji. Tā, piemēram, Rietumu bankas valdes loceklis Iļja Suharenko teic, ka forums bijis veiksmīgs un izdevies nodibināt kontaktus ar vairākiem Ķīnas finanšu sektora uzņēmumiem. Suharenko atzīst, ka Latvijas sadarbībai ar Ķīnu ir potenciāls, īpaši tranzīta, tūrisma un izglītības jomā. "Finanšu sektorā nauda seko klientam. Līdz ar to, ja attīstīsies sadarbība tranzītā, un es domāju, ka tas notiks, tad Latvijas bankām paveras plašākas iespējas apkalpot ar tranzītu un tirdzniecību saistīto naudas plūsmu mūsu reģionā. Tāpat ir iespējams Ķīnas uzņēmējiem sniegt reģionālus finanšu pakalpojumus," skaidro bankas valdes loceklis.

Tajā pašā laikā Suharenko norāda, ka sadarbības izveide ar Ķīnu nav vienkārša un prasa ilgu laiku, kā arī svarīgi ir personiskie kontakti. Taujāts par iespējām kādai Latvijas bankai atvērt savu filiāli Ķīnā, Suharenko teic, ka, ņemot vērā to, cik ļoti atšķiras pašu valstu un to ekonomiku mērogi, tas ir ļoti grūts uzdevums, un šo pašu iemestu dēļ tāds solis varētu izrādīties arī neefektīvs. Lielāka varbūtība ir, ka Ķīnas finanšu sektora pārstāvjus varētu ieinteresēt investīcijas Latvijas finanšu sektorā. Savukārt bankām, kas strādā Latvijā, ir vērts pirmām kārtām izmantot savas esošās priekšrocības, un labākais variants ir sniegt Ķīnas uzņēmumiem reģionālus finanšu pakalpojumus. 

Uz to, ka sadarbība ar Ķīnu varētu izvērsties tuvāko piecu gadu laikā, cer arī lidostas Rīga valdes loceklis Artūrs Kokars, kurš teic, ka biznesa foruma laikā izdevies iegūt vairākus jaunus kontaktus, kurus tagad ir  uzdevums veiksmīgi attīstīt. Sadarbība varētu būt aviokravu pārvadājumos, kas caur Rīgu tranzītā ietu uz Rietumeiropu, kā arī Krieviju. Vēl viena ļoti perspektīva sadarbības joma ir e-komercija, kas pašlaik strauji vēršas plašumā, stāsta Kokars. 

Savukārt par sadarbību pasažieru pārvadājumos lidostas valdes loceklis norāda, ka tas jau ir tālākas nākotnes jautājums. Lai tas būtu iespējams, vispirms Latvijai ir jāattīsta pievilcīgs tūrisma piedāvājums, turklāt par to jādomā ne tikai mūsu valsts, bet visa reģiona kontekstā. 

Par to, ka Ķīnas lielais tirgus ir ne tikai interesants, pievilcīgs un ar iespējām labi nopelnīt, bet arī zināmā mērā pat bīstams, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) mājas lapā apkopotie ieteikumi darījumu partneru pārbaudei, lai izvairītos no krāpniekiem. LIAA aicina uzmanīties, piemēram, ja piedāvātā darījuma summa ir ļoti iespaidīga un sola lielu peļņu, ja partneri steidzina parakstīt līgumu, kā arī tad, ja netiek izrādīta interese par preču kvalitātes pārbaudi.

Šādos gadījumos LIAA iesaka sazināties ar Latvijas vēstniecību Ķīnā, kas var veikt sīkāku konkrētā uzņēmuma pārbaudi. Jāpiebilst, ka ekonomiskās sadarbības veicināšanai ar Ķīnu šajā valstī darbojas divas LIAA pārstāvniecības – Pekinā un Šanhajā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses