Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tēma

Kāpēc burkāni sarullējas? © DIENA

Tikko no zemes izvilkts burkāns ir ciets un sulīgs, taču atliek tam dažas dienas pastāvēt uz galda, lai dārzenis sāktu čokuroties un it kā saritināties.

Vai īstais Robinsons Krūzo? © DIENA

Pirms 315 gadiem britu kuģa Duke apkalpe uz šķietami neapdzīvotās Masatjerras salas Klusā okeāna dienvidaustrumos sastapās ar savu tautieti Aleksandru Selkērku, kurš vienatnē tur bija pavadījis četrus gadus un četrus mēnešus. Izplatīts ir uzskats, ka Selkērks ir prototips Daniela Defo romāna Robinsons Krūzo galvenajam varonim.

Kailendāru sveškauns un burbuļprojektu gausināšana © DIENA

Tik tikko nosaukts, gada jaunvārds jau paguvis saņemt kritiku, taču līdzās daudz kritizētajai sāļvirai pērn tapuši un pamanīti vēl daudzi citi skanīgi, skaisti vai vienkārši interesanti vārdi. Tāpēc, kā ik gadu, SestDiena publicē ne tikai Latviešu valodas attīstības kopas žūrijas izvēlētos, bet arī citus iesūtītos gada vārda, nevārda, jaunvārda un spārnotā teiciena kandidātus. Kurus no tiem celtu godā jūs?

Iemanījās luncināt © DIENA

Ja kādreiz esat domājis, kāpēc lielu daļu cilvēku iepriecina asti luncinošs suns, iespējams, zinātnei ir atbilde.

Roboti tuvojas! © DIENA

Patērētāju elektronikas izstādē CES 2024 goda vietā bija visdažādākie mākslīgā intelekta risinājumi un autonomas ierīces.

Angļu valoda Oksfordas gaumē © DIENA

Pirms 140 gadiem pārdošanā nonāca Oksfordas angļu valodas vārdnīcas pirmā burtnīca, taču pagāja vēl gandrīz pusgadsimts, līdz bija sagatavots un pilnībā nopublicēts viss pirmais izdevums. Tobrīd vārdnīca jau bija novecojusi tiktāl, ka nekavējoties nācās gatavot jaunus papildinājumus.

Latvieši visur pasaulē © DIENA

Daudzi no Latvijas dodas prom un iedzīvojas citās valstīs, īpaši neraizējoties par latviskuma saglabāšanu. Taču ir gana daudz tādu, kas dzīvo citviet, taču aizvien uztur saikni ar dzimteni un pat tai palīdz. Šādas latviešu kopienas darbojas visā pasaulē, rūpējoties ne tikai par kultūras un tradīciju saglabāšanu, bet arī pārstāvot Latvijas valsts un latviešu intereses visdažādākajās jomās. Par šo organizāciju darbu stāsta latviešu diasporas vadītāja Austrālijā Skaidrīte Aguļēviča un Pasaules Brīvo latviešu apvienības vadītājs Pēteris Blumbergs.

Labāki prakses dēļ © DIENA

Tas, ka vīrieši labāk orientējas vidē, nav stereotips – tā patiešām ir, taču tā nav evolūcijas sarūpēta priekšrocība. Patiesais iemesls esot attiecīgās kultūras paradumi. Vismaz tā apgalvo Ilinoisas Universitātes pētnieki.

Pār sarkano telefonā © DIENA

Rīgas ielās pēdējā laikā biežāk vērojama automašīnu iebraukšana krustojumā ne tikai pie dzeltenās, bet pat pie sarkanās luksofora gaismas, pēc principa "neesam izlepuši – kāda gaisma deg, pie tādas braucam". Blondīne pie stūres: "Man nav laika vērot gaismas, svarīga īsziņa frizierim jāraksta!"

Kāpēc bērniem negaršo dārzeņi © DIENA

Bērniem negaršo dārzeņi un augļi? Pie vainas esot pašu vecāku neapzinātā reakcija uz šiem ēdieniem. Tieši ar tik vienkāršu skaidrojumu nākuši klajā britu pētnieki.

Ziemas sportam savas spēles © DIENA

Pirms 100 gadiem Francijas Alpu pilsētiņā Šamonī sākās pirmās ziemas olimpiskās spēles, un starp 16 valstu pārstāvjiem tajās piedalījās arī divi Latvijas sportisti. Tolaik gan šīs sacensības oficiāli tika sauktas par Starptautisko ziemas sporta nedēļu un olimpiādes statusu ieguva vien post factum – pēc diviem gadiem

Citāda jaukā lēdija © DIENA

Nav īsti skaidrs, no kuras puses sākt stāstīt par Jorga Lantima provokāciju Nabaga radības/ Poor Things (2023), jo iespēju, kā aprakstīt šo filmu, ir neskaitāmi daudz.

Arī mākslīgais intelekts melo! © DIENA

Mākslīgā intelekta (MI) risinājumi strauji apgūst ne vien cilvēku prasmes, bet diemžēl arī netikumus. Pētnieki eksperimentā pārliecinājušies, ka izslavētais teksta ģenerēšanas rīks ChatGPT nekautrējas melot un krāpties, ja uz to tiek izdarīts atbilstošs spiediens.

Sasildīt jaunos vilcienus © DIENA

Jaunos Škoda Group elektrovilcienus janvāra sākuma lielajā aukstumā pasažieri dabūja gaidīt stundām ilgi to tehnisko nepilnību dēļ. Progresīvo satiksmes ministrs Kaspars Briškens mēģina sasildīt vilcienus: "Globālās sasilšanas apsolījums mūsu partijas programmā būs kardināli jāpārskata..."