Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tēma

Atbrīvot no sprostiem © DIENA

Biedrība Dzīvnieku brīvība par darbības mērķi izvirzījusi palīdzību pēc iespējas lielākam skaitam fermu dzīvnieku. No dažu domubiedru grupas tā 11 pastāvēšanas gados izaugusi līdz nopietnai organizācijai, kurā ieklausās gan likumdevēji un uzņēmēji, gan iedzīvotāji.

Einšteins dodas trimdā © DIENA

Pirms 90 gadiem uz pastāvīgu dzīvi ASV pārcēlās pasaulslavenais zinātnieks Alberts Einšteins, kurš bija spiests bēgt no nacistiskās Vācijas varasiestāžu izvērstajām ebreju vajāšanām, turklāt tobrīd bija kļuvis teju vai par nacistu galveno ienaidnieku.

Konveijers, kas mainīja autorūpniecību © DIENA

Pirms 110 gadiem kompānijas Ford rūpnīcā ASV Mičiganas štatā sāka darboties pirmais galvenais konveijers. Tas palīdzēja būtiski palielināt automašīnu ražošanas tempu: 1913. gada augustā vienas Model T izgatavošana prasīja 12 stundu, bet decembrī – jau uz pusi mazāk.

Palīdz saglabāt jaunību

Gribat ilgāk saglabāt jauneklīgu izskatu? Tas nemaz nav tik grūti. Vienkārši jāievēro nemainīgs gulēšanas režīms, apgalvo amerikāņu zinātnieki.

Situācija © DIENA

Robežpunkts starp Latviju un Krieviju, Grebņeva. Vieta, kur ierodas bēgļi no Ukrainas. Lai gaidītu savējos. Daži – pāris stundu, citi diennakti un krietni ilgāk. Pēc tam viņi brauks tālāk – mēģinās iedzīvoties Latvijā, dosies uz kādu citu valsti vai centīsies nokļūt drošākā vietā Ukrainā. Te ir viņu pirmais pieturpunkts, bēgot prom no kara.

Gan smaržo, gan ož © DIENA

Ieejot virtuvē, kur gatavotajam ēdienam tiek pievienots ķiploks, vairākums cilvēku labpatikā dziļi ievelk gaisu un izbauda aromātu, taču, sastopot cilvēku, kurš tikko ēdis ķiploku, nepatikā novēršas un cenšas ieturēt distanci. Kādēļ gan viens produkts un tā radītā smarža spēj izraisīt diametrāli pretējas reakcijas?

Ceļā dodas Austrumu ekspresis © DIENA

Pirms 140 gadiem pirmajā reisā no Parīzes uz Konstantinopoli (mūsdienās Stambula) devās vilciens, ko greznā iekārtojuma un ekskluzīvā piedāvājuma dēļ jau drīz vien iedēvēja par Austrumu ekspresi.

Pret seksuālās izglītības politizēšanu! © DIENA

Papardes zieds ir viena no tām organizācijām, kuras vārdu zina teju ikviens, – daudz kritizēta un izsaukusi uguni uz sevi, uzdrošinoties runāt par sabiedrībā bieži noklusētām tēmām, nākamgad biedrība svinēs 30 gadu. Šai laikā realizēti daudzi projekti, tostarp organizācijas pārstāvji piedalījušies arī likumu izstrādē. Ko šī nevalstiskā organizācija var pateikt par savu jomu, un kā tajā visvairāk trūkst?

Sirds un mūzika vienā ritmā © DIENA

Mūzika spēj ietekmēt ne vien cilvēku noskaņojumu, bet arī fiziskās spējas. Visvairāk treniņos tā palīdz tad, ja dziesmas bungu sitienu skaits minūtē sakrīt ar klausītāja tā brīža pulsu, apgalvo fitnesa speciālisti.

Vērīgais penicilīna atklājējs © DIENA

Pirms 95 gadiem skotu bakteriologs Aleksandrs Flemings pamanīja, ka kādu laiku novārtā pamestā Petri trauciņā pelējums nomācis stafilokoku baktēriju vairošanos, un spēja no šī pelējuma izdalīt aktīvo reaģentu, nosaucot to par penicilīnu. Taču aizritēja vairāk nekā 10 gadu, līdz Oksfordas Universitātes pētniekiem izdevās atklāt veidu, kā penicilīnu iegūt ievērojamos apjomos, un varēja sākties antibiotiku uzvaras gājiens.