Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Finanses

Pasaules otras lielākās kriptovalūtas pārmaiņas: elektroenerģijas patēriņš samazināsies par 99%

Kriptopasaules līderis Bitcoin (BTC) bieži tiek kritizēts saistībā ar lielo enerģijas patēriņu, kas nepieciešams tā ieguves procesā. Savukārt Ethereum (ETH), kas šobrīd ir otra lielākā kriptovalūta pasaulē, sper lielu soli pretējā virzienā, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu par 99%. Ethereum atrodas pārejas procesā no ieguves uz līdzdalības mehānismu. Līdz ar to jaunu ETH kriptovalūtas vienību radīšanā jeb “rakšanā” nebūs nepieciešams izmantot lielus datoru resursus un vairs netiks patērēta elektroenerģija milzīgos apmēros, norāda Binance pārstāve Latvijā Polina Brotiēra.

Algas aug, bet ne visiem © DIENA

Iespaidīgā cenu kāpuma kompensēšanai algas pielikumu šajā gadā saņēmuši 16% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet 3% drīzumā gatavojas ar darba devēju runāt par algas paaugstināšanu. Tas secināts bankas Citadele sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat šovasar veiktajā aptaujā.

Esam jaunas krīzes priekšvakarā © DIENA

Pēdējā pusotra gada laikā strauji (atsevišķos gadījumos – gandrīz pat divkārt) pieaugušās cenas ēdināšanas nozarē, porciju apmēram nekļūstot lielākam, vairs nav nekas neparasts, drīzāk norma. Neraugoties uz to, cilvēki turpina tērēt naudu un baudīt šo vasaru.

Stresa cenu brīdis pārtikas tirgū © DIENA

Ikdienā nepieciešamās pārtikas iegāde aizvien lielākai Latvijas sabiedrības daļai sagādā pamatīgus rūpestus un, iespējams, pēc dažiem mēnešiem pat varētu izraisīt liela mēroga sociālās problēmas.