Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Finanses

Latvijas IKP pirmajā ceturksnī pieaudzis par 6,7%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pirmajā ceturksnī salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem, pieaudzis par 6,7%, salīdzinot ar 2021.gada attiecīgo periodu, aģentūrai LETA pavēstīja Centrālajā statistikas pārvaldē.

Tirgus iebraucis mīnusos © DIENA

Globālās finanšu tirgus norises un kara sākšanās Ukrainā nav metušas līkumu arī Baltijas valstu, it īpaši Latvijas, vērtspapīru tirgum.

Augstākas algas, mazāk pelēkās naudas © DIENA

Uzskats, ka mūsu ziemeļu kaimiņvalstī Igaunijā viss notiek labāk nekā pie mums, Latvijā, ir bieži dzirdams jau gadiem. Tiek uzsvērts tas, ka Igaunijā ir augstāks sabiedrības turības līmenis, Ziemeļvalstu ētikas standartiem tuvāka uzņēmējdarbības vide, labāk attīstīta e-pārvalde un līdz ar to arī labākas digitālās prasmes gan valsts sektorā, gan kopumā sabiedrībā. Tāpat tiek uzsvērts, ka Covid-19 pandēmijas gados Igaunijā veiksmīgāk nekā mūsu valstī sabalansēta cīņa pret Covid-19 ar ierobežojumu skarto nozaru saglabāšanu.

Uzņēmumiem jāprot pielāgoties © DIENA

Ir skaidrs, ka Covid-19 krīze biznesa sektorus skāra un joprojām skar dažādi. Globālās Covid-19 pandēmijas radītās krīzes ietekmē 2020. gadā visbūtiskākais apjomu samazinājums bija izmitināšanas un ēdināšanas, kā arī mākslas, izklaides un atpūtas nozarēs. Tāpat ieviestie Covid-19 ierobežojumi būtiski ietekmēja aviācijas, sauszemes transporta un dzelzceļa uzņēmumus. Vērā ņemams apjomu samazinājums bija arī finanšu un apdrošināšanas darbībās, kā arī komercpakalpojumu nozarēs. Mazāk pandēmija ietekmēja apstrādes rūpniecību.

Negadījumi darbā – nulles līmenī © DIENA

Valsts darba inspekcijas (VDI) dati liecina, ka pērn nelaimes gadījumos darbā cietis 2091 nodarbinātais, 208 guvuši smagus veselības traucējumus, bet vēl 27 pat gājuši bojā. Turklāt šie skaitļi nevis mazinās, bet ar katru gadu pieaug. Kas jādara savādāk darba drošības un aizsardzības jomā, lai negatīvo statistikas līkni salauztu?

Bez noteiktas virzības © DIENA

Neraugoties uz to, ka biržas investoru satraukumi par Krievijas iebrukuma Ukrainā potenciālajām sekām jau ir pierimuši, finanšu tirgus šobrīd aizvien nespēj uzņemt noturīgu kāpuma vai krituma tendenci.

Dārdzība turpina augt © DIENA

Vispasaules cenu skrējiens nemet līkumu arī Latvijai, un to var sajust gan degvielas uzpildes staciju, gan veikalu plauktu cenrāžos, patēriņa cenu pieauguma tempam sasniedzot jaunu augstāko līmeni kopš 2008. gada. Šis cenu pieaugums varētu turpināties, par ko savukārt liecina ražotāju cenu kāpums jeb vērtības izmaiņa, par kuru savu produkciju pārdod rūpniecības uzņēmumi.

Augošā inflācija un investīcijas © DIENA

Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadība aprīlī notikušajā monetārās politikas sapulcē nolēma nemainīt eiro procentu likmes un apstiprināja aktīvu pirkšanas programmas pakāpenisku samazināšanu.