Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasaulē

Pavasarī iegrožo, lai vasarā atgūtos no pandēmijas © DIENA

Vidusjūras salu valsts Malta pašlaik, marta otrajā pusē, ir noteikusi stingrus ierobežojumus Covid-19 savaldīšanai – nestrādā daudzi veikali, atpūtas vietas, kafejnīcas un sporta centri. Tomēr atšķirībā no pagājušā gada pavasara cilvēki pie pandēmijas radītā dzīvesveida jau ir pieraduši.

Preču biržu uzvaras gājiens © DIENA

Ekonomikas stimulēšana ar kvantitatīvajām metodēm ir process, kas ne vienmēr ir izdevīgs visiem. Piemēram, zemās procentu likmes ir labvēlīgas tiem, kas aizņemas, savukārt sliktas tiem, kas vēlas kaut ko uzkrāt ar tradicionālajām, konservatīvajām metodēm, piemēram, banku termiņnoguldījumiem. Jāņem vērā, ka ieguldījumiem paredzētā nauda meklē aizvien jaunas, investīciju ziņā riskantākas alternatīvas, kas sola potenciālu peļņu. Tādējādi, iepludinot naudu finanšu tirgos, ir jārēķinās ne tikai ar to, ka aizņemties kļūs vieglāk, bet arī ar finanšu aktīvu – riskantāka investīciju reitinga parāda vērtspapīru, akciju, nekustamo īpašumu un izejvielu – cenu kāpumu.

Konkurenti sāk dalīt mantojumu © DIENA

Ķīnas un Austrālijas politiski motivētais tirdzniecības konflikts ir pavēris iespējas vairākiem lielajiem ogļu eksportētājiem ievērojami palielināt eksportu uz pasaules lielāko ogļu tirgu.

OECD būtiski palielina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) otrdien ievērojami palielinājusi pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, ņemot vērā Covid-19 vakcīnu pieejamību un vērienīgus ASV valdības īstenotus atbalsta pasākumus, kas būtiski uzlabojuši ekonomikas perspektīvas.

Krīt aizvien lielākā atkarībā © DIENA

Šobrīd jau esam aizvadījuši apmēram desmitgadi, kopš centrālās bankas sāka masveida ekonomikas stimulēšanu, dzenot lejup procentu likmes, un kā mehānismu izmantoja valdību parāda vērtspapīru uzpirkšanu.

Pandēmija uzņēmumus noved komā © DIENA

Covid-19 pandēmijas radītie draudi ekonomikai noveduši līdz agonijai daudzas nozares, iekrāsojot miljoniem darbinieku nākotnes perspektīvas bēdīgos toņos. Pērn trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, uzņēmumu bankrotu pieteikumi Eiropas Savienībā (ES) palielinājušies par 25,7%, bet eirozonā – par 36,1%, liecina ES Statistikas biroja Eurostat dati. Situācija varētu uzlaboties līdz ar masveida vakcinēšanos, tomēr daudzas kompānijas no pandēmijas snauda atmodināt vairs nebūs iespējams.

Bombardier nāk Siemens vietā © DIENA

Pagājušajā nedēļā Francijas dzelzceļa mašīnbūves uzņēmums (ritošā sastāva un aprīkojuma, galvenokārt dzelzceļa signalizēšanas iekārtu, ražotājs) Alstom oficiāli paziņoja, ka ir noslēdzies tā Kanādas konkurenta Bombardier Transportation pārņemšanas darījums. Tas daudzviet gan tiek dēvēts arī par abu uzņēmumu apvienošanās darījumu, tostarp arī tādēļ, ka populārais Kanādas pensiju fonds Caisse de Depot et Placement du Quebec, kas bija lielākais Bombardier Transportation akcionārs, tagad kļūs jau par lielāko Alstom akcionāru (ar 18% daļu).

Baltijā būtiskus kontrastus pagaidām nesaskata © DIENA

Situāciju Latvijā vajadzētu salīdzināt ar situāciju abās pārējās Baltijas valstīs, nevis tādās valstīs, kurām ir gluži atšķirīgi politiskie un ekonomiskie, kā arī vēsturiskie un ģeogrāfiskie apstākļi. Šāds apgalvojums saistībā ar Covid-19 pandēmiju un tās radīto ekonomisko krīzi izskan bieži.

Ierobežojumi nodarbinātību nenožņaudz © DIENA

Lai gan Maltas Republikā pērnā gada novembrī bezdarba līmenis sasniedza 4,8%, tas joprojām ir viens no zemākajiem bezdarba līmeņa rādītājiem Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū. Novembrī ES valstu vidējais bezdarba līmenis bija 7,5%, bet eirozonas valstīs – pat 8,3%.