Augļu dārzs

Cena
2.09 €
Lappušu skaits 48
Izdevējs Izdevniecība Dienas Žurnāli
Svars (kg) 0.110
Izmērs (cm) 29.0 × 20.0 × 0.3

Preces apraksts

Žurnāla “Dārza Pasaule” pielikums ar padomiem augļukoku un ogulāju stādīšanai 
Iznācis žurnāla “Dārza Pasaule” pielikums, kurā atradīsiet praktiskus pieredzējušu dārznieku padomus, ko savā dārzā stādīt rudenī, ko pavasarī – kādas augļukoku un krūmu šķirnes izvēlēties, kur pirkt stādus un, lai nepirktu “kaķi maisā” atcerieties: nav svarīga auga suga, arī ne tas, vai tie ir kailsakņi vai podiņos ieaudzēti stādi. Galvenais – rudenī nevajag stādīt nenobriedušus augļu kokus un krūmus, kuriem nav izveidojies galotnes pumpurs. Tādi neizturēs pat vissiltāko ziemu.
Kāda auguma ābeles izvēlēties? 
Liela auguma ābeles dod ļoti daudz ābolu, tos ģimenei grūti apēst, turklāt nereti tās ražo tikai katru otro gadu. Tāpēc parastā piemājas dārzā ģimenes vajadzībām labāk izvēlēties uz maza vai vidēja auguma potcelmiem potētās ābelītes. Pareizi kopta pundurābele labi ražos un dos augļus vismaz 20 gadu. Savā ziņā ābeles uz vidēja auguma potcelmiem piemājas dārzam ir zelta vidusceļš – tām nevajag tik izcilu vietu dārzā kā pundurābelēm, taču viens koks neaizņem arī pusi dārza. 
Kaprīzie bumbieri
Bumbieru aromāts atgādinās par muskatu un parfimēriju, taču ziemas bumbierus var atļauties tie, kam ir glabātavas ar vairākiem kambariem. Ģimenei dārzā pietiek ar vienu bumbieres koku, kurā uzpotētas 3–4 vasaras un rudens šķirnes, un vēl vienu, kura augļi būs ēdami līdz Ziemassvētkiem. Vasaras/rudens šķirnes izvēlieties ar aprēķinu, lai tās nav gatavas vienā laikā, jo bumbieri pārgatavojas pāris nedēļu laikā. Nepagūsiet ne apēst, ne pārstrādāt.
Dārza mellenes
Lai krūmmellenēm būtu ogas, tām vajag trīs lietas – pareizu substrātu, pareizu mēslošanu un pareizu laistīšanas režīmu. Faktiski krūmmelleņu audzēšana Latvijā kļuva iespējama, kad LU bioloģijas doktors Vilnis Nollendorfs izstrādāja pareizo mēslojumu – “Vito 4”. Taču vispirms mellenei vajag skābu augsni. Ja to iestāda neitrālā vai sārmainā augsnē, tā ir kā pie bagātīga galda piesēdināta, bet mute tai aizsieta. Savukārt no pareizi kopta krūma sezonā var ievākt pat līdz sešiem kilogramiem ogu.
Ogulāju dažādība
Ko rudenī stādīt dārzā izvēle starp ogulājiem – rudens avenēm, upenēm, jāņogām, ērkšķogām, upeņu un ērkšķogu hibrīdiem un dārza kazenēm, kā arī visu to šķirnēm, ir pietiekami plaša. Katrai no tām ir savas priekšrocības. Piemēram, ar rudens avenēm līdz pat rudens salnām var paildzināt ogu sezonu. Savukārt upenes dārzā nestāda blakus ērkšķogām un kazenes blakus avenēm, jo tām ir vienādas slimības. Tāpat der zināt, ka mūsdienās jāņogas nav tikai skābas.   
Ko atstāt stādīšanai pavasarī
Lai arī konteinerstādus var stādīt no brīža, kad zemē var iedurt lāpstu līdz brīdim, kamēr augsne atkal sasalst, tomēr kauliņkoku – plūmju, saldo un skābo ķiršu, persiku, aprikožu un arī smiltsērkšķu stādīšanu labāk atlikt uz pavasari. Pirmos stāda gan saldos, gan skābos ķiršus līdz ko atkūst zeme, tad plūmes. Savukārt persikus var stādīt pat siltumnīcā, tikai jāraugās, lai vējš nenoplēš seguma plēvi. Tikmēr smiltsērkšķim pat nepatīk, ja to aiztiek rudenī. Tam patīk pārziemot augšanas vietā.

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Izdevējs: Izdevniecība Dienas Žurnāli

Citi piedāvājumi