KARASTĀVOKLIS. ESEJAS

Cena
13.50 €
Autors Autoru kolektīvs
Izdevējs Dienas Grāmata
Lappušu skaits 344
Svars (kg) 0.530
Izmērs (cm) 21.7 × 15.7 × 2.9

Preces apraksts

“Lielajā krievu—ukraiņu karā mēs esam malāstāvētāji. Jūtam līdzi, cenšamies palīdzēt, sastingstam šausmās par krievu iebrucēju noziegumiem — bet ne mēs esam tie, kas cīnās frontē un izdzīvo apšaudēs.

Lasot šo eseju krājumu, var iztēloties, ka mums apkārt sanākuši cilvēki, kuri stāsta, ko jūt un domā šī kara laikā. Piecdesmit dažādās balsis — gan emocionālas, gan filozofiskas un analītiskas — vieno genocidālā karā gūta pieredze: līdz esības pamatiem satricinošā atskārta, ka tevi un tavu nāciju grib pilnībā iznīcināt — un ka tas ar spītīgi nepakļāvīgo ukraiņu tautu nenotiek pirmoreiz. Piecdesmit jūtīgi un gudri cilvēki — rakstnieki un žurnālisti, bēgļi, karavīri un brīvprātīgie — lasītājam palīdzēs apjaust, kā tas ir — būt karastāvoklī.

2023. gada februārī piecdesmit ukraiņu rakstnieku un intelektuāļu esejas, kas sākotnēji tapa kā tiešsaistes antoloģija, tika izdotas grāmatā Воєнний стан. Latviešu izdevuma pamatā ir šī grāmata, tomēr iekļautas arī vairākas esejas, kas atrodamas tiešsaistes antoloģijā. Viens no tekstiem, ar kuriem ļoti vēlējos papildināt latviešu izdevumu, bija tieši Viktorijas Ameļinas eseja “Klusēšanas dienasgrāmata”. Tajā laikā Viktorija vēl bija dzīva — drosmīga un skaista, viņa dokumentēja kara noziegumus. Kad ķēros pie tulkošanas, Viktorijas vairs nebija: viņu nogalināja krievu raķete. Lai viņai mūžīga piemiņa.”
 

No ukraiņu valodas tulkojusi Māra Poļakova

Grāmata tapusi ar Ukrainas Grāmatu institūta atbalstu

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Autors: Autoru kolektīvs
Izdevējs: Dienas Grāmata
Izdošanas gads: 2023
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi