NEZINĀMAIS KAREIVIS

Cena
12.02 €
Autors Veine Linna
Izdevējs Dienas Grāmata
Lappušu skaits 424
Svars (kg) 0.620
Izmērs (cm) 21.7 × 15.7 × 4.0

Preces apraksts

1940. gada 13. martā bija beidzies Ziemas karš. Somija tā rezultātā atdeva Padomju Savienībai 11 procentus no savas teritorijas austrumos. 1941. gada 25. jūnijā Somija ar Vācijas atbalstu uzbruka Padomju Savienībai un sākās Turpinājumkarš, kas beidzās ar pamiera noslēgšanu 1944. gada 19. septembrī. Somija zaudēja vēl vairāk austrumu teritoriju. Tomēr ne šie fakti, ne somu tautas neapstrīdamais varonīgums nav svarīgākie Veines Linnas romāna “Nezināmais kareivis” raksturlielumi.

Pats populārākais un vairāk nekā 20 valodās tulkotais Turpinājumkara literārais atspoguļojums, romāns “Nezināmais kareivis”, tika izdots 1954. gadā. Somijā tas nepārspīlējot ir visu laiku iemīļotākais un lasītākais romāns, neskaitāmas tā replikas kļuvušas par visiem zināmiem spārnotajiem teicieniem, un daži varoņi ieguvuši gluži vai arhetipa statusu. Romānu vēl iemīļotāku darījušas divas pēc tā motīviem uzņemtās filmas, vairākas teātra izrādes un raidlugas. 
Atšķirībā no lielākās daļas kara literatūras šajā darbā nav ne vēsts no pompoza heroiskuma un patētiska patriotisma, tā skatpunkts ir patiesība par jebkuru karu — vienkāršo ierindnieku tiešais un skaudri reālistiskais redzējums (kaprālis Veine Linna pats piedalījies Turpinājumkarā).

1954. gadā pirmizdevumu pieredzējušo romānu 1956. gadā latviski izdeva apgāds “Imanta” Kopenhāgenā. Tulkojums bija veikts ar zviedru valodas starpniecību, kas izraisīja pārlieku daudz neprecizitāšu. Jaunais, būtībā pirmais īstais šī romāna latviskojums tapis Maimas Grīnbergas veikumā ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Somijas Literatūras informācijas centra atbalstu.

No somu valodas tulkojusi Maima Grīnberga. Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis.

Preces parametri

Vispārējās īpašības

Autors: Veine Linna
Izdevējs: Dienas Grāmata
Izdošanas gads: 2010
Valoda: latviešu

Citi piedāvājumi

PNEUMA

17.60 €
Jaunums

JŌNA

13.65 €