Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Literatūra

Prasīja patiesību no sevis. Anda Burtniece (1931–2023) © DIENA

Noteikti arī mīlēta. Bet, domājot par teātra zinātnieci Andu Burtnieci, pirmais raksturojums prātā nāk – dziļi cienīts cilvēks. Par saviem dzelžainajiem ideāliem, par Latvijas mīlestību, par kuru viņa nekautrējās runāt arī skaļi, jo bērnībā pārāk sāpīgi bija izplēsta no savas zemes, par gādīgo, uzmanīgo attieksmi pret jauniem cilvēkiem.

Anete Melece. Šveice–Sigulda–Koreja © DIENA

Latviešu ilustratoru talants kā eksportprece vairs nevienu neizbrīna. Viņu rokraksts ir pilnībā oriģināls, bez pielāgošanās konjunktūras vējiem, turklāt – dzīvi silts un asprātīgs.

MMājā norisināsies Nacionālais dzejas slama čempionāts

Ceturtdien, 26.oktobrī, 19.00 MMājā (Elizabetes iela 2, Rīga) notiks Nacionālais dzejas slama čempionāts, kura uzvarētājs kļūs par pirmo Latvijas pārstāvi Eiropas dzejas slama čempionātos vēsturē, informēja mākslas centra Totaldobže vadītājs Kaspars Lielgalvis.

Dienvidkorejā prezentēs Anetes Meleces ilustrētās grāmatas

No 25. līdz 28. oktobrim Seulā tiks aizvadītas Latvijas dienas Korejā, kurās paralēli biznesa veicināšanas pasākumiem notiks arī trīs Anetes Meleces ilustrēto grāmatu prezentācija. Kopumā pie Dienvidkorejas lasītājiem nonākušas jau astoņas grāmatas ar Anetes Meleces ilustrācijām.

Jāņa Akuratera muzejs aicina uz Akuratera darbu lasījumiem un koncertu

Jāņa Akuratera muzejs Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 6a, 28. oktobrī aicina pēcpusdienu muzejā, kas plkst. 14.00 iesāksies ar Jāņa Akuratera stāsta Vijolnieks un velns lasījumiem, savukārt 15.00 Kamīnzālē skanēs komponista Imanta Zemzara un viņa audzēknes Elfas Lejnieces koncerts Rudens veltes.

Latvija piedalās Frankfurtes grāmatu tirgū

Laikā no 18. līdz 22. oktobrim Latvija ar nacionālo stendu piedalīsies Frankfurtes grāmatu tirgū (Frankfurter Buchmesse), uz kuru šogad dodas ne tikai izdevēji, bet arī rakstnieki Laura Vinogradova, Andris Kalnozols, Jānis Joņevs, Signe Viška un Madara Gruntmane. Latvijas dalību tirgū nodrošina literatūras eksporta platforma Latvian Literature un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Rīgā viesosies godalgotais somu rakstnieks Olli Jalonens

Oktobra otrajā nedēļā Rīgā ieradīsies godalgotais somu rakstnieks Olli Jalonens (Olli Jalonen). Rakstnieks tiksies ar žurnālistiem un 12. oktobrī kopā ar tulkotāju Maimu Grīnbergu piedalīsies romāna Debesu lode atvēršanas pasākumā, ko organizē grāmatas izdevēji Latvijā – Valodu māja kopā ar Somijas vēstniecību un kura laikā notiks autora un tulkotājas saruna ar lasīšanas vēstnieci Aiju Bremšmiti.

Ziedoņa muzejā atklāta izstāde Fragmenti, kas palīdz dzīvot. Imka un Ojka

Ziedoņa muzejā Murjāņos 6. oktobrī atvērta laikmetīgās mākslas mākslinieka Andra Kaļiņina izstāde Fragmenti, kas palīdz dzīvot. Imka un Ojka, tā visu ziemas sezonu būs skatāma muzeja dārzā. Izstāde būs pieejama un skatāma 24/7 līdz pat 2024. gada maija beigām, informēja muzeja pārstāvji.

Izdots Janas Egles stāstu krājums Latvju pacients

Izdevniecība Latvijas mediji laidusi klajā latviešu literātes un Latvijas literatūras gada balvas laureātes, Janas Egles stāstu krājumu Latvju pacients. Krājuma redaktore ir Sigita Kušnere. Māksliniece – Aija Andžāne, informēja izdevniecībā.

Darbu sāk Latvijas Literatūras gada balvas 2024 ekspertu komisija

Jau norit gatavošanās vienam no centrālajiem notikumiem Latvijas literatūrā – Latvijas Literatūras gada balvai (LALIGABA) –, kas ik pavasari tiek pasniegta spožākajiem pašmāju autoriem piecās nominācijās. Jaunā ekspertu komisija sākusi 2023. gada literārā devuma izvērtēšanu, informēja balvas rīkotāji.