Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Bezkontakta maksājumu paradumi Latvijā

Attīstoties tehnoloģijām, mainās arī veids, kādā mēs maksājam par precēm un pakalpojumiem. Tā, piemēram, pirms 30 gadiem gandrīz visi darījumi Latvijā notika ar skaidras naudas palīdzību, turpretim patlaban iedzīvotāji skaidru naudu ar katru gadu izmanto retāk. Jau 2020. gadā skaidras naudas darījumu un maksājumu karšu darījumu apjoms bijis gandrīz identisks, un eksperti prognozē, ka 2021. gadā elektroniskie, tostarp bezkontakta maksājumi, kļuvuši vēl populārāki. Un kā nu ne – bezkontakta maksājumi ir ātri un ērti, turklāt arī drošāki nekā skaidra nauda.

Kas ir bezkontakta maksājums?

Par bezkontakta maksājumu dēvē maksājumu, kuru veic, norēķinu karti, telefonu vai citu viedierīci pietuvinot maksājuma terminālim  un maksājumu veicot bez papildu darbībām, piemēram, PIN koda ievades. Šo darbību nodrošina ar NFC (“near field communication”) tehnoloģiju un tā iestrādāta gandrīz visās mūsdienu norēķinu kartēs, kā arī vairumā viedierīču. Lai šo funkciju izmantotu pirmoreiz, tā jāaktivizē vai nu maksājumu kartes izdevēja internetbankā, vai aplikācijā, savukārt, ja izmanto telefonu/viedierīci – jāieslēdz NFC datu savienojums.

Bezkontakta maksājumi patiesībā nav nemaz tik jauni – jau 1995. gadā Seulā tika ieviesta pasaulē pirmā bezkontakta sistēma – transporta biļešu iegādei. Tomēr pirmo maksājumu karti ar bezkontakta tehnoloģiju izgatavoja 2004. gadā ASV. Kopš tā laika šāda veida kartes pārņēmušas maksājumu karšu pasauli un, piemēram, Latvijā pašlaik 95% no maksājumu kartēm ir apritē, aprīkotas ar bezkontakta funkciju. To funkcionalitāte ir līdzīga Rīgas satiksmes “etalonam”.

Cik populāri ir šādi maksājumi Latvijā?

Kā jau minēts, maksājumu karšu darījumi veido aptuveni pusi no visiem darījumiem Latvijā. Galvenie iemesli, kāpēc maksājumu kartes (tostarp kredītkarte un debetkarte) nav kļuvušas vēl populārākas, ir tas, ka Latvijā ir visai liels gados vecu cilvēku īpatsvars un arī ārpus pilsētām dzīvojošie galvenokārt turpina izmantot skaidras naudas norēķinus.

Tomēr starp darījumiem, kurus veic ar maksājumu kartēm, aptuveni 72,6% notiek ar bezkontakta funkciju. Vēl pirms pāris gadiem lielākais ierobežojums bezkontakta darījumiem bija tas, ka tos neatbalstīja visi maksājumu pieņemšanas termināļi. Turpretim pašlaik šādi termināļi ierīkoti aptuveni 97% gadījumos. Lielākais ierobežojums šobrīd ir maksimālā summa, par kuru var veikt bezkontakta maksājumu, un tas ir 50 eiro (notiekot darījumam par prāvāku summu, jāievada PIN kods).

Bezkontakta maksājums, salīdzinot ar skaidru naudu, notiek ātrāk (nav jāskaita nauda un jāsaņem atlikums), ērtāks (nav jānēsā līdzi skaidra nauda un jāuztraucas, vai tās pietiek), kā arī drošāks – ja karti pazaudē vai to nozog, to iespējams bloķēt, kā arī var atrast cilvēku, kas to piesavinājies.

Kādas ir prognozes nākotnes maksājumiem?

Elektroniskie maksājumi kļūst arvien populārāki, jo cilvēki vēlas norēķināties arvien ātrāk, vieglāk un ērtāk. Tā, piemēram, populāri kļūst iepirkties ar viedtālruņa maksājumu palīdzību, maksājumu karti nemaz nenēsājot līdzi. Tāpat novērojams, ka pasaulē veido gudros veikalus, kuros dažādi skeneri noskenē preces, kuras pircējs izvēlas un naudu no norēķinu konta novelk automātiski. Protams, šādos veikalos ar skaidru naudu norēķināties nav iespējams.

Tāpat viena iepriekš neminēta priekšrocība norēķinu kartēm ir tā, ka tām iespējams kredītlimits, kas ļauj izmantot naudu, kas pēc fakta nav kontā, neveicot tādas liekas formalitātes kā, piemēram, pieteikuma aizpildīšanu patēriņa kredīta gadījumā u. c. Mūsdienās, kad nauda parasti nepieciešama uzreiz, nevis rīt vai parīt, šādam – nekavējoties pieejamam kredītlimitam ir liela priekšrocība (piemēram, ja nauda nepieciešama ceļojuma laikā vai pēkšņi sabojājas auto). Kredītlimits ir izdevīgs arī tāpēc, ka procentus maksā tikai par reāli aizņemto summu un, ja kredītlimitu neizmanto, tā neko neizmaksā (izņemot izmantošanas maksu).

Visi interesenti var salīdzināt Latvijā populārākās kredītkartes un debetkartes Sortter kredītu un finanšu pakalpojumu salīdzināšanas portālā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti