Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Drošs un ērts izbrauciens ar auto - Kā sagatavoties?

Plānojot izbraucienu ar auto, jāņem vērā vairākas nianses, lai droši un ērti nokļūtu galamērķī. Ikviens garāks ceļojums ir jāplāno iepriekš, un tas nenozīmē tikai visu vajadzīgo lietu ievietošanu automašīnas bagāžas nodalījumā. Tas ietver arī cita veida sagatavošanos. Turpinājumā daži padomi, kas palīdzēs to izdarīt daudz veiksmīgāk.

Automašīnas tehniskā stāvokļa pārbaude

Viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem, lai uz ceļa justos droši, ir pārliecināšanās, ka transportlīdzeklis ir labā tehniskā kārtībā.

Svarīgākie aspekti, kam pievērst uzmanību, ir:

  • Riepas - cauras riepas ir viena no biežāk sastopamajām ķibelēm garāka ceļojuma laikā. Tādēļ nenāks par ļaunu pirms došanās ceļā lieku reizi pārbaudīt to stāvokli;
  • Automašīnas bremzes - tāpat kā nodilušas riepas, arī nodiluši bremžu kluči uz ceļa var radīt bīstamas situācijas;
  • Akumulators - vairumā gadījumu automašīnas akumulators kalpo aptuveni trīs gadus. Ja tas ir vecāks par trim gadiem vai Jums jau ir bijušas problēmas ar automašīnas iedarbināšanu, iespējams, ir pienācis laiks nomainīt šo svarīgo auto detaļu;
  • Šķidrumi - Jūs jau zināt, cik svarīgi ir regulāri nomainīt eļļu. Bet tikpat būtiski ir arī citi šķidrumi - bremzēšanas šķidrums, dzesēšanas šķidrums, vējstikla mazgāšanas šķidrums. Protams, nepieciešams arī uzpildīt degvielu, lai bez raizēm varētu sasniegt galamērķi.

Jāpatur prātā, ka tieši no automašīnas tehniskā stāvokļa lielā mērā ir atkarīga drošība un ērtības uz ceļa, tādēļ, ja, veicot pārbaudi, atklājas kādas problēmas, ir svarīgi tās novērst. Ja tam nepieciešami lielāki finansiālie ieguldījumi, kā risinājums var būt aizdevums auto remontam. Tā ir iespēja šim mērķim nepieciešamos līdzekļus saņemt uzreiz, bet atdot vēlāk - ilgākā laika posmā.

Jāpiebilst, internetā pieejamie aizdevumi var noderēt ne tikai tad, kad jāsalabo auto, bet arī tad, kad pienācis laiks jauna transportlīdzekļa iegādei. Kredīts auto iegādei ļauj izvēlēto automašīnu saņemt uzreiz, kad tā nepieciešama, turklāt - ar salīdzinoši vienkāršiem nosacījumiem. Vairāk par šo iespēju var uzzināt šajā  mājas lapā.  Pirms jebkura kredīta noformēšanas svarīgi izvērtēt savu maksātspēju.

Auto apdrošināšana

Nākamais svarīgais jautājums ir auto apdrošināšana. Kā zināms, OCTA polise ir obligāta prasība ikvienam motorizētam transporta līdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Savukārt KASKO ir brīvprātīga auto apdrošināšana (izņēmums ir līzingā iegādāti auto), tomēr var pasargāt auto īpašnieku no lieliem izdevumiem, kas radušies gan ceļu satiksmes negadījuma dēļ, gan arī trešo personu prettiesiskas rīcības gadījumā. Tāpat KASKO apdrošināšana var ietvert riskus, kas saistīti, piemēram, ar dzīvnieku vai dabas stihiju radītajiem postījumiem.

Izgulēšanās

Padomājiet par nogurumu pirms ceļojuma, nevis tad, kad esat jau ceļā. Pirms tālāka ceļojuma nodrošiniet sev pietiekami kvalitatīvu naktsmieru - vismaz 7 stundas. Ceļā vajadzētu doties no rīta pēc laba miega, nevis pēc garas, nogurdinošas darbadienas. Visa ceļojuma laikā ik pa laikam apstājieties, lai saglabātu modrību.

Veselīgas uzkodas un ūdens

Sagatavojieties garākam ceļam ar veselīgām uzkodām un ūdeni. Tas palīdzēs saglabāt nepieciešamo enerģijas līmeni visa brauciena laikā. Ja Jums būs pieejamas uzturvielām bagātas uzkodas, piemēram, rieksti un žāvēti augļi, kā arī dzeramais ūdens, Jūs jutīsieties moži, turklāt nevajadzēs tik bieži apstāties pie degvielas uzpildes stacijām, lai iegādātos uzkodas, kas bieži vien ir neveselīgas un veicina noguruma rašanos.

Pareizi noregulēts sēdeklis

Pārliecinieties, ka Jūsu sēdeklis ir pareizi noregulēts, lai Jūs justos ērti un labi pārredzētu ceļu.

Izklaides pasažieriem

Gari braucieni, īpaši kopā ar bērniem, nereti var izraisīt ķildas. Savukārt nesaskaņas var radīt papildu nogurumu autovadītājam. Tādēļ pārliecinieties, ka bērni tiks izklaidēti ar grāmatām, spēlēm un cita veida nodarbēm, kas viņiem šķiet saistošas.

Audio grāmatu klausīšanās

Audio grāmatu klausīšanās palīdz saglabāt aktīvu smadzeņu darbību. Un uz ceļa tas ir īpaši svarīgi. Lieliska izvēle varētu būt humoristisks saturs, jo, kamēr smejaties, Jūs esat nomodā.

Lai arī uz ceļa var notikt  visdažādākās situācijas, tomēr pienācīga sagatavošanās sniedz lielu pārliecību, ka brauciens noritēs bez nepatīkamiem starpgadījumiem. Sagatavošanās ietver gan auto tehniskā stāvokļa pārbaudi un apdrošināšanas polises noformēšanu, gan arī rūpes par autovadītāja un pasažieru maksimālu komfortu brauciena laikā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti