Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kā pareizi plānot mēneša budžetu?

Pareizi saplānots budžets palīdzēs sadalīt pieejamus naudas līdzekļus tā, lai pietiktu visiem obligātajiem mēneša izdevumiem. Arī pārējiem tēriņiem nevajadzētu finansiāli smagi ietekmēt dzīvi, ka rezultātā būtu jāpavada kādu brīdi bez iztikas līdzekļiem vai jāaizņemas līdz algas dienai. Budžeta plānošanai variet izvēlēties kādu no mobilām lietotnēm, kas šobrīd tiek piedāvātas lielā apjomā. Tomēr lielākā daļa cilvēku izvēlas budžeta sastādīšanai visparastāko Excel, ko var ērti piemērot jūsu vajadzībām.

Ienākumi

Vieglākai budžeta plānošanai ir vērts ņemt vērā algas dienu vai dienu, kad saņemiet vislielākos ienākumus. Tātad, ja nauda ienāk vien 10. datumā, ērtāk būtu plānot visus izdevumus no šī mēneša 10. datuma līdz nākamā mēneša 9. datumam. Protams, par piemēru variet ņemt arī kalendāro mēnesi. Izvēlaties sev tīkamāko variantu.

Vispirms vajadzētu pieķerties visu ienākumu fiksēšanai, lai saprastu, ar kādu summu mēnesī jūs variet rēķināties. Pie ienākumiem jāpieskaita algu, avansu, prēmiju, nopelnīto papildu darbos, naudu par izīrēto īpašumu u.tml. Piemēram, māmiņām bērnu kopšanas atvaļinājumā noteikti pie ienākumiem jāatzīmē visi pabalsti, kas tiek saņemti saistībā ar bērna piedzimšanu.  

Ja ienākumu summa katru mēnesi atšķiras, vislabāk būtu plānot budžetu tieši algas dienā. Citā gadījumā droši variet plānot izdevumus jau iepriekš.

Izdevumi

No sākuma jums jāpieraksta visus obligātos maksājumus. Tie ir izdevumi par dzīvokļa īri, komunālie maksājumi, internets un mobilie sakari, transporta vai degvielas izdevumi, pārtika, higiēnas līdzekļi utt.

Protams, katram cilvēkam vai ģimenei izdevumu apmērs atšķirsies. Viens pārvietojas ar mašīnu, cits izmanto sabiedrisko transportu vai iet uz darbu ar kājām. Kādam nav bērnu, citam – trīs un tad budžetā vēl jāieliek izdevumi par visu bērnu ārpusskolas nodarbībām, pusdienām utt. Cilvēki, kuriem pastāvīgi jālieto zāles pret kādām hroniskām kaitēm, jāieraksta to savā finanšu plānā. Personām, kurām ir vairākas kredītsaistības, ir jāiekļauj katru no tiem. Ērtākai plānošanai ir vērts apdomāt kredītu apvienošanu, lai paliktu tikai viens obligātais maksājums.

Iekļaujiet izdevumu tabulā arī uzkrājumus neparedzētiem gadījumiem, lai negaidītos finanšu apstākļos būtu summa, kas palīdzēs neiegrimt parādos un skaitīt pēdējo centu pārtikas iegādei. Summa var būt kāds konkrēts cipars vai, piemēram, 10% no visiem ienākumiem.

Ar summu, kas palikusi pēc visu obligāto izdevumu norādīšanas, variet rīkoties pēc saviem ieskatiem. Piemēram, sadaliet tādām lietām kā teātra vai restorāna apmeklējums u.tml. Cits variants, atlikušo summu sadalīt uz visām mēneša dienām, tādējādi katru dienu ļaujot sevi nopirkt kaut ko ārpus budžeta.

Mēneša beigās ar neiztērēto naudu variet rīkoties divejādi: pielikt pie uzkrājumiem vai pieskaitīt nākamā mēneša budžetam. Abi varianti ir pareizi, jo ietekmēs jūsu finanses tikai pozitīvi.

Sastādot budžetu, jums vajadzētu tam regulāri sekot līdzi un ienākumu vai izdevumu izmaiņu gadījumā to pārskatīt un papildināt. Izdevumu plānošana palīdzēs izvairīties no finansiālām problēmām, tāpēc neatmetiet ideju par budžetu plānošanu atvilktnē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti