Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kvarca lampa telpu dezinfekcijai: kas par to jāzina?

Analizējot, kā veicama telpu dezinfekcija, rodas jautājumi – kā cīnīties ar baktērijām, kādi līdzekļi ir efektīvākie un kā to pareizi veikt? Viens no šādiem variantiem ir UV jeb kvarca lampa. Ultravioletajai gaismai ir sena vēsture, izmantojot to kā dezinfekcijas līdzekli, tādēļ UV lampas tiek izmantotas jau ilgu laiku, lai cīnītos pret vīrusu izplatību un aizsargātu cilvēku veselību strādājot, mācoties un iepērkoties dažāda lieluma telpās.

Vīrusu koncentrācija telpās – kā tā rodas?

Vīrusi un baktērijas izplatās vairākos veidos. Kādi tie ir?

  • Galvenais pārnešanas ceļš ir kontakts starp cilvēkiem, kad pilienu veidā izdalās baktērijas vai vīrusi – tas ir situācijās, kurās inficēta persona elpo, runā vai klepo, tādējādi mikroorganismi kādu laiku cirkulē telpas gaisā vai nokļūst uz virsmām.
  • Vīruss var tikt pārnests arī tad, ja cilvēki pieskaras sejai neilgi pēc tam, kad ir skāruši virsmu, uz kuras iepriekš nosēdušās baktērijas vai vīrusi no inficētas personas. Tas rada īpašas bažas veselības aprūpes iestādēs un tirdzniecības vietās, kur cilvēki bieži pieskaras, piemēram, preču groziņiem un precēm, kā arī visdažādākajās publiskās vietās - sabiedriskajā transportā, mācību iestādēs,  u.tml.

Ultravioletais starojums var tikt izmantots, lai samazinātu pārnešanas risku abos iepriekš minētajos baktēriju izplatīšanās veidos. UV gaisma var tikt iekļauta robotizētās iekārtās, kas pašas veic virsmu dezinfekciju vai tiek darbinātas ar cilvēka palīdzību. Lampas var iekļaut arī apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmās, jo ir vietas, kur gaisa piesārņojums telpās ir augsts – tad ieteicami ir gan standarta gaisa filtri telpām, gan gaisa dezinfekcija ar UV lampām. Tāpat kvarca lampas var integrēt vienkāršā veidā – novietojot telpās pie griestiem.

Taču kā šāda UV gaisma vispār spēj iznīcināt baktērijas brīdī, kad tiek veikta telpu dezinfekcija? Par to turpinājumā!

Foto: Kvarcalampas.lv

Ultravioletā gaisma – efektīva aizsardzība pret vīrusiem?

Elektromagnētiskā starojuma viļņu garums, kas ietver radioviļņus jeb redzamo gaismu un rentgena starus, mēra nanometros vai milimetra miljarda daļās. Ultravioletais (UV) starojums sastāv no viļņu garumiem, kuru garums svārstās no 100 līdz pat 400 nanometriem (nm). UV viļņu spektrs ir sadalīts UV-A, UV-B un UV-C reģionos, kas ir attiecīgi 315-400 nanometri (UV-A), 280-315 nanometri (UV-B) un 100-280 nanometri (UV-C).

Atšķirība starp UV-A, UV-B un UV-C stariem

Dabas procesos atmosfēras ozona slānis filtrē UV viļņu garumus, kas ir zemāki par 300 nanometriem, tādējādi bloķējot UV-C starus no saules vēl pirms tie sasniedz Zemes virsmu.

UV-C starojums satur visefektīvākos viļņu garumus patogēnu iznīcināšanai, tādēļ UV-C ir bīstams cilvēku acīm un ādai. Mākslīgie UV gaismas avoti – lampas, kas paredzēti dezinfekcijai, izstaro UV-C gaismu, taču to lietošana, uzmanīgi sekojot ražotāja norādījumiem, nav cilvēka veselībai kaitīga.

Kā UV stari iznīcina patogēnus?

DNS un RNS ir ģenētiskais materiāls, kas veido visus dzīvos organismus, kontrolējot to augšanu, attīstību, darbību un vairošanos. UV gaisma rada elektromagnētisko enerģiju, kas var sagraut un attiecīgi atņemt mikroorganismu spēju vairoties, kā arī izraisīt mikrobu mutācijas.

Ņemot vērā to, ka visefektīvākais ultravioletais (UV) starojums ir tieši UV-C, lai cīnītos ar baktērijām telpās, telpu dezinfekcija tiek veikta, izmantojot tieši šīs UV-C starojuma lampas.

Kurās telpās vislabāk izvietot UV lampas?

Kvarca lampa telpu dezinfekcijai tiek izmantota visdažādākajās ēkās. Baktericīdā lampa kā lielisks risinājums būs, piemēram:

  1. medicīnas iestādēs – tās var būt procedūru telpas, operāciju zāles, reģistratūras, ārstu kabineti u.c. Tādējādi tiek radīta tīra vide, kas ir būtiski gan ārstiem, gan pacientiem. Telpas tiek dezinficētas starp procedūrām, pēc darba dienas u.c. laikos;
  2. veikalos, autoostās un citās sabiedriskās vietās, kur vienkopus uzturas liels cilvēku skaits;
  3. mājās, jo UV lampa ir efektīvs veids, kā dezinficēt māju, ikdienā atbrīvojoties no mikrobiem;
  4. izglītības iestādēs – bērnudārzos, skolās u.c.

UV-C lampa jeb kvarca lampa telpu dezinfekcijai no Kvarcalampas.lv

Jā, UV-C lampa patiesi spēj telpā radīt tīrāku vidi, atbrīvojoties no vīrusiem un  baktērijām. Bet kur šādas lampas iegādāties? Ieskaties Kvarcalampas.lv piedāvājumā:

  • Baktericīdās lampas, ko izmantot cilvēku klātbūtnē – tie ir gan recirkulatori, konvekcijas, virsmas dezinfekcijas iekārtas u.c.
  • Sistēmas, kuru izmantošana nenotiek cilvēku klātbūtnē – tiešā starojuma apstarotāji, mitrumizturīgi apstarotāji u.c.
  • Rūpnieciskie risinājumi, kas ir aktuāli pārtikas rūpniecībā, farmācijā un citās nozarēs, kur tīrai videi ir īpaša nozīme.
  • Ūdens dezinfekcija, ko veic dzeramajam ūdenim, dzērieniem, akvakultūrai, baseinos u.c.

Foto: Kvarcalampas.lv

Izvēlies baktericīdo lampu risinājumus Kvarcalampas.lv!

Izvēloties kvarca jeb UV-C staru lampas, jāpievērš uzmanība tam, no kāda izplatītāja tās iegādājies! Jau no 2014.gada SIA “Airmed” galvo par saviem risinājumiem, kas ir ražoti Eiropas Savienībā un Eiropas standartiem atbilstoši, kā arī ir plaša klientu loka atzinīgi novērtēti gan privātām vajadzībām, gan darbam.

Kvarcalampas.lv komandā apvienojušies profesionāļi, kuru dzīves un izglītības pieredze daudzu gadu garumā ir ļāvusi izvērtēt tirgus piedāvājumu, lai lietotājam nodotu tikai pašus augstvērtīgākos, kvalitatīvākos risinājumus.

Uzzini vairāk par piedāvājumu un iegādājies sev atbilstošas baktericīdās lampas, apmeklējot Kvarcalampas.lv mājaslapu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti