Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dienā atkal sēņubilžu laiks

Pirms gada aizsāktais konkurss Dienas sēne uzsāk otro sezonu ar jaunām balvām

Lai latvietis savā zemē varētu izdzīvot, viņam vajag tikai trīs lietas —skaidras acis, lokanu muguru un asu nazi. Skaidras acis vajadzīgas, lai latvietis spētu atšķirt labu no ļauna, proti, ēdamu sēni no indīgas. Lokana mugura latvietim ir radusies nevis no kalpošanas svešiem kungiem, kā dažkārt domā, bet no regulāras liekšanās pie labajām sēnēm, jo tikai sēnes priekšā latvietis ir gatavs liekt muguru un mesties ceļos. Savukārt asss nazis ir nepieciešams, lai tie, kas Latvijas mežos grasās konkurēt ar latvieti sēņu lasīšanas kaislībā — lāči, brieži, eži un pārējie — saprastu, ka sēņošana nav tā sfēra, kurā latvietis saprot jokus. Ne velti latviešu paruna vēsta «Pie lielas baravikas draugu nav». Laimīgā kārtā mūsdienu tehnoloģijas ļauj mīkstināt šo mūžseno izdzīvošanas principa skarbumu, dodot iespēju dalīties ikvienā atradumā ar pārējiem vismaz vizuāli. Tas nebūt nav maz, jo skaistu sēņu bildes ir labs stimuls pašam doties mežā, un mežs no tā tikai iegūst: sēņotāju apmeklētos mežos cūkmeni baidās mēslot tik dūšīgi kā tad, ja ir droši, ka neviens viņus ar mēslu kravu nepamanīs.

Šādu apsvērumu vadīta, Diena pirms gada sadarbībā ar valsts akciju sabiedrību Latvijas valsts meži un MammaDaba uzsāka jaunu projektu — konkursu Dienas sēne. Atsaucība bija tik liela, ka šogad Dienas sēne turpinās!

Arī šajā sēņu sezonā, tātad no šodienas, 19.jūlija līdz pat sēnu laika beigām ikviens sēņotājs tiek aicināts fiksēt savus skaistākos atradumus fotogrāfijās un stāstos, un sūtīt Dienai. Gaidām gan lielāko, gan skaistāko sēņu bildes, pilnākos sēņu grozus, sēņu klājienus mežā, neparasti saaugušas sēnes, retās un aizsargājamās sēnes, sēņu veidotus raganu riņķus, jūsu baravikas atrašanas prieka deju, tikšanos ar alni, ezi, vāveri vai citiem konkurentiem sēņu lietā, citus piedzīvojumus sēņošanas laikā. Aicinām ziņot arī par citiem patīkamiem vai nepatīkamiem atradumiem un novērojumiem mežā, piemēram, nelegālām atkritumu izgāztuvēm — šāda informācija palīdzēs tikt ar tām galā.

Prognozes rāda, ka šogad būs labs sēņu laiks, jo vismaz mitruma mežos netrūks. Gailenes labi aug jau turpat mēnesi, un teju teju ir jāparādās arī baravikām, ja vien neuzkritīs pārāk vēss laiks. Tātad šogad arī Dienas sēnes bilžu grozs solās būt pilnāks. Tā kā Latvijā līdz šim konstatētas 1100 cepurīšu sēņu sugas (no tām pāri trīssimt sugu ir ēdamas, 33 — indīgas), bildēšanas objektu skaits ir faktiski neierobežots. Un, ja nu gadās tā, ka neatrodat nevienu sēni, nobildējiet un atsūtiet savu neveiksmes sagrauzto un nākamreiz vēl dziļāk mežā doties gatavo seju. Vai pilnu grozu blakus benzīna uzpildes stacijas cenu stabam — šāda bilde apliecinās latvieša apņēmību doties mežā neatkarīgi no pasaules ekonomiskās situācijas.

Uzņemtās fotogrāfijas un stāstus aicinām pievienot projekta īpaši izveidotajā vietnē www.diena.lv/sene .

Fotogrāfijai vai aprakstam jāpievieno tās autora vārds, neliels apraksts par atradumu, rasto prieku vai apbēdinājumu, ko tas devis, kā arī kontakti, kā sazināties ar fotogrāfijas vai stāsta iesūtītāju. Fotogrāfijas un aprakstus var sūtīt arī pa pastu: Mūkusalas ielā 15 Rīgā, LV 1004, ar norādi Dienas sēne.

Reizi nedēļā glītākās, interesantākās bildes vai apraksta autors saņems stilīgu Sēņu griežamo koka dēlīti. Reizi mēnesī tiks piešķirta Lielā balva — koka kastīte tējas glabāšanai, jau piepildīta ar Latvijā ievāktu zāļu tējām. Fotogrāfijas un paraksti tiks publicēti laikrakstā Diena, tās apskatīt varēs vietnē www.diena.lv/sene .

Ikviens konkursa sadaļas apmeklētājs varēs arī lejuplādēt LVM izdoto Sēņotāju ceļvedi, kurā var iepazīties ar ēdamajām un neēdamajām sēnēm.

Projekts noslēgsies reizē ar sēņu laika beigām, tātad visticamāk oktobra beigās ar Lielo sēņu balli Dienas ābeļdārzā. Neaizmirstiet, ka latvieša nacionālais lepnums liedz viņam sēnes pirkt tirgū — tās jālasa pašam!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pielikums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas