Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kardiologs: Latvijā daudzi cilvēki neārstē paaugstinātu asinsspiedienu un pat nemēra to

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju pēc 25 gadu vecuma nemēra savu asinsspiedienu, savukārt 44% cilvēku cieš no paaugstināta spiediena, taču liela daļa cilvēku to neārstē, šodien preses konferencē par plānotajiem pasākumiem Rīgā sirds veselības nedēļas laikā sacīja kardiologs un Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Vilnis Dzērve.

Viņš uzsvēra, ka tikai mediķi un pašvaldības nevar risināt sirds saslimšanu problēmu Latvijā, ja vien cilvēki paši nesapratīs, ka par savu veselību ir jārūpējas.

Savukārt Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs profesors Andrejs Ērglis pastāstīja, ka mirstība no sirds un asinsvadu slimībām Latvijā nedaudz samazinās, taču veselību veicinošie pasākumi neatrisinās augstas saslimstības problēmu, ja samazināsies medicīnas pakalpojumu un kompensējamo medikamentu pieejamība.

Ar pasākumiem, kas notiek Rīgā, atzīmējot Pasaules sirds dienu, iedzīvotājiem atgādinās, ka sirds veselība ir ļoti svarīga un kopjama, preses konferencē uzsvēra Labklājības departamenta Veselības pārvaldes priekšniece Irēna Kondrāte. Viņa uzskata, ka katra cilvēka labsajūta atsaucas arī ģimenes, kā arī kopējā valsts labklājībā.

Kardioloģijas centra Ambulatorās un diagnostikas nodaļas vadītāja docente Iveta Mintāle atgādināja, ka svarīgi ir aizdomāties par saviem uztura paradumiem, jo ēdiens var būt arī ārstniecisks. Kopumā uzturam ir jābūt sabalansētam un jāiekļauj dažādi produkti, vienlaikus sniedzot arī baudu un prieku. Mintāle arī ieteica pēc iespējas vairāk gatavot ēdienu pašiem.

Tāpat gan mediķi, gan Rīgas domes pārstāvji atzinīgi vērtēja Veselības ministrijas iniciatīvu noteikt produktu sarakstu, ko vajadzētu izslēgt no bērnudārzu, skolu, slimnīcu un sociālu institūciju ēdināšanas vietu ēdienkartēm. Ja bērns mājās nebūs iemācījies ēst veselīgi, tad veselīga uztura paradumus gūs skolā, uzskata Kondrāte.

Šodien Labklājības departamenta direktore Inese Švekle (LPP/LC) un Rīgas pašvaldības AS "Rīgas centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs parakstīja sadarbības līgumu, kura mērķis ir kopīgi organizēt publiskus informatīvus pasākumus Rīgas Centrāltirgū, lai izglītotu Rīgas iedzīvotājus un viesus par veselīgu dzīvesveidu un uzturu.

Kā ziņots, atzīmējot Pasaules sirds dienu, šodien Rīgā, Esplanādes parkā, noritēja sirds veselības profilaksei veltīts pasākums "Vai Tu zini, ko mīl Tava sirds?".

Sirds dienai par godu šonedēļ pilsētā notiks vairāki bezmaksas pasākumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sirds dienai par godu šonedēļ pilsētā notiks vairā

Rīgas 1.slimnīcā rīt, 27.septembrī, no plkst.12 notiks ekskursijas pa Rīgas 1.slimnīcu Rīgas iedzīvotājiem, Rīgas izglītības iestāžu 9. un 12.klases skolēniem un ģimenes ārstiem. Ekskursijas laikā būs iespējams iepazīties ar dažādām sirds slimību atklāšanas metodēm, uzzināt, kā rodas sirds slimības un kā pasargāt savu sirdi no saslimšanas.

Iļģuciema poliklīnikas 41.kabinetā, Buļļu ielā 7, trešdien, 28.septembrī, no plkst.13 līdz 15 būs iespēja bez maksas saņemt terapeita konsultācijas par sirds veselības veicināšanu un izmērīt asinsspiedienu. Savukārt "Veselības namā 5", Grēcinieku ielā 34, no plkst.9 līdz 18 pēc iepriekšēja pieraksta reģistratūrā iedzīvotājiem no 25 līdz 45 gadu vecumam bez maksas būs iespēja noteikt holesterīna un glikozes līmeni asinīs, kā arī izmērīt asinsspiedienu.

29.septembrī Latvijas Ārstu biedrības pagalmā, Skolas ielā 3, no plkst.15 līdz 19 notiks noslēguma pasākumi "Veselīgi produkti veselīgam dzīvesveidam" un "Ēdīsim dārzeņus un augļus piecas reizes dienā!". To laikā bez maksas būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, noteikt cukura līmeni asinīs un ķermeņa masas indeksu, veikt kustību testus, kā arī saņemt konsultācijas un informāciju par veselīgu dzīvesveidu.

Rīgas Centrāltirgū 30.septembrī Pasaules sirds diena tiks atzīmēta arī Miķeļdienas laikā - no plkst.11 līdz 14 tur notiks pasākums "Veselai sirdij!", kura laikā rīdziniekiem būs iespēja saņemt informatīvo materiālu par augļu, dārzeņu un ogu uzturvērtību un to ietekmi uz veselību, recepšu bukletus, kā viegli, lēti, garšīgi pagatavot veselīgu maltīti, kā arī piedalīties dažādās aktivitātēs un spēlēs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 24.04.2023.

Kārtoju skapī zeķu atvilktni un konstatēju, ka 100 zeķu diemžēl nav 50 zeķu pāru, bet tikai 100 zeķu…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko