Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Dzīvnieka veselībai būtiski sīkumi

Vēl par it kā sīkumiem, ko dzīvnieku īpašnieki neievēro, bet kas var kaitēt lolojuma veselībai. Smēķētāju ģimenēs dzīvnieka apmatojums piesūcas ar tabakas smaku. Suņi, kaķi un citi mīļdzīvnieki piesmēķētās telpās ļoti cieš. Esmu simtprocentīgi pārliecināta par to, ka, dzīvojot vienās telpās ar pīpmaņiem, mājdzīvnieki kļūst par pasīvajiem smēķētājiem, un tas var būt par iemeslu alerģijām un citām nopietnām saslimšanām.

Regulāri apskatiet dzīvnieku ķepas. Lai pasargātu tās no košļājamajām gumijām un ziemā arī no sāls, būtu labi sunim uzvilkt zābaciņus vai arī, pārnākot mājās, ķepas kārtīgi jānoskalo un jānosusina. Pinkainām ķepām regulāri ap pēdām jāizgriež spalva, lai tajās nekas neieķeras. Ja dzīvnieks intensīvi laiza ķepas, iespējams, apmatojumā kaut kas ieķēries vai tās ir notraipītas ar auto eļļu vai kādiem citiem šķidrumiem, kas iztek no automašīnām, piemēram, tosols. Dzīvniekam tas var būt nāvējošs. 

Mājsaimniecībā grīdām, veļai, traukiem izmantojam sadzīves ķīmiju. Tā var būt dzīvniekiem alerģiska. Dzīvnieki pārvietojas pa māju, laiza ķepas, un pat mazākā pile no šiem līdzekļiem var kaitēt četrkājainā mīluļa veselībai. Iesaku sadzīves telpu, klozetpodu, stiklu u. c. tīrīšanai izmantot ECO līdzekļus. 

Mūsdienās automašīnās un daudzos dzīvokļos ir kondicionieri. Arī dzīvnieki karstumā labprāt atvēsinās, bet tas nereti beidzas ar klepu un ausu slimībām. Vēdinot telpas, jāatceras, ka vēsais gaiss no atvērta loga ieplūst pa grīdu, bet sasilis paceļas augšā. Dzīvnieki tāpat bērni visbiežāk dzīvojas pa grīdu, tādējādi pakļaujot sevi caurvējam. 

Un vēl. Ja dzīvnieka apmatojums ir mitrs un pēc peldes ausīs palicis ūdens, bet, braucot ar auto, suns izbāž galvu pa logu, ausu iekaisums garantēts. Tāpat, ja dzīvnieks aktīvi skrējis un sakarsis, bet mašīnā no kondicioniera uz muguras un kājām saņem vēsu gaisa plūsmu, suns var iedzīvoties nervu un muskuļu iekaisumā. 

Padomājiet arī par gaisa atsvaidzinātājiem un ķermeņa dezodorantiem. Pēc to satura izsmidzināšanas sīkas mikrodaļiņas nokļūst uz grīdas, un dzīvnieks ieelpo kaitīgus ķīmiskus izgarojumus. Lūdzu, izmantojiet difuzorus (sašaurināts kanāls gāzes vai šķidruma plūsmas paātrināšanai – red.) ar 100% dabīgām eļļām, bet, mazgājot grīdu, piepiliniet ūdenim dabīgas eļļas (piparmētru, eikalipta u. c.), kas atsvaidzinās un dezinficēs gaisu. 

Kaķu idiopātiskais cistīts (urīnpūšļa iekaisums, kam nav skaidri zināms cēlonis) 
var rasties, ja kaķim ir traucējoši faktori –  skaļa mūzika, televizors, radio, strīdi, remonts dzīvoklī, sveši cilvēki mājās, bērnu klaigāšana un dzīvnieka trenkāšana.

Dzīvniekam, kas lielāko dzīves daļu pavada telpās, jānodrošina izklaide. Ar mīļdzīvnieku laiku pa laikam jāparunājas, vajadzētu viņam arī nodrošināt skatu pa logu. It sevišķi kaķiem patīk vērot apkārtni aiz loga. Nodrošiniet vairākus traukus ar tīru ūdeni. Ūdens dzīvniekam ir ļoti būtisks, it sevišķi, ja viņš pārsvarā tiek barots ar sauso barību. Ja mīļdzīvniekam patīk spēlēties ar ūdeni, iegādājieties speciālas kaķiem domātas ūdens strūklakas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 17.04.2024.

Kad savam gados jaunajam psihologam biju izstāstījis par savu tālās bērnības pieredzi ar karbīdu, paštaisītām pistolēm, čūsku ķeršanu un ložņāšanu pa nepabeigtām būvēm, viņš sāka zvanīt man,...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko