Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gribu mājās dzīvnieciņu, bet ne kaķi un ne suni

Gribu mājās dzīvnieciņu, bet ne kaķi un ne suni. Varbūt seskiņu? Es neiesaku, jo šis dzīvnieks ir apveltīts ar augstu intelektu, hiperziņkārību un kleptomāniju, viņa nodarījumi dzīvoklī – izrakņātas puķes, saplēsti grīdas segumi, noslēptas visas vietā nenoliktās lietas utt. Ne katram cilvēkam arī var patikt seska kažoka smarža. Seskam paredzētie veterinārie izdevumi var sasniegt ievērojamas summas.

Sesku nevajadzētu iegādāties cilvēkiem ar alerģiju, ģimenēm ar ļoti maziem bērniem. Ja mājās ir grauzēji vai putni – sesks nebūs tiem labākā kompānija.

Kāpēc tomēr iegādāties sesku? Tāpēc, ka saskarsme ar šo dzīvnieciņu ir vismaz 2–4 stundas enerģijas un prieka katru dienu. Rotaļas un pastaigas ar mīluli svaigā gaisā ļaus piekopt aktīvāku dzīvesveidu.

Seski ir ļoti piemēroti turēšanai pilsētas apstākļos. Lielāko dienas daļu tie guļ, aktīvi ir tikai 4–8 stundas. Tādēļ sesks neskumst tad, kad saimniekam jādodas uz darbu.

Piemērotākais vecums, kad sesku mazuli vest mājās, ir no diviem līdz pieciem mēnešiem. Sesku vislabāk pirkt no audzētāja, kas seskus vairo mājas apstākļos (nevis āra būros). Mājās audzēta sesku mazuļa adaptācija jaunos apstākļos notiks vieglāk un ātrāk, jo dzīvnieciņi jau ir pieradināti pie cilvēka rokām un uzmanības.

Iegādājoties sesku, jāpievērš uzmanība trim lietām: uzvedībai, ārējam izskatam un dzīvnieciņa kustībām. Seskam ir jābūt aktīvam, tas nedrīkst baidīties no cilvēka. Noteikti paņemiet viņu rokās, lai pārliecinātos, ka dzīvnieks nav agresīvs. Vesels seska mazulis ir mēreni barots, tā kažoks ir tīrs, bez parazītiem un plikumiem apmatojumā. Acīm jābūt skaidrām, bez izdalījumiem un asarošanas pazīmēm, ūsām – neaplauztām, degunam bez aplikumiem, aukstam un miklam. Apskatiet seska ausis, tajās ir pieļaujami nedaudz izdalījumi sarkanbrūnā vai gaiši brūnā krāsā. Apskatiet un pārskaitiet seska zobus. Priekšējiem (sešiem katrā žoklī) jābūt taisnā rindā, bez deformācijām. Pārskaiti pirkstus uz seska kājām – tiem jābūt pa pieciem uz katras kājas. Apātija un slābanums var liecināt par to, ka dzīvnieks ir slims. Palaidiet sesku uz grīdas – seska mazulim divu mēnešu vecumā ir jāskraida pārliecināti (pat pa lamināta grīdu), pakaļkājas nevar slīdēt katra uz savu pusi, mugurkaulam jābūt izliektam lokā uz augšu, bez izliekumiem uz leju vai sāniem. Pataustiet arī ribas: tām jābūt mucveidīgām, nevis stūrainām.

Iegādājoties dzīvnieku, noteikti pieprasiet viņa pasi! Tajā  jābūt norādītām atzīmēm par saņemtajām potēm un mikročipa numuram (tas ir vienīgais veids, kā identificēt konkrēto dzīvnieku).

Ja nevēlaties atbalstīt pavairotājus un iegādāties slimu sesku, atbildīgi jāizvēlas audzētājs. Pašlaik ss.com atkal pārdod acīmredzami rahītiskus un vecumam neatbilstošus mazulīšus. Viņi pat ar ieguldītiem milzu līdzekļiem un saimnieka mīlestību nodzīvos neilgu laiku.

Ar audzētāju vēlams (ieteicams) slēgt pirkšanas – pārdošanas līgumu, kurā būs atrunātas audzētāja sniegtās garantijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko