Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kādas suņiem bīstamas slimības pārnēsā ērces Latvijā? Konsultē vetārste

Veterinārārstu pieredze un arī pētījumu rezultāti liecina, ka ērces, kas ir asinssūcējas, parasti vienam dzīvniekam nepiesūcas tik lielā skaitā, lai radītu sunim būtiskus asins zudumus. Galvenais ērču nodarītais ļaunums ir to pārnēsātās slimības. Suņiem Latvijā bīstamas ir vairākas slimības, kuru ierosinātājus var pārnēsāt ērces. Šajā pavasarī, īpaši Latgales pusē, novērojams šo slimību bīstams uzliesmojums. Biežākās no iespējamām slimībām ir šādas.
  • Babezioze, tās izraisītājs ir parazīts babēzija, kas bojā suņa sarkanās asins šūnas un izraisa smagu mazasinību. Slimie suņi ir miegaini, gurdeni, bālām vai dzeltenām gļotādām, dzīvniekam var būt paaugstināta temperatūra.
  • Anaplazmoze, kuras izraisītāja ir baktērija anaplazma. Slimajiem suņiem novēro nogurumu, ēstgribas trūkumu, paaugstinātu temperatūru, klibumu. Liela daļa suņu spējīgi pašizārstēties, taču ir tādi, kuriem nepieciešama veterinārā palīdzība.
  • Borelioze jeb Laimas slimība. Tās ierosinātājas ir baktērijas borēlijas. Slimības pazīmes ir līdzīgas kā anaplazmozes gadījumā. Cilvēkiem ap ērces koduma vietu novēro apsārtumu (erytrema migrans), bet suņiem šādu pazīmju nav. Aizdomu gadījumā nekavējoties jāvēršas pie veterinārārsta! Jāņem vērā, ka viena ērce var pārnēsāt vairāku slimību ierosinātājus! Visu ērču pārnēsāto slimību diagnostikai jāveic asins analīzes.

Kā zināms, profilakse ir daudz labāka nekā ārstēšana, tādēļ vislabāk ir ērču piesūkšanos nepieļaut.

Kā to izdarīt? Suņu apstrāde pret ērcēm ir visnozīmīgākais no profilaktiskajiem pasākumiem. Ir pieejami dažādi produktu veidi – ēdamas košļas, skausta pilieni, kaklasiksnas, pulveri, šampūni. Visbiežāk lietotie ir tā sauktie pretblusu un pretērču pilieni. Piemēram, zāles Frontline ar aktīvo vielu fipronilu nodrošina aizsardzību pret blusām aptuveni astoņas nedēļas, bet pret ērcēm – četras. Aktīvās vielas koncentrācija atkarīga no suņa svara, tāpat jāņem vērā dzīvnieka vecums. Šī preparāta pluss ir tā vienkāršā lietošana un samērā zemā cena. Zāles var iegādāties veterinārajās aptiekās vai klīnikās.

Savukārt caur muti dodamas košļas, piemēram, Nexgard Spectra, nodrošina ne vien aizsardzību pret blusām un ērcēm mēnesi, bet arī iznīcina iekšējos parazītus zarnās – cērmes, āķtārpus, matgalvjus un plaušu tārpus. Ērts un efektīvs komplekss risinājums, it sevišķi kucēniem, kas ir īpašā riska grupā attiecībā uz parazītu invāziju. Šo zāļu iegādei nepieciešama veterinārārsta recepte, tādēļ vislabāk doties pie veterinārārsta uz konsultāciju.

Ieteicams parūpēties par ērču skaita samazināšanu dabā. Vieglākais veids, kā to darīt, ir sakārtot apkārtējo vidi (krūmu izciršana, zālāju pļaušana utt.). Ja iespējams, var mēģināt mazināt sīko grauzēju skaitu tuvākajā apkārtnē, jo tie ir galvenie ērču izbarotāji.

Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pareizi un pēc iespējas ātrāk. Es ieteiktu katram neatkarīgi no tā, vai mājās ir mīļdzīvnieks vai nav (noderēs arī cilvēkam), iegādāties ērču izņēmēju. Visērtākie izņēmēji līdzinās maziem kaplīšiem ar šķēlumu. Ērci iemauc šķēlumā un tad kātu griež ap savu asi, kamēr ērce vesela un nesaspiesta izvērpjas no ādas. Profilaksei iesaku procedūru veikt, uzvelkot rokās cimdus. Iegaumējiet, ērcei nedrīkst liet virsū eļļu vai jebkuru citu šķidrumu, jo tas var izraisīt ērces vemšanu un tādējādi paātrināt slimību ierosinātāju iekļūšanu dzīvniekā vai cilvēkā. Atcerieties, nav būtiski, vai ērci griež pulksteņa rādītāja virzienā vai pretēji tam. Galvenais to darīt lēnām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko