Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kas ir dāņu tradicionālā sviestmaize smørrebrød

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
tāpēc jau Kristīne
t
raksta "tās blēņas", ka ceļot uz Dāniju maciņš neatļauj... Paēdušajam jau neēdušo nesaprast...
Etiķis
E
Nu te gan nav tie labākie piemēri izvēlēti. Jau Anšlavs Eglītis savā laikā aprakstīja dāņu kuplās sviestmaizes, kuras ir daudzkārt bagātīgākas un daudzveidīgākas par šeit nobildētajām. Tik nīkulīgas pat par sviestmaizēm neviens tā nopietni neuzskata, sīka zacīte un tikai. Starp citu, par Rīgas sviestmaizēm 30-tajos var palasīties vēl vienā Anšlava Eglīša romānā, ja pareizi atceros - "Ligavu mednieki". Bet tagad jau grāmatas gan neviens nelasa. Kas attiecas uz makdonaldiem, tad atceros plakātu, kur paziņa tika atvedis no Dānijas kaut kad 80-tajos. Tajā bija attēlots liels suns ar žetonu Dānijas karoga krāsās, čurājam uz makdonalda logo. Tajā laikā Dānijā centās iespiesties maķītis, bet dāni cītīgi darbojas pretim. Un kā liekas, viņiem ir izdevies palikt pie savāk tradīcijām, kas ir tikai apsveicami.
ļuļa
ļ
atklāti sakot, es vispār nesapratu par ko raksts, un kāpēc šitādu rabišu jāpublicē dienā. sviestmaizes, va zinies, baigais brīnums. nu aizejiet tās sviestmaizes ar šķiņķi un desām uzdāvināt animāļu frīdomam, kas šodien protestēja. tad mums būtu unikāla iespēja redzēt, ka sviesmaize ar cūkas līķi tiek apglabāta ar visu tai piedienošo cieņu. zvēriņu kapsētā bizness rullētu.
Plate
P
"Slavenās sviestmaizes vēsturiskās saknes meklējamas XIX gadsimta beigās. " Nepareizi. Sviestmaizes ēda jau Babilonijā. "The origins of open sandwiches can be traced back to the days when, in Denmark as elsewhere, a round of bread served as a plate for both hot food and cold. Naturally the rich refrained from eating their plates but these, soaked in nourishing gravy from the main course, invariably found their way to the mouths of the serfs or deserving poor of the parish. And between rich and poor there was doubtless a class which ate both bread-plate and the delicacies which reposed upon it. As yet...this open sandwich could not have been known as smorrebrod for butter was still unknown in Denmark...The earliest mention of the word smorrebrod is found in the works of the playwright Ludvig Holberg (1684-1754) who describes the diet of the gentry as consisting of soup, salt meat or smorrebrod. "
vecā sieva
v
Nu gan samuldēts tajā rakstā. Autore laikam kafejnīcā dzimusi un augusi. Latvieši šitādas pusdienmaizītes zināja pirms par dāņiem dzirdēja. Visi mežā braucēji un citi darba vīri tādas ņēma līdz, kāda nu kuram tā iespēja bija. Bet šitā Kristīne sadzirdējusi dāņu vārdu un klāj mums jaunu Ameriku!
Tūrists
T
Vecā sieva,es Jums pilnībā piekrītu. Bildē maizītes tādas nabadzīgas,dāņi ar tādu izskatu,nevienu no tām nepirktu. Un vēl,nekad un nekur Dānijā neesmu redzējusi šprotu maizīti.Kristīnīt,pirms raksti tādas blēņas,aizbrauc uz Kopenhāgenu un ieej īstā dāņu ,,,smørrebrød" vietiņā piem.Store Kongens gade ,,Idas......"smørrebrød. Jā,tur būs dārgi jāmaksā,bet sviestmaizes būs brīnišķīgi noformētas un ļoti gardas.
  • 4
  • 0

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko