Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sērijā Studijas bibliotēka izdota grāmata par mākslinieci Maiju Kurševu

Izdevniecībā Neputns Latvijas laikmetīgajai mākslai veltītajā sērijā Studijas bibliotēka izdota Tomasa Pārupa grāmata par mākslinieci Maiju Kurševu, informēja izdevniecības pārstāve Dace Krecere.

Maija Kurševa ir māksliniece, kuras radošā darbība aptver sietspiedi, zīmējumu, animāciju, instalāciju, komiksus, zīnus, kolāžas, žurnālu Popper Publishing, Rīgas Zīnu Festivālu un pasniedzējas darbu Latvijas Mākslas akadēmijā.

“Dažkārt atceros savu pirmo tikšanos ar Maiju Kurševu, kad viņai bija jāpieskata izdevuma Popper Publishing grupas izstāde Savienojuma vietas Kaņepes Kultūras centra otrā stāva izstāžu zālē. Maija tajā piedalījās ar trīs fotokolāžām, kurās vietām pavīdēja zīmējuma fragmenti. Bet arī šeit citi izstādītie darbi – draugu, kolēģu un Maijas domubiedru veikums – jau tajā brīdī radīja iespaidu, ka visa izstāde lielā mērā bijusi Maijas vīziju nopelns. Savukārt pirmo reizi ieraugot viņas zīmējumus, gribējās tos nodēvēt par tādām kā izolētām vājprāta driskām, kas ir atrautas cita no citas un ieslodzītas košos toņos iekrāsotos laukumos. Taču, iepazīstot Maijas darbus kopumā, ātri vien radās atklāsme, ka katrs no tiem iekļaujas rūpīgi izkoptā tēlu sistēmā. Viens sižets aizved līdz nākamajam, un tā viņas darbu varoņi (vai tas būtu zaļais Žanis, kurš nereti uzpeld mākslinieces zīmējumos, vai pūpēži, kas sēž uz kāda Andrejsalas nama jumta) apdzīvo šīs savādās ainavas,” raksta grāmatas autors Tomass Pārups, kuram šī ir pirmā klajā nākusī grāmata.

Maija Kurševa beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu, studējusi Berlīnes Mākslu universitāte. Piedalījusies grupu izstādēs Rīgā, Viļņā, Berlīnē, Maskavā, Tallinā, Briselē, Pēterburgā, Brēmenē, Helsinkos u. c., kā arī rīkojusi vairākas personālizstādes. Izvirzīta Purvīša balvai par izstādi Trīskājainais gadījums (2010) un par darbu Dzīvesprieks (2015). Šobrīd aktīvi darbojās mākslinieku kolektīvā Popper Publishing, organizē Rīgas Zīnu Festivālu, kā arī strādā par sietspiedes un ilustrācijas pasniedzēju Latvijas Mākslas akadēmijā.

Tomass Pārups raksta par vizuālo mākslu. Kopš 2014. gada publicē rakstus interneta portālos satori.lv, arterritory.com, fotokvartals.lv, kā arī Kultūras Dienā. Ir rakstījis pavadošos tekstus mākslinieku Ojāra Pētersona un Ērika Apaļā personālizstādēm. Ikdienā novēro laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un cenšas sekot līdzi mākslas notikumiem ārzemēs.

Grāmatas dizainu veidojusi Dita Pence.

Sērija Studijas bibliotēka ir neliela izmēra grāmatas, kas sniedz maksimāli plašu ieskatu Latvijas mākslas ainā 20. gadsimta nogalē un 21. gadsimtā. Grāmatas ietver pamattekstu, interviju, reprodukciju izlasi, kā arī pilnu teksta tulkojumu angļu valodā. Pirmā sērijas grāmata tika izdota 2008. gadā, šobrīd tās jau ir 14 grāmatas par māksliniekiem un notikumiem mākslā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja