Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Dauderos aicina apskatīt kolekcionāra Gaida Graudiņa kamīna pulksteņu izstādi

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā atvērta jauna izstāde Laika spožums. Tajā apskatāmi kopskaitā 40 grezni un bagātīgi rotāti kamīna pulksteņi, kas darināti 19. gs. Francijā. Pulksteņu kolekcija pieder latviešu kultūras mecenātam un kolekcionāram Gaidim Graudiņam, kura dāvinājums kopš 1990. gada veido Dauderu muzeja krājuma kodolu. Krāšņie pulksteņi izstādīti lielajā salonā, kur tie dabiski saplūst ar 19. gs. beigās celtās un iekārtotās fon Bingneru ģimenes villas interjeru.

Līdzās funkcionalitātei pulkstenis visos laikos ir bijis mantiskā statusa rādītājs, prestiža apliecinātājs, vēlāk arī kolekcionēšanas objekts. Atsevišķi pulksteņi kā agrāk, tā arī mūsdienās tiek darināti kā vērtīgi lietišķās mākslas darbi. Dekoratīvisms bija īpaši raksturīgs 18.–19. gadsimta kamīna pulksteņiem, jo tos izvietoja telpas redzamākajā vietā – virs kamīna. Pulksteņu korpusus tolaik veidoja no metāla vai cēlkoka, mehānismus apzeltīja, ciparnīcu bieži pārklāja ar emalju.

Stilistiski iederīgs pulkstenis visos vēsturiskajos mākslas un arhitektūras stilos ir bijusi nozīmīga interjera sastāvdaļa. Pulksteņu atšķirīgās formas atspoguļo katra laikmeta stila iezīmes – baroka vijumu un dekoratīvo elementu pārbagātību vai rokoko rotaļīgumu, klasicisma stūrainās formas un lauru vītnes, trauslos, vijīgos jūgendstila ziedu motīvus vai 20. gs. modernisma taisnās līnijas.

Gaida Graudiņa privātkolekcijas izstādē eksponētie kamīna pulksteņi galvenokārt tapuši Francijā 19. gs. un pārstāv ampīra stilu, kas izveidojās Napoleona Bonaparta valdīšanas laikā (1804–1814), kā arī historisma periodu 19. gs. 2. pusē, kad neorenesanse, neobaroks un neorokoko uzplauka kā atsauces uz iepriekš pastāvējušajiem vēsturiskajiem stiliem. Ampīra stila pulksteņiem dekorā raksturīgi izmantot daudzo sengrieķu un romiešu dievību alegorijas un to simbolus.

Izstādē iespējams pietuvoties tai gaisotnei, kādu Francijā 19. gs. pirmajā pusē savās mājās tiecās uzburt gan aristokrāti, gan jaunā buržuāzija, reaģējot uz Eiropas vēstures līkloču radītajām ideju un vērtību izmaiņām, kā arī sekojot galma modei.

Taču pulksteņa vērtība lielā mērā izriet no tā mehānisma. Visiem izstādē redzamajiem pulksteņiem ir svārsta mehānisms. Zināms, ka pirmos mehāniskos pulksteņus izgatavoja 13. gs. beigās, bet 17. gs. beigās Nīderlandē izgudroja pulksteni ar svārsta mehānismu, kas līdz pat 1930. gadam bija visprecīzākie laika mērītāji.

Daudziem kamīnpulksteņiem ir arī sava laika mērīšanas balss – modinātāja zvans vai noteiktā stundā skanoša melodija. Arī tās izvēle cieši saistīta ar laikmetu.

Pirmajiem 100 izstādes apmeklētājiem kolekcionārs un mecenāts sarūpējis piemiņas dāvanas – magnētiņus ar izstādes krāšņāko pulksteņu attēliem.

Bet 26. novembrī LNVM Dauderu nodaļā ieeja par brīvu! Interesenti varēs izbaudīt greznā 19. gadsimta beigu savrupnama gaisotni, apskatīt pamatekspozīciju, kas vēsta par nama vēsturi, iepazīt Dauderu nama vēsturisko virtuvi un izpētīt
Kolekcionāra kabinetu,  atvilkt elpu ainavu arhitekta Georga Kūfalta projektētajā Dauderu dārzā. Plkst. 12.00 notiks bezmaksas ekskursija muzeja gida vadībā, kurā varēs iepazīt muzejā esošo Gaida Graudiņa kolekciju un jaunatklāto kamīnu pulksteņu izstādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļa, Zāģeru iela 7

Kad?

25. novembris, 2022 – 2. aprīlis, 2023

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja