Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lara Strunkes personālizstāde Aiza

11. aprīļa -11. maijam Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā būs skatāma ievērojamā latviešu izcelsmes gleznotāja Lara Strunkes personālizstāde Aiza.

Vita Liberte: “Laris Strunke ir viens no zināmākajiem un izcilākajiem Latvijas diasporas māksliniekiem. Pēdējā lielā mākslinieka personālizstāde Latvijā notika pirms vairāk nekā 16 gadiem. Šo gadu laikā ir izaugusi jauna paaudze, kura vēl nav piedzīvojusi satikšanos ar Lara Strunkes mākslu. Viņa saknes ir meklējamas Latvijā, taču visa dzīve un mākslas prakse ir aizritējusi Zviedrijā."

Gleznotājs Laris Strunke par gaidāmo izstādi: “Es biju Islandē un nokavēju autobusu. Man bija pāris stundu laika, un es uzrāpos kalnā, kur es atklāju aizas šķēlumu ainavā, kas ietiecas dziļumā. Šaurums, kur kaut kas slēpjas. Ir viens pārdzīvojums, kad telpa ir atvērta un otrs, kad ļoti maz kas ir redzams. Jo šaurāks atvērums, jo lielāka interese, kas ir tas, kas slēpjas. Vai šīs divas aizas daļas grib satikties vai nošķirties? Aizas jēdziens ir ļoti daudznozīmīgs.”

Lara Strunkes izstāde notiks Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā, Rīgā, kura galvenās izstāžu zāles logi veras pret Latvijas garīgo simbolu – Gaismas pili, Latvijas Nacionālo bibliotēku. Telpas arhitektūra un struktūra ir ļoti būtiska Lara Strunkes glezniecības sastāvdaļa, tādēļ 19. gadsimta lokomotīvju remontdarbnīcas, kas saglabājušas savu autentisko auru, veidos vienotu kopumu un plašuma izjūtu, kas ir ārkārtīgi būtiskas Lara Strunkes mākslas komponentes. Izstādē tiks eksponētas 26 jaunākās Lara Strunkes gleznas, kuras vieno kopīgs saturiskās un gleznieciskās izpētes motīvs – aiza.

Izstādi papildinās daudzveidīga izglītības programma, kas ļaus apmeklētājiem gūt dziļāku un radošāku ieskatu Lara Strunkes personībā un daiļradē. Apmeklētājiem būs iespēja piedalīties praktiskās nodarbībās ar māksliniekiem, lekcijās, sarunās ar izstādes veidotājiem, kā arī būs īpaša programma un tūre bērniem.

Pēdējā Lara Strunkes personālizstāde 2002. gadā norisinājās izstāžu zālē Arsenāls. Tajā bija apskatāmas 13 lielformāta gleznas, kas radītas laika posmā no 1995. līdz 2002. gadam. Kopš šīs personālizstādes pagājuši 16 gadi, tādēļ stāsts par Lara Strunkes glezniecību ir jāturpina. 

Laris Strunke (1931) ir latviešu izcelsmes zviedru mākslinieks, pazīstamā latviešu gleznotāja Niklāva Strunkes dēls. Viņš ir Zviedrijas Karaliskās Mākslas akadēmijas loceklis, Latvijas Republikas IV pakāpes Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, viens no ievērojamākajiem Zviedrijas māksliniekiem. Kopš 1959. gada mākslinieks ir rīkojis personālizstādes dažādās Zviedrijas pilsētās, kā arī piedalījies daudzās grupu izstādēs. Viņa darbi atrodas muzeju un privātajās kolekcijās, tai skaitā arī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Ungārijas Nacionālajā galerijā Budapeštā, Stokholmas Modernās mākslas muzejā. Lara Strunkes glezniecībai raksturīgas lielizmēra abstraktas kompozīcijas, plaši un spēcīgi krāsu laukumi, kas plaknē rada telpiskuma ilūziju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs, Uzvaras bulvāris 2a

Kad?

11. aprīlis, 2018 – 11. maijs, 2018

Ot., Tr., Pk., Se. 10 -17 Ce. 10 -20

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja