Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

No 23. augusta Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma fotogrāfes Intas Rukas izstāde Atcerēties dzīvi

Izstādē skatāmi melnbalti portreti, kuros redzami cilvēki, kas bijuši karā, bēguši no kara šausmām vai bijuši situācijās, kas apdraud dzīvību un piekrituši runāt par savām bailēm, izvēli un drošsirdību. Tie ir Otrā pasaules kara liecinieki, bēgļi un cilvēki, kas cīnījušies Afganistānā, Irākā vai kādā citā valstī.

Interese par šo tēmu autorei radusies pēc uzaicinājuma piedalīties izstādē Lielais miers, mazais miers. Tad arī radās ideja turpināt fotografēt un uzklausīt cilvēkus, kas piedalījušies dažādos karos vai bijuši situācijās, kas bīstamas dzīvībai, vai arī viņiem bija jāpieņem kāds nozīmīgs lēmums, kas saistīts ar savu vai citu izdzīvošanu. Šī ir otrā fotogrāfiju sērija par kara tēmu, pirmajā tika fotografētas sievietes, kas piedalījās karā 1939. gadā Somijā.

Inta Ruka atzīstas, ka, sākot darbu pie projekta, nebija pat prātā ienācis, ka viņa varētu, piemēram, satikt Argentīnas revolucionārus, bet cilvēki it kā paši uzradušies. Pārsvarā cilvēki satikti un fotografēti Zviedrijā un Latvijā.  Autore atceras, ka fotografēšanas laikā esot bijusi ļoti pārņemta un iespaidota no šo cilvēku stāstiem, jo tajos bijis ļoti daudz cilvēcības un emociju. Bieži vien karā nav izvēles, tiek saņemta pavēste un jādodas karot, bet miera uzturētāji brīvprātīgi izvēlas doties karā, lai citi varētu dzīvot. „Klausoties šos stāstus, bija jādomā, kā es rīkotos, kas man būtu svarīgs, vai es būtu gatava nomirt, lai citi dzīvotu, kādi būtu mani lēmumi šādās sarežģītās situācijās. Es apbrīnoju cilvēku drošsirdību,“ stāsta Inta.  Viens no I. Rukas varoņiem, zviedru kara fotogrāfs Pauls Hansens saka: „Mani ļoti sarūgtina tas, ka mūsu līderi nevar apsēsties pie sarunu galda kā pieaugušie un atrast politisku risinājumu, kas palīdzētu tautai. Tas, ko viņi pašlaik dara, ir vājprāts. Viņi tā rīkojas, jo var to atļauties – viņi nenes politisku atbildību. Ekstrēmi cilvēki, pa kreisi un pa labi, augšā un apakšā – viņiem nerūp tauta. Vairākums, manuprāt, ir iesaistīti naudas un varas dēļ”.

Izstādes atklāšana paredzēta 23. augustā, plkst. 17.00 Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Mārstaļu ielā 8 (ieeja no Alksnāja ielas).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Fotogrāfijas muzejs, Mārstaļu 8

Kad?

23. augusts, 2018 – 23. septembris, 2018

Tr., Se., Sv. 10.00-17.00 Ce. 12.00-19.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja