Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Video stāsts ar mūziku Elsbergs – divos naktī…

Turpinot aizsākto muzikālo dzīvesstāstu ciklu par latviešu literatūras dižgariem, ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas Latvijas skolas soma satura radīšana atbalstu ir izveidots dzejnieka Klāva Elsberga dzīvi un daiļradi izgaismojošs video stāsts. Tas aktualizē viņa personības un radošā veikuma mantojumu un papildina skolēnu zināšanas par latviešu literatūru, mūziku un atbilstošo vēsturisko periodu.

Viena no spilgtākajām 20. gadsimta 80. gadu dzejas dvēselēm – Klāvs Elsbergs, līdzīgi kā Veidenbaums, arī pāragras un nenoskaidrotu nāves apstākļu iemesla dēļ, savā daiļradē, pasaules redzējumā, dzejiskajā izteiksmē un atmiņās paliks mūžam jauns. Video stāstā ietverti gan Klāva Elsberga dzīves dati, gan viņa rakstītās vēstules, gan dzeja, kas ietērpta popmūzikai un repam raksturīgās krāsās, izsakot gan tiešus pārdzīvojumus, gan filozofiskas pārdomas. Sinerģija starp autentiskumu un mūsdienām aptver trīs galvenās tematiskās līnijas – realitāti, radošas personības iekšējo pasauli un, protams, mīlestību, kas atklājas uz Elsberga dzīves laika vēsturiskā konteksta fona.

Viena no scenārija autorēm - Linda Ulāne - raksta: “Klāva Elsberga radošais ražīgums ir manam prātam neaptverams. Un tas nekādā gadījumā nav uz kvalitātes rēķina. Tieši tādēļ arī vairāk nekā trīsdesmit gadus pēc viņa nāves, sarakstītajā var turpināt rakt un atrast. Īpašs pārdzīvojums man bija dzīvot Klāva rakstītajās vēstulēs mātei, brālim, sievai. Tik silta cilvēcība, no kuras es varu tikai mācīties. Esmu pārliecināta, ka arī jauniešus šis videostāsts uzrunās un dos iespēju satikt kaut ko sev aktuālu un tuvu.”

Projekta īstenotāju mērķis ir aktualizēt Klāva Elsberga personības un radošā veikuma mantojumu jauniešu priekšstatos un zināšanās, rosināt domāt, analizēt, diskutēt par latviešu literatūras, muzikālās kultūras un vēsturiskajam periodam attiecīgo mantojumu un censties nodrošināt jaunās paaudzes ieinteresētību. Režijas autors Mārtiņš Kalita, kurš līdzdarbojās arī scenārija veidošanā, atzīst: “Ar šo izglītojošo materiālu centāmies auditoriju uzrunāt tieši un atklāti, bez Elsberga tekstu rediģēšanas, ļaujot jauniešiem domāt, kādēļ dzejnieks rakstīja tieši tā un ne citādāk. Video stāstā pieskaramies vairākām attiecīgā laikmeta tēmām un velkam paralēles ar mūsdienām, kad radošām personībām vēl joprojām nākas cīnīties ar savu iekšējo būtību, lai “nepārdotos par grašiem”, noturot kvalitātes zīmi. Un tieši ticība, pārliecība, spēcīga iekšējā personības būtība ļauj noturēt šo latiņu sev vēlamajā līmenī. Konflikts un balansa meklējums starp radošās pasaules mērķiem un kvalitātēm, sadzīvi, ikdienas problēmām, izdzīvošanu ir bijis aktuāls jau Elsberga dzīves laikā. Vai šodien ir savādāk? Nē! Tā ir izvēle starp darbiem, kas nedegradē personību, bet ļauj palikt tīram un neielaist sevī dubļus.”

Īss ieskats video stāstā: https://youtu.be/NTfF1UqWl7g

Videostāsts pieejams - https://www.bezrindas.lv/lv/elsbergs-divos-nakti/10049/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Tiešsaiste

Kad?

11. janvāris, 2022 – 30. jūnijs, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja