Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Viduslaiki Ventspils Livonijas ordeņa pilī

Ventspils Livonijas ordeņa pils jau trešo gadu ir vienīgā Latvijā, kur ziemas vidū ierodas bruņinieki, viņu dāmas, senās mūzikas un dejas mīļotāji, viduslaiku vēstures zinātāji un smalki amatu pratēji, lai 15. gs. noskaņās izbaudītu Sv. Valentīna dienas tuvošanos.

13. gs. pils mūros rosīsies seno cīņu klubi no visas Latvijas un arī Igaunijas – Comturia Wynda, Rodenpoys, Exercitus Rigensis, Senzeme, Soldknechte (Igaunija) un vēl citi aizrautīgie zobenu draugi. Notiks cīņas paņēmienu demonstrācijas, tiks vērtas 15. gs. Vastlāvju norises lapaspuses Livonijā. Piemēram, garajās divu nedēļu svinībās pirms Lielā gavēņa notika divkaujas starp bruņiniekiem, kas simbolizēja Karnevālu (Vastlāvi) un Gavēni vai arī, par spīti baznīcas nepatikai, pilsētas laukumos tika saliktas rozēm rotātas egles, kas tika aizdedzinātas un, gluži kā Līgo vakarā, pār šiem ugunskuriem leca rokās sadevušies jaunlaulātie. Par sirdslietām rūpes izrādīs arī zīlnieks Brālis Ivars.

No vieniem dienā pils Kapitula zālē sāksies Viduslaiku lasījumi, kuros piedalīsies priesteris un Dr. hist. eccl. Andris Priede, kas stāstīs par relikviju kultu viduslaiku Eiropā, bet viduslaiku pazinēja Gunta Deģe iepazīstinās klātesošos ar greznības likumiem viduslaikos un senās dejas kopas Ballare dalībnieces Laura Aksika un Agnese Skudra stāstīs par apģērbiem Livonijā 15. gs. Par tērpiem un to valkāšanu vēstīs arī izstāde fotostāsts Bruņinieka garderobe.

Līdztekus lasījumiem, kuros būs arī muzikālas (senās mūzikas grupa SKANDI) un deju (senās dejas ansamblis Ballare) pauzes, visas dienas garumā pils mūros būs iespēja vērot un līdzdarboties – kalēja Gunta Jakubovska rotu, stiklinieces Martas Ģibietes mozaīku, alvas lējēja Jāņa Kupča piligrima zīmju, kaula un raga rotu meistara Viestura Āboliņa un ādinieces Santas Dalbes darbnīcās. Lai nepārtiktu tikai no gara maizes vien, turnīra laikā pils pavardā savus virumus piedāvās kafejnīca Elizabete.

Ieeja Ziemas turnīrā ar Ventspils muzeja biļetēm - EUR1,50 (studentiem, skolēniem, pensionāriem); EUR2,50 (pieaugušajiem); EUR5 (ģimenes biļete = 2 pieaugušie +1-5 skolas vecuma bērni)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Ventspils Livonijas ordeņa pils, Jāņa iela 17

Kad?

9. februāris, 2019

12.00 -17.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja