Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

FOTO: Sākas režisora Viestura Kairiša spēlfilmas Janvāris uzņemšana

Ir sākusies režisora Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas Janvāris uzņemšana, kas vēsta par 1991. gada notikumiem Latvijā no tā laika jauniešu skatupunkta, informēja filmas pārstāvji.

Filma stāsta par 1991. janvāra barikāžu notikumiem Rīgā, kur filmas galvenais varonis, 18 gadu vecais students Jazis, starp izklaidi kopā ar draugiem tiek ierauts pilsētā notiekošajos masu politiskajos notikumos, kas kļūst arī par viņa pieaugšanas pagrieziena punktu. Janvāra notikumi – barikādes pilsētā, manifestācijas, apšaude –, kuros bez īpašas izvēles viņš tiek ierauts, pārveido arī pašu Jazi, padarot viņu par brīvu cilvēku. Tā būs personīga filma par mēnesi, kad faktiski izšķīrās Baltijas valstu neatkarība, kur kolektīvās cīņas par tautas brīvību atmosfēra veidoja arī jaunu cilvēku brīvības izpratni un izaugsmi.

"Es zināmā mērā esmu arī 1991. gada janvāra bērns. Tā bija mana garīgā piedzimšana, kad neatgriezeniski nolēmu kļūt par režisoru. Galu galā – kas tad izdzīvo pēc vēsturiskajām kolīzijām un cilvēciskām traģēdijām – nepārejoša mīlestība uz kino. Filmu Janvāris  esmu iecerējis veidot daļēji kā autobiogrāfisku darbu, vairāk kā pieaugšanas stāstu, kas ir arī liela vēsturiska  tautas pavērsiena daļa. Filmas Janvāris stāsts tiks stāstīts no galvenā varoņa perspektīvas – no tā, kā viņš redz notikumus, kā lielie vēsturiskie notikumi veido nospiedumus viņām," uzsver Viesturs Kairišs.

Studijas Mistrus Media pieredze sadarbībā ar Viesturu Kairišu aizsākās veiksmīgā sadarbībā pie spēlfilmas Melānijas hronika, kas kļuva par 2016. gada kino notikumu, kura izveidē iesaistījās ļoti daudzi interesenti un ko noskatījās vairāk nekā 87 000 skatītāju Latvijā. Filma Janvāris tiek veidota kā Latvijas (Mistrus Media), Lietuvas (Artbox) un Polijas (Staorn Film) kopprodukcija.

"Viestura Kairiša  topoša spēlfilma Janvāris iecerēta kā nozīmīgs vēstures un arī paaudzes stāsts par notikumiem, kas norisinājās pirms 30 gadiem. Tā ir vēsturiski nozīmīga filma arī tādēļ, ka ietver personisko atmiņu stāstu, kas ļautu identificēties katram, kuram šie notikumi palikuši atmiņā. Tā ir filma, kas runās par vēstures pagrieziena punktu, cilvēciskām izvēlēm un emocijām laikā, kad nav skaidrs, kāds būs vēstures tālākais liktenis. Būtiski, ka filmas varoņi būs jaunieši šo notikumu vidū, kuriem filmas Janvāris stāsts iecerēts kā Latvijas vēstures stāsts, ar kuru var identificēties, tas ir stāsts par cilvēkiem šajos notikumos," saka filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Filmēšanas turpināsies līdz marta beigām Rīgā, Rēzeknē un Viļņā.

Spēlfilmas Janvāris izveidi atbalsta Nacionālais Kino centrs, LR Kultūras ministrija, Lietuvas Kino centrs, Polijas filmu institūts, Latviešu fonds un Latvijas Televīzija. 2020. gada rudenī filmas izveidi atbalstīja starptautisku kopražojumu atbalsta fonds Eurimages.

Filmas galvenais operators ir godalgotais Polijas operators Vojteks Starons,  filmas māksliniece Ieva Jurjāne, grima māksliniece Ilze Trumpe, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite. Producenti – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe, galvenajās lomās aktieri Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska, Baiba Broka, Aleks Kazanavičs, Sandis Runge. Izpildproducenti – Mārtiņš Eihe un Agate Prozoroviča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja