Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijā uzņemta pirmā daudzsēriju krimināldrāma ar 3D skaņu

Pavasarī pirmizrādi piedzīvos daudzsēriju mākslas filma Krimināllieta iesācējam, kas tapusi pēc rakstnieka Andra Kolberga kriminālromāna Meklējiet sievieti motīviem un būs pirmā Latvijā radītā māksla filma ar 3D skaņu. Šobrīd norit darbs pie filmas skaņas apstrādes un nule, klātesot lietuviešu komponistam Titam Petrikim, Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā ierakstījis noslēdzošos skaņdarbus filmas skaņu celiņam, informēja filmas pārstāvji.

Lietuviešu komponists Titas Petrikis, kurš ir filmas mūzikas autors, 3D skaņu raksturo kā nenoteiktu krāsu vai gleznu, kas papildina un palīdz skatītājam iegrimt sižetā. Tā paver jaunas iespējas, kā skatītājs izjūt skaņu. Komponists atzīst, ka ir jābūt ārkārtīgi uzmanīgam skaņu komponēšanā un producēšanā, jo arvien biežāk skatītājs izvēlas skatīt filmu viedierīcēs, nevis kinoteātros, tāpēc ir jārod līdzsvars starp kompozīciju un ierīci, no kuras tiek atskaņota skaņa.

"Mūzikas tapšanas procesā vislielāko iedvesmu guvu no Andra Kolberga kriminālromāna Meklējiet sievieti, kura stāsts man lika uzdot vairākus eksistenciālus jautājumus. Tas viennozīmīgi man palīdzēja nokļūt stāstam tuvāk un radīt pēc iespējas precīzāku sižeta atainojumu. Rakstīšanas procesā man ļoti palīdzēja arī  tas, ka varēju sastrādāties un tepat Latvijā ierakstīt brīnišķīgā Latvijas Radio kora balsis," stāsta mūzikas autors Titas Petrikis.

Filmas kopproducents ir lietuvietis Lukas Trimonis no filmu producēšanas studijas In Script, savukārt skaņu režisors ir Jānis Eglītis no Latvijas studijas Ierakstu māja, kurš ierakstu veidos saskaņā ar visām 3D skaņu prasībām.

"Jānim Eglītim studijā ir uzstādīta viena no pirmajām Baltijā Dolby Atmos sistēmām, kurā var samiksēt un iegūt 3D skaņu. Jāteic, ka 3D skaņa filmā ir Jāņa paša iniciatīva, par ko esmu īpaši gandarīta, jo tā noteikti sniegs papildu emociju gammu un baudījumu filmā," stāsta filmas producente Arta Ģiga.

Filmas scenārijs veidots pēc kriminālžanra klasiķa Andra Kolberga kriminālromāna Meklējiet sievieti motīviem. Filmas darbība norisinās 1995. gadā, kad Latvija nupat ir atguvusi neatkarību, un sižeta centrā ir kādas ietekmīgas sievietes nāve, kuras lietu uztic izmeklēt jaunam policijas darbiniekam.

Septiņu sēriju mākslas filmas režisors ir Armands Zvirbulis, producente – Arta Ģiga, operators – Gints Bērziņš. Filmas tapšanā piedalījušies arī citi pieredzējuši filmu veidotāji. Aktieru sastāvu – Madara Zviedre (Saldovere), Diāna Krista Stafecka, Ritvars Logins, Ģirts Krūmiņš, Mārcis Maņjakovs, Jurijs Djakonovs un Uldis Dumpis –  papildina vairākas īpaši spožas ārvalstu zvaigznes: Aleksejs Gorbunovs (Ukraina), Hrants Tokhatjans (Armēnija), Valentīns Novopoļskis (Lietuva), Jurijs Curilo (Krievija), Andrejs Iļjins (Krievija). 

Daudzsēriju filmas Krimināllieta iesācējam projekts izvēlēts Nacionālā Kino centra 2020. gadā rīkotajā konkursā par augstvērtīgu seriālu izveidi. Filmas līdzproducents ir mobilo sakaru operators LMT, kā arī Latvijas Televīzija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja